Service menu right

Zakelijke kansen in Polen

Polen is momenteel een van de snelst groeiende economieën van Europa. Veel Nederlandse ondernemers doen al met succes zaken in Polen. Waar liggen de meeste kansen voor u?

Steeds meer Nederlandse bedrijven spelen in op uiteenlopende kansen die de Poolse economie biedt. Naar verwachting blijft de economie in Polen ook de komende jaren aantrekkelijk.

Hieronder staan de belangrijkste sectoren uitgelicht. Staat uw sector er niet bij? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het verkennen van de markt, het vinden van kansen en het vinden van de juiste zakenpartners. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u graag op weg op de Poolse markt.

Gezondheidszorg

Ook Polen vergrijst. Dit is een van de redenen dat modernisering veel aandacht krijgt in de Poolse gezondheidszorg. Hier komen veel zakelijke kansen uit voort. We lichten er 2 uit: eHealth en de modernisering van ziekenhuizen.

Benieuwd naar kansen in andere subsectoren? De marktstudie Polish Healthcare Sector (Engels, pdf) van de Task Force Health Care biedt interessante inzichten in verschillende deelgebieden van de Poolse gezondheidszorg. Verder kunt u altijd bij ons terecht voor een persoonlijk adviesgesprek. Onze adviseurs helpen u graag verder met de juiste informatie en contacten.

Modernisering van ziekenhuizen

De modernisering van ziekenhuizen biedt goede kansen aan Nederlandse ondernemers. Veel Poolse ziekenhuizen moeten namelijk opnieuw gestructureerd, gerenoveerd en uitgebreid worden om de ontwikkelingen op het gebied van demografie, ambulante zorg en overheidseisen bij te houden. Financiering vanuit de EU en publiek-private samenwerkingen maken het extra aantrekkelijk om deze markt te betreden.

eHealth

Er zijn in de Poolse gezondheidssector ook veel mogelijkheden voor eHealth. Dit onderwerp is relatief nieuw voor Polen, maar kan veel oplossingen bieden voor problemen als vergrijzing, personeelstekorten en lange reisafstanden voor plattelandsbewoners. Nederlandse bedrijven die gespecialiseerd zijn in eHealth kunnen op deze behoeftes inspelen.

Tip: BNR nieuwsradio besprak de bovenstaande kansen in de uitzending Ondernemersdesk Europa. Bekijk de uitzending en laat u bijpraten.

Landbouw

Polen heeft al veel geïnvesteerd in de modernisering van landbouw. Hierdoor is deze sector flink gegroeid. De komende jaren richt de Poolse overheid zich op het versterken van de veeteelt. Zij zet in op onder meer de varkensteelt, zuivelproductie en agrologistiek. Afgezien van deze gebieden liggen er voor Nederlandse ondernemers ook kansen in niches als biologische landbouw.

Verder lezen? De marktstudie Polen: Groeikampioen op internationaalondernemen.nl biedt een kort overzicht van de Poolse land- en tuinbouwsector. Bent u op zoek naar persoonlijk advies? Neem contact op met ons. Onze adviseurs helpen u graag op weg met marktinformatie en het leggen van zakelijke contacten.

Duurzame energie en e-mobility

In Polen staat het thema duurzaamheid steeds meer in de belangstelling. De transportsector en verwarming van huizen dragen onder meer bij aan luchtvervuiling in grote steden. Daarom investeert de Poolse overheid in e-mobility en elektrische verwarmingssystemen en wil zij de elektriciteitsproductie verduurzamen. Al deze ontwikkelingen bieden kansen voor Nederlandse bedrijven actief op het gebied van windenergie, e-mobility en energie-efficiëntie.

Meer lezen? De marktstudie Polen: Groeikampioen op internationaalondernemen.nl en het kansenrapport over E-mobility in Polen (aan te vragen bij de Nederlandse ambassade) bieden meer inzicht in bovenstaande sectoren. Vindt u niet wat u zoekt? Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag bij het vinden van de juiste marktinformatie.

Marktrapporten met kansrijke sectoren

RVO.nl en het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren rapporten over kansrijke sectoren in het buitenland.

Die vindt u op de pagina marktrapporten Polen.

Andere relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden publiceert het buitenlandnetwerk op internationaalondernemen.nl. Selecteer hier 'Polen' en de sector waarin u geïnteresseerd bent. Op agroberichtenbuitenland.nl vindt u actuele informatie over de Poolse landbouwsector.

Hulp bij subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf, zodat u over de grens uw vleugels uit kunt slaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidiewijzer vindt u subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. U kunt filteren op onder meer type financiering, sector en land. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen graag met adviseren welke financiering bij u past, ook buiten RVO.nl.

Actuele aanbestedingen met kansen voor u

Internationale organisaties zoals de European Bank for Reconstruction and Development en de Europese Commissie geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u.

Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk ook subsidies, leningen, aanbestedingen op de website van de Europese Commissie en internationale organisaties op RVO.nl.