Veelgestelde vragen over het coronavirus in Polen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Veelgestelde vragen over het coronavirus in Polen

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft gevolgen voor ondernemers die internationaal zakendoen. Op het moment krijgen wij veel vragen over corona en zakendoen met Polen. Wij hebben de belangrijkste vragen en antwoorden voor u verzameld.

Laatste update: 3 mei 2021, 15:20 uur – Versoepeling maatregelen in mei.

  • Op de hoogte blijven van belangrijke corona-updates? Download de NL Exporteert app (Apple / Android) en abonneer u op Polen.
  • Bekijk ook onze website voor meer informatie over zakendoen in Polen.

Bekijk de FAQ's per land

Veelgestelde vragen

Coronamaatregelen in Polen

Waar vind ik informatie over de maatregelen van de Poolse overheid?

De besmettingen in Polen dalen. De Poolse overheid heeft daarom een schema opgesteld met voorlopige versoepelingen die in mei 2021 ingaan. Hierin staat hoe stapsgewijs onder meer winkels, hotels en restaurants open kunnen. Voorwaarde is dat de besmettingen blijven dalen.

U vindt de actuele maatregelen en versoepelingen op de Engelstalige website van de Poolse overheid:

De Poolse overheid evalueert de situatie regelmatig, waardoor de regels snel kunnen veranderen. Zij publiceert nieuws over de coronamaatregelen via Poolstalige nieuwsberichten op haar website.

Reizen en zakelijke afspraken

Kan ik (of mijn personeel) reizen naar of binnen Polen?

Sinds 13 oktober 2020 geldt voor heel Polen code oranje (alleen noodzakelijke reizen). Reis daarom niet naar Polen, behalve als het echt dringend is.

Is uw reis strikt noodzakelijk? Bekijk voordat u op reis gaat altijd het actuele reisadvies voor Polen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Lees ook welke maatregelen in Polen gelden; u vindt ze op deze pagina, onder het kopje 'Coronamaatregelen in Polen'. Zo moet u bijvoorbeeld bij aankomst in Polen misschien in quarantaine.

Voor iedereen die vanuit Polen naar Nederland reist, geldt het dringende advies om bij terugkomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Ook seizoenarbeiders en arbeidsmigranten moeten zich aan deze quarantaineregels houden.

Quarantaine tijdelijk onderbreken

Heeft u geen klachten die bij het coronavirus horen? Dan zijn er wel bepaalde situaties waarin u uw thuisquarantaine tijdelijk mag onderbreken. Bijvoorbeeld als u in de transportsector werkt en voor uw werk noodzakelijk transport van goederen uitvoert. U vindt alle uitzonderingen op Rijksoverheid.nl.

Niet in quarantaine

Als zij geen klachten hebben hoeven grenswerkers in principe niet in thuisquarantaine. U leest hier meer over op Rijksoverheid.nl. Zo moeten grenswerkers:

  • fysiek op hun werk aanwezig zijn. Zij kunnen bijvoorbeeld niet thuiswerken; en
  • in een andere EU-lidstaat wonen maar werken in Nederland, en minstens 1 keer per week terugkeren naar hun woonplaats buiten Nederland; of
  • in Nederland wonen maar juist in een andere EU-lidstaat werken, en minstens 1 keer per week terugkeren naar hun woonplaats.

Heb ik een negatieve coronatest nodig als ik naar Nederland (terug)reis?

Doe de check op Rijksoverheid.nl. Hiermee ziet u of u een negatieve coronatest nodig heeft als u naar Nederland (terug)reist. Als u inderdaad een negatieve test nodig heeft, moet u aan één van de 2 volgende punten voldoen:

  • U laat een negatieve NAAT(PCR)-testuitslag (max. 24 uur oud) zien bij het aan boord gaan, als u per vliegtuig, schip, internationale intercity of bus reist.
  • U laat een negatieve sneltest (max. 24 uur oud) zien bij het aan boord gaan van bovengenoemde vervoersmiddelen. Daarnaast heeft u ook een negatieve NAAT(PCR)-test bij u (max. 72 uur oud bij aankomst in Nederland).

Lees meer over deze verplichte negatieve coronatesten op Rijksoverheid.nl. Hier vindt u ook welke extra documenten u misschien nodig heeft. Als er Poolse testlocaties bekend zijn vindt u die op de Engelstalige website van de Rijksoverheid.

Let op: een negatieve test is géén vervanging van de thuisquarantaine. Ook bij een negatieve test blijft u 10 dagen thuis. U kunt zich op de 5e dag na aankomst in Nederland wel opnieuw laten testen om uw quarantaineduur te verkorten.

Kan mijn Poolse zakenpartner Nederland bezoeken?

Wil uw zakenpartner uit Polen naar Nederland komen voor een zakenreis die niet kan worden uitgesteld? Kijk op Government.nl voor de regels en mogelijkheden. Deze website bevat ook Engelstalige informatie over de negatieve testen die nodig zijn.

Welke reisregels gelden er in Polen?

Vanaf 13 juni 2020 gelden in Polen in principe geen reisbeperkingen meer met de EU-grenzen. U kunt dus vanuit Nederland of Duitsland in en uit Polen reizen. Wel moet u sinds 30 maart 2021 in quarantaine als u in Polen aankomt. Hierbij gelden de volgende regels:

  • De quarantaineregels gelden bij alle vervoermiddelen: openbaar (bijvoorbeeld vliegtuig en trein), individueel (bijvoorbeeld personenauto en motor) en te voet.
  • U hoeft niet in quarantaine als u negatief bent getest op COVID-19. De test (type: PCR of antigeen) moet uiterlijk 48 uur voor het oversteken van de grens zijn uitgevoerd.
  • Als u in Polen in quarantaine zit en daar een coronatest doet die negatief blijkt, hoeft u niet langer in quarantaine.

De situatie kan snel veranderen. Controleer altijd de actuele maatregelen van de Poolse overheid via hun Engelstalige pagina's over reizen en tijdelijke beperkingen.

Waar vind ik meer informatie over reizen?

Op de website Re-open EU van de Europese Commissie vindt u de actuele regels rondom reizen, diensten, gezondheid en veiligheid van alle EU-landen. Bekijk de corona-informatie over Polen.

Geplande missies en evenementen

Ik heb me ingeschreven – of wilde me inschrijven – voor een handelsmissie. Gaat deze nog door?

De meeste handelsmissies vinden nu online plaats. Wilt u weten of er evenementen plaatsvinden? Kijk dan in ons evenementenoverzicht voor Polen.

Overheidssteun voor bedrijven

Kan ik overheidssteun krijgen als mijn bedrijf in de problemen komt door de gevolgen van het coronavirus?

Op Rijksoverheid.nl vindt u het pakket met economische maatregelen dat het kabinet heeft geïntroduceerd om ondernemers te steunen. Bekijk ook hoe RVO u kan ondersteunen bij internationaal ondernemen in coronatijden.

Een paar voorbeelden van de overheidssteun:

Transport van goederen en dieren

Kan ik goederen importeren uit / exporteren naar Polen?

Ja, dat kan. Vrachtverkeer mag in principe gewoon de grenzen oversteken. Bekijk eventueel of er vertragingen zijn bij grensovergangen op de website Sixfold.com.

Waar kan ik terecht met vragen over het transport van dieren?

Stel uw vragen aan de landbouwattaché en het landbouwteam in Polen via war-lnv@minbuza.nl. Houd ook de website Agroberichten Buitenland in de gaten.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.