Handel Nederland - Oostenrijk | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Handel Nederland - Oostenrijk

12-01-2021

De handel tussen Nederland en Oostenrijk neemt al geruime tijd toe. De afgelopen 5 jaar is de totale handel met zo'n 33% toegenomen: van € 6,9 miljard in 2013, naar € 9,2 miljard in 2018. In 2019 stagneerde de groei voor het eerst iets met een totale handel van € 9,3 miljard. We voeren daarbij meer uit naar Oostenrijk dan we vanuit het land invoeren. Meer weten? Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers.

Wilt u meer weten over het land Oostenrijk, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet over Oostenrijk.

Of ziet u zakelijke kansen op de Oostenrijkse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Handelscijfers Nederland - Oostenrijk

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Oostenrijk

Soort informatieBedragJaartal
Totale uitvoer€ 6,26 miljard2019
Totale invoer€ 3,02 miljard2019
Handelsbalans (positief/negatief)€ 3,24 miljard (+)2019


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Oostenrijk in de databank Statline van het CBS.

Effect coronacrisis op handel met Oostenrijk

Er is nog veel onduidelijk over de gevolgen van de coronacrisis op de handel met Oostenrijk. De coronacrisis heeft gevolgen voor de hele wereldhandel, dus ook voor de Nederlandse handel met Oostenrijk.

Economische gevolgen

De COVID-19-pandemie en de daarmee samenhangende maatregelen leidden tot een sterke economische krimp in de eerste helft van 2020. Vooral de dienstensector had het zwaar, met name het toerisme.

De inperkingsmaatregelen troffen de Oostenrijkse economie hard in de eerste helft van 2020. Na een daling van het bbp met 2,5% in het eerste kwartaal, daalde het in het tweede kwartaal met 12,1%. In 2021 herstelt het bbp naar verwachting met ongeveer 4%, gevolgd door een verwachte stijging van zo'n 2,5% in 2022.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Oostenrijk

Export van Nederland naar Oostenrijk

ProductgroepBedragJaartal
Medicinale en farmaceutische producten€ 504 miljoen2019
Voertuigen voor wegvervoer€ 455 miljoen2019
Groente en fruit€ 359 miljoen2019


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Oostenrijk bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Oostenrijk.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Oostenrijk

Invoer vanuit Oostenrijk naar Nederland

ProductgroepBedragJaartal
Generatoren en motoren€ 375 miljoen2019
Voertuigen voor wegvervoer€ 198 miljoen2019
IJzer en staal€ 159 miljoen2019


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Oostenrijk bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Oostenrijk door Nederland.

Voorlopige invoercijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Oostenrijk. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Handelscijfers Oostenrijk - Nederland

Bekijk onderstaand rapport voor een overzicht van de import en export, en cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Meer informatie

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.