Service menu right

Handel Nederland - Pakistan

De handel tussen Pakistan en Nederland groeit. Na een krimp in export naar Pakistan in 2018, neemt de uitvoer van Nederland naar Pakistan in 2019 weer toe. Ook de invoer uit Pakistan neemt de afgelopen jaren gestaag toe. Nederland importeert vooral kleding uit Pakistan. 

Wilt u meer weten over het land Pakistan, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Pakistan.

Ziet u zakelijke kansen op de Pakistaanse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.

Handelscijfers Nederland - Pakistan

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Pakistan

Soort informatieBedragJaartal
Totale uitvoer€ 896 miljoen2019
Totale invoer€ 602 miljoen2019
Handelsbalans (positief/negatief)€ 294 miljoen (+)2019

 

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Pakistan in de databank Statline van het CBS.

Effect coronacrisis op handel met Pakistan

Hoewel het duidelijk is dat de coronacrisis effect heeft op de handel tussen Nederland en Pakistan, is nog lastig te zeggen hoe groot de gevolgen uiteindelijk zijn. Nog niet alle cijfers over 2020 zijn bekend. U kunt daarvoor de website de website van het CBS in de gaten houden. Als u de voorlopige import- en exportcijfers over 2020 vergelijkt met die van 2019 krijgt u een idee van de impact van corona op de handel.

Effect op de Pakistaanse economie

Net als in andere landen heeft het coronavirus in Pakistan grote gevolgen voor de economie. De grootste sector van Pakistan, kleding en textiel, is erg arbeidsintensief en voelt daardoor de gevolgen van het coronavirus behoorlijk.

Volgens de voorspellingen van de Wereldbank krimpt het bruto nationaal product (bnp) van Pakistan in 2020 met 2,6%. Voor de coronacrisis was de verwachte groei van het bnp van Pakistan nog 2,4%. Ook in 2021 zal de Pakistaanse economie nog iets verder krimpen: de Wereldbank verwacht dat het bnp met 0,2% daalt. 

Wilt u meer weten? Op de website van de Wereldbank leest u meer over de economie van Pakistan en de coronacrisis. Ook heeft de Wereldbank een rapport over de globale impact van het coronavirus op de wereldeconomie: Pandemic, Recession: The Global Economy in Crisis.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Pakistan

Export vanuit Nederland naar Pakistan

ProductgroepBedragJaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten€ 475 miljoen2019
 Bereide voedingsmiddelen n.a.g.€ 41 miljoen2019
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening, wetenschap, n.a.g.€ 41 miljoen2019

 

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Pakistan bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Pakistan.

Voorlopige exportcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over 2020. Deze zijn terug te vinden in de databank Statline. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Let op: deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Pakistan

Invoer vanuit Pakistan naar Nederland

ProductgroepBedragJaartal
Kleding en toebehoren€ 227 miljoen2019
Garen, weefsel e.d.€ 219 miljoen2019
Organische chemische producten€ 53 miljoen2019

 

Bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Pakistan bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer van Nederland uit Pakistan.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers over 2020. Deze zijn terug te vinden in de databank Statline. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Let op: deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Houd hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Pakistan. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Handelsbelemmeringen

Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Handels- en investeringscijfers Nederland - Pakistan

Bekijk onderstaand rapport voor een overzicht van de import en export, en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Meer informatie

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.