Service menu right

Handel Nederland - Portugal

De Portugese economie heeft zich aardig hersteld na een moeilijke periode tijdens de crisisjaren. Dat herstel is terug te zien in de handelscijfers. In 2018 exporteerden we ruim € 700 miljoen meer naar Portugal dan in 2016. Onze invoer groeide in dezelfde periode met € 350 miljoen. Meer weten? Hieronder vindt u de actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Portugal.

Wilt u meer weten over het land Portugal, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Portugal.

Ziet u zakelijke kansen op de Portugese markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Handelscijfers Nederland - Portugal

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Portugal

Soort informatieBedragJaartal
Totale uitvoer€ 3,1 miljard2018
Totale invoer€ 2,1 miljard2018
Handelsbalans (positief/negatief)€ 1 miljard (+)2018


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Portugal in de databank Statline van het CBS.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Portugal

Export vanuit Nederland naar Portugal

ProductgroepBedragJaartal
Kunststof in primaire vormen€ 266 miljoen2018
Automatische gegevensverwerkers€ 257 miljoen2018
Toestellen voor telecommunicatie€ 179 miljoen2018


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Portugal bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Portugal.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar Portugal over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Portugal

Invoer vanuit Portugal naar Nederland

ProductgroepBedragJaartal
Schoeisel€ 277 miljoen2018
Ruwe aardolie en aardolieproducten€ 268 miljoen2018
Kunststof in primaire vorm€ 166 miljoen2018


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Portugal bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Portugal door Nederland.

Voorlopige invoercijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over de invoer uit Portugal over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Portugal. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handel- en investeringscijfers

Bekijk ook het rapport Handels- en investeringscijfers Portugal - Nederland (pdf) (december 2019), met een overzicht van de import en export en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer informatie