Zakelijke kansen in Polen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Zakelijke kansen in Polen

13-04-2021

Polen is momenteel een van de snelst groeiende economieën van Europa. Veel Nederlandse ondernemers doen al met succes zaken in Polen. Waar liggen de meeste kansen voor u?

Hieronder staan de belangrijkste sectoren uitgelicht. Staat uw sector er niet bij? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het verkennen van de markt en het vinden van kansen. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u graag op weg op de Poolse markt.

Duurzame energie en elektrisch vervoer

In Polen staat het thema duurzaamheid steeds meer in de belangstelling. De transportsector en verwarming van huizen dragen onder meer bij aan luchtvervuiling in grote steden. Daarom investeert de Poolse overheid in elektrisch vervoer (e-mobility) en elektrische verwarmingssystemen. Ook wil zij de elektriciteitsproductie verduurzamen. Deze ontwikkelingen bieden kansen voor Nederlandse bedrijven die actief zijn op het gebied van windenergie, elektrisch vervoer en energie-efficiëntie.

Verder lezen? De volgende bronnen bieden meer inzicht:

  • Ons Engelstalige rapport Circular Business Opportunities (pdf) gaat onder andere in op kansen in de duurzame energie en de bouw in Polen.
  • De Nederlandse ambassade heeft een kansenrapport over E-mobility in Polen, dat u gratis kunt aanvragen.
  • Het artikel Polen: Groeikampioen op internationaalondernemen.nl gaat onder meer in op elektrisch vervoer en duurzame energie.

Invloed corona

Het Poolse ministerie van Klimaat stelde in maart 2020 dat de coronacrisis het veel moeilijker maakt om de Europese klimaatdoelen te halen. Toch ondersteunt de Poolse overheid volgens de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) nog duurzame energieprojecten. In april en mei 2020 kwamen er nog 2 grote projecten van de grond, allebei in beheer van buitenlandse bedrijven. Hoewel de coronacrisis volgens de EBRD zeker impact zal hebben op de sector, laat Polen volgens de organisatie zien dat het toegewijd is aan duurzame initiatieven. Dit biedt perspectief voor investeerders.

Meer weten?

Lees op de website van de EBRD hoe de duurzame-energiesector de impact van het coronavirus bestrijdt. Het artikel gaat veel in op Polen.

Gezondheidszorg

Polen vergrijst. Dit is een van de redenen dat modernisering veel aandacht krijgt in de Poolse gezondheidszorg. Hier komen veel zakelijke kansen uit voort. We lichten er 2 uit: eHealth en de modernisering van ziekenhuizen.

Benieuwd naar kansen in andere subsectoren? De marktstudie Polish Healthcare Sector (Engels, pdf) van de Task Force Health Care biedt interessante inzichten in verschillende deelgebieden van de Poolse gezondheidszorg.

Tip: BNR nieuwsradio besprak deze kansen in de uitzending Ondernemersdesk Europa. Beluister de uitzending (april 2019) en laat u informeren.

Invloed corona op gezondheidszorg

De coronapandemie heeft veel teweeg gebracht in de Poolse gezondheidszorg. Een deel van het steunpakket van de overheid richt zich op hogere uitgaven aan deze sector. Dit is welkom, want de uitgaven aan gezondheidszorg per hoofd van de bevolking zijn in Polen maar 50% van het EU-gemiddelde. Ook is er een direct tekort aan zorgprofessionals.

Consumenten zeiden volgens Statista meer medicijnen zoals vitamines en kalmerende pillen te kopen door de corona-uitbraak. Toch daalde ook de verkoopwaarde van de Poolse farmaceutische markt in maart (-14%) en april (-38%) 2020, vergeleken met 2019.

Modernisering van ziekenhuizen

De modernisering van ziekenhuizen biedt goede kansen aan Nederlandse ondernemers. Veel Poolse ziekenhuizen moeten namelijk opnieuw gestructureerd, gerenoveerd en uitgebreid worden om de ontwikkelingen op het gebied van demografie, ambulante zorg en overheidseisen bij te houden. Financiering vanuit de EU en publiek-private samenwerkingen maken het extra aantrekkelijk om deze markt te betreden.

eHealth

Er zijn in de Poolse gezondheidssector ook veel mogelijkheden voor eHealth. Dit onderwerp is relatief nieuw voor Polen, maar biedt veel oplossingen voor problemen als vergrijzing, personeelstekorten en lange reisafstanden voor plattelandsbewoners. Nederlandse bedrijven die gespecialiseerd zijn in eHealth kunnen op deze behoeftes inspelen.

Invloed corona op eHealth

De coronapandemie zette deze subsector extra in de belangstelling. In een onderzoek van Statista zeiden respondenten dat het digitaal voorschrijven van medicijnen en telefonisch advies het hardste nodig waren tijdens de pandemie. Ook online apotheken scoorden hoog. In april 2020 hadden evenveel mensen de huisarts fysiek bezocht, als degenen die op afstand medische hulp hadden gekregen.

Landbouw

Polen heeft al veel geïnvesteerd in de modernisering van landbouw. Hierdoor is deze sector flink gegroeid. De komende jaren richt de Poolse overheid zich op het versterken van de veeteelt. Zij zet in op onder meer de varkensteelt, zuivelproductie en agrologistiek. Afgezien van deze gebieden liggen er voor Nederlandse ondernemers ook kansen in niches als biologische landbouw.

Verder lezen? Het artikel Polen: Groeikampioen op internationaalondernemen.nl biedt een kort overzicht van de Poolse land- en tuinbouwsector.

Invloed corona op Poolse landbouw

In april 2020 organiseerde de Nederlandse ambassade een webinar over de invloed van corona op de Poolse landbouwsector. De sprekers voorspelden dat vooral exportgerichte landbouwbedrijven last zouden hebben van de coronacrisis. Dit zijn bijvoorbeeld de rund-, gevogelte- en melkveebedrijven. De varkenshouderij blijft waarschijnlijk relatief stabiel.

Aan de andere kant zou de crisis ook positieve invloed kunnen hebben. Er lijkt meer vraag te ontstaan naar vers, onverwerkt eten, dat de weerstand verbetert.

Lees meer en bekijk het webinar op Agroberichten Buitenland (Engels).

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en de Europese Commissie geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk ook subsidies, leningen, aanbestedingen op de website van de Europese Commissie en internationale organisaties op RVO.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf, zodat u over de grens uw vleugels uit kunt slaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen graag met adviseren welke financiering bij u past, ook buiten RVO.

Marktrapporten over Poolse sectoren

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? Samen met het buitenlandnetwerk van ambassades en landbouwraden publiceren wij marktrapporten over kansrijke sectoren in Polen. Als er rapporten beschikbaar zijn, vindt u ze hieronder.

Op internationaalondernemen.nl vindt u ook relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook particuliere partijen hier interessante marktrapporten.

Zoekt u actuele informatie over de Poolse landbouwsector? Kijk dan ook op Agroberichten Buitenland: Polen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.