Service menu right

Handel Nederland - Polen

Van de voormalige Oostbloklanden, is Polen veruit onze belangrijkste handelspartner. De handel tussen Nederland en Polen groeide tussen 2012 en 2019 onafgebroken. Benieuwd naar de cijfers? Hieronder vindt u een overzicht en betrouwbare bronnen over de handel tussen Nederland en Polen.

Wilt u meer weten over het land Polen, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Polen.

Ziet u zakelijke kansen op de Poolse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Handelscijfers Nederland - Polen

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Polen

Soort informatieBedragJaartal
Totale uitvoer€ 13,5 miljard2019
Totale invoer€ 9,1 miljard2019
Handelsbalans (positief/negatief)€ 4,4 miljard (+)2019


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Polen in de databank Statline van het CBS.

Effect coronacrisis op handel met Polen

Hoeveel effect de coronacrisis heeft op de handel tussen Nederland en Polen, is nog lastig te zeggen. Nog niet alle cijfers over 2020 zijn bekend. U kunt daarvoor de website van het CBS in de gaten houden. Als u de voorlopige import- en exportcijfers over 2020 vergelijkt met die van 2019, krijgt u een idee van de impact van corona op de handel.

Effect op de Poolse economie

De maatregelen die Polen tot nu toe trof tegen corona, hebben duidelijk effect gehad op de economie. In maart en april waren er reisbeperkingen, grote evenementen werden verboden en onder meer scholen, bioscopen en kappers sloten hun deuren. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) verwacht dat de Poolse economie in 2020 krimpt met 9,5%. In 2021 zal het herstel waarschijnlijk 2,4% zijn.

De Poolse overheid ondersteunt de economie met maatregelen die onder meer banen moeten behouden. Toch zal volgens de OESO, een hoog aantal werklozen de groei van consumptie flink beperken. De blijvende onzekerheid heeft ook invloed op particuliere investeringen, wat het economisch herstel waarschijnlijk beperkt. Volgens de Europese Commissie kan Polen ook lagere exportcijfers verwachten, door minder vraag van belangrijke handelspartners.

Meer weten?

Deze rapporten blikken vooruit op de ontwikkelingen in de Poolse economie:

Belangrijkste exportproducten naar Polen

Top 3 uitvoerproducten naar Polen

ProductgroepBedragJaartal
Elektrische apparaten€ 2,3 miljard2019
Voertuigen voor wegvervoer€ 1,1 miljard2019
Groenten en fruit€ 796 miljoen2019


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Polen bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder export van Nederland naar Polen.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar Polen over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers van wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Het CBS kan deze cijfers op een later moment herzien.

Belangrijkste importproducten uit Polen

Top 3 importproducten uit Polen

ProductgroepBedragJaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten€ 756 miljoen2019
Voertuigen voor wegvervoer€ 715 miljoen2019
Elektrische apparaten€ 712 miljoen2019


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Polen bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Polen door Nederland.

Voorlopige invoercijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over de invoer uit Polen over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers van wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Het CBS kan deze cijfers op een later moment herzien.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Polen. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Handels- en investeringscijfers Polen

Bekijk ook het onderstaande rapport, met een overzicht van de import en export en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Handelsbelemmeringen

Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer informatie

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.