Service menu right

Do's-and-don'ts in Pakistan

Wilt u zakendoen in Pakistan? Lees dan hieronder praktische tips van ondernemers en adviseurs voor de beste aanpak.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Omgangsvormen

 • Pakistan heeft een hiërarchische maatschappij. Ouderen en degenen met een hogere positie worden respectvol behandeld. De omgangsvormen zijn strikt en formeel. In het dagelijkse leven van de Pakistani speelt het islamitische geloof een belangrijke rol.
 • Handen schudden is in de zakelijke omgang gebruikelijk. Mannen geven vrouwen geen hand, tenzij zij daarvoor het initiatief neemt. Spreek iemand aan met zijn titel en achternaam.
 • Een persoonlijke band opbouwen met uw zakenpartner is belangrijk. Neem de tijd om u voor te stellen. Informeer naar de gezondheid en het persoonlijke leven van uw zakenpartner. Vraag nooit naar zijn vrouw of dochters.
 • Bij de eerste ontmoeting worden geen cadeaus gegeven. Wel als u bij iemand thuis wordt uitgenodigd. Neem dan gebak, chocola of bloemen mee. Nooit alcoholische dranken.

Zakelijke afspraken

 • Pakistani doen het liefst persoonlijk zaken. Maak uw afspraken schriftelijk, 3 of 4 weken van tevoren. Afspraken maakt u het eind van de ochtend of begin van de middag.
 • Kleedt u conservatief. Zwarte of donkerblauwe pakken zijn (ook voor vrouwen) acceptabel. Het is voor vrouwen ongepast om strakke kleding, korte rokken of mouwloze jurken en blouses te dragen.

Onderhandelen

 • Het besluitvormingsproces gaat over het algemeen traag. Wees geduldig. Probeer niet de onderhandelingen te versnellen, dat werkt alleen maar averechts.
 • Deadlines zijn flexibel in Pakistan. Hou daar rekening mee door bijvoorbeeld in uw onderhandelingen de deadline een paar weken eerder in te plannen.
 • Vermijd direct oogcontact tijdens de onderhandelingen en schrik niet als uw counterpart zijn emoties toont. Pakistani praten vaak op luide toon, wat niet betekent dat ze boos zijn of hun autoriteit willen doen gelden.

Taal

 • Westerse ondernemers zullen in de grotere steden weinig problemen hebben met de taal. Veel Pakistaanse zakenmensen spreken behoorlijk tot zeer goed Engels.

Marketing

 • De traditionele manier om producten af te zetten op de Pakistaanse markt is via een groothandelaar. Deze trend is aan het veranderen.
 • Fabrikanten van consumentengoederen spenderen veel geld aan marketing, zowel voor papier als voor internet. Toch blijft persoonlijk contact belangrijk, vooral als u zaken wilt doen met de overheid en grote bedrijven.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.