Service menu right

Zimbabwe

23-11-2020

Wegwerkers in Zimbabwe (foto: David Brossard)

Zimbabwe is een Afrikaans land met veel natuurschoon, zoals de beroemde Victoriawatervallen. Naast natuurschoon biedt dit land ook zakelijke kansen. Maar hoe doet u zaken in Zimbabwe? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Zimbabwe.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Zimbabwe? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Zimbabwe een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Zimbabwe

Als u zaken wilt doen in Zimbabwe, is het goed om de politieke situatie en geschiedenis van het land te kennen. Het land stond eerst bekend als Zuid-Rhodesië en werd na de onafhankelijk in 1965 Rhodesië, voordat het in 1980 Zimbabwe werd. Het land kent een roerige geschiedenis met burgeroorlogen, machtsovernames en andere vormen van maatschappelijke onrust. Onder het lange bewind van Robert Mugabe (tussen 1980 en 2017) bleef Zimbabwe een instabiel land.

Tegenwoordig is Zimbabwe een semi-presidentiële republiek, die grenst aan Botswana, Zuid-Afrika, Mozambique en Zambia. Het land telt 15,3 miljoen inwoners, waarvan zo’n anderhalf miljoen leven in de hoofdstad Harare. De Shona vormen verreweg de belangrijkste etnische groep. Naast Shona zijn Ndebele en Engels de belangrijkste talen in Zimbabwe. Driekwart van de bevolking is van het protestantse geloof, een veel kleiner deel is katholiek (7%), moslim of niet-religieus (10%).

Het land kent veel relatief problemen op medisch gebied, zoals het veel voorkomen van dodelijke ziekten als hiv en cholera. Maatschappelijk gezien zijn de hoge werkloosheid en de jarenlange torenhoge inflatie ook een groot probleem. Op de Human Development Index van 2017 staat Zimbabwe op de 156e plaats (van de 189 landen).

Economie van Zimbabwe

Na een aantal jaar van opvallend hoge groei (meer dan 10%) groeit de Zimbabwaanse economie de laatste jaren met zo’n 4%. De economie van Zimbabwe draait vooral om landbouw en mijnbouw, en is daarom kwetsbaar voor wisselende prijzen. Het succes van de landbouw is bovendien afhankelijk van het grillige klimaat. Een groot probleem zijn langere periodes van droogte. Ook wordt de economische groei geremd door gebrekkige infrastructuur, een slecht investeringsklimaat en extreem hoge overheidsuitgaven.

Tegenover die problemen staan onder meer een (relatief) goed geschoolde arbeidsmarkt en veel natuurlijke hulpbronnen. Om hiervan te profiteren heeft de Zimbabwaanse overheid een strategie opgesteld die zich richt op landbouw, ecotoerisme en speciale economische zones.

Handel Nederland - Zimbabwe

Voor Nederland staat Zimbabwe op nummer 162 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2018 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Zimbabwe € 23 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Kirgizië, Djibouti en Nicaragua. Bekijk ook de Handels- en Investeringscijfers van Nederland en Zimbabwe uit juni 2018 voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Wilt u meer weten over het land Zimbabwe, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Zimbabwe.

Handelsrelatie EU-Zimbabwe

De EU heeft sinds 2012 een handelsakkoord met Zimbabwe en een drietal andere landen in de regio (Madagaskar, Mauritius en de Seychellen), met onder meer afspraken over afschaffing van invoerrechten op tal van Zimbabwaanse producten en geleidelijke afschaffing van invoerrechten op verschillende EU-producten. Wil u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de Market Access Database.

Zakelijke kansen in Zimbabwe

Kansen in de energiesector

Voor Nederlandse ondernemers zijn er kansen in de energie- en watersector. In 2017 deed RVO een marktonderzoek naar de kansen voor Nederlandse ondernemers in de duurzame energie van Zimbabwe.

Kansen in de landbouwsector

Het potentieel van de Zimbabwaanse groente- en fruitsector in combinatie met de Nederlandse ervaring en expertise biedt veel mogelijkheden voor samenwerking. Dan gaat het vooral op de veredeling en de productie. Maar ook om industriële activiteiten in de ondersteuning van de waardeketen, de logistiek en de dienstverlening.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Zimbabwe? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de duurzame energie, watersector of een andere sector? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Zimbabwe. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Zimbabwe

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Zimbabwe. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Zimbabwe staat op plaats 140 in de Ease of Doing Business (2020).

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Zimbabwe mogelijk zijn.

Sancties

Voor Zimbabwe gelden internationale sancties. Hou daar rekening mee wanneer u zaken doet met Zimbabwe. Bekijk meer informatie over internationale sancties.

Exportregels voor Zimbabwe

Market Access Database

De Market Access Database (MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels voor Zimbabwe. Heeft u niet eerder met de MADB gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor de MADB.

Tijdelijke invoer

Zimbabwe is niet aangesloten bij de ATA-conventie. U kunt bij tijdelijke invoer dus ook geen ATA Carnet gebruiken. Lees meer over tijdelijke invoer op de website van de Douane van Zimbabwe.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Andere bronnen

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Hulp van de ambassade

De ambassade in Harare staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Zimbabwe.

Meer informatie over Zimbabwe

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.