Service menu right

Zakelijke kansen in Qatar

Qatar kent de volgende kansrijke sectoren voor Nederlandse ondernemers: (duurzame) energie, water, voedsel, landbouw, tuinbouw, sport, gezondheidszorg, luchtvaart, transport en logistiek. Handel tussen Nederland en Qatar is de afgelopen jaren gestaag toegenomen.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

In de brochure Doing Business in Qatar (pdf) van onze Nederlandse ambassade in Qatar vindt u informatie over kansrijke sectoren in Qatar:

  • energie
  • landbouw en water
  • sport
  • gezondheidszorg

Kansen in de energie en duurzame energie

Productie Liquefied Natural Gas

Qatar is de op een na grootste exporteur van natuurlijk gas in de wereld. Het land heeft aangekondigd dat het de productie van Liquefied Natural Gas (LNG) de komende jaren met 30% verhoogt. Deze uitbreiding zorgt voor een stijging van de export van LNG uit Qatar van 77 miljoen ton naar 100 miljoen ton per jaar. Voor Nederlandse ondernemers zijn er investeringskansen (bijvoorbeeld in North Field, het grootste natuurlijke gasveld in de wereld) en het introduceren van Nederlandse technologieën op energiegebied.

Duurzame energie

Qatar heeft in deze sector steeds meer aandacht voor milieuvriendelijke technologie, zoals waterzuivering en vermindering van schadelijke emissies. Het land investeert bovendien in toenemende mate in hernieuwbare en duurzame energie. Een voorbeeld hiervan is het Qatarese energiebedrijf Nebras Power dat in grote hernieuwbare energieprojecten investeert, onder meer in Nederland. Bij de ontwikkeling van technologie voor hernieuwbare energie in Qatar liggen de meeste kansen in zonne-energie.

Kansen in de water-, energie- en voedingsnexus

In de nexus (verbinding) tussen water, energie en voeding in Qatar liggen veel kansen voor Nederlandse ondernemers. Lees over deze kansen in hoofdstuk 4 van het onderstaande, Engelstalige rapport. Dit rapport is gemaakt in opdracht van de Nederlandse ambassade in Qatar.

Kansen in de sportsector

WK voetbal 2022 en andere sportevenementen

In Qatar vinden de komende jaren 3 grote sportevenementen plaats: WK atletiek 2019; FIFA WK voetbal 2022 en FINA WK zwemmen 2023.

Kansen voor bedrijven liggen er vooral bij de aanbestedingen bij onderaannemers voor de grote stadions (seating, sportvelden, veiligheid) en ondersteunende diensten (marketing, management, IT, hospitality).

PIB-programma: Dutch Sports Infrastructure

Het PIB programma Dutch Sports Infrastructure heeft diverse Nederlandse bedrijven geholpen met hun marktentree in Qatar. Een nieuw PIB-programma wordt binnenkort gelanceerd. Hiermee worden diverse activiteiten voor Nederlandse bedrijven georganiseerd, zowel in Qatar als in Nederland. Het gaat bijvoorbeeld om handelsmissies, beursbezoeken en seminars. Wilt u aansluiten bij het PIB-programma? Neem dan contact op met Orange Sports Forum of de Nederlandse ambassade in Doha.

Kansen in de tuinbouw

Qatar organiseert van 14 oktober 2021 tot 17 maart 2022 de 'Qatar Horticulture Expo'. Het is de eerste internationale tuindersexpo in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Landbouwtechnologie voor voedselproductie in woestijngebieden en duurzaamheid staan onder meer op de agenda.

Neem contact op met de Nederlandse Ambassade in Doha voor meer informatie over deelname en kansen voor bedrijven en kennisinstellingen.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen u graag met het vinden van de juiste financiering, ook buiten RVO.

Marktrapporten Qatar

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? RVO.nl en het buitenlandnetwerk van ambassades en landbouwraden publiceren marktrapporten over kansrijke sectoren in Qatar.

Hieronder vindt u rapporten over de belangrijkste sectoren in Qatar.

Op internationaalondernemen.nl vindt u ook relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook particuliere partijen hier interessante marktrapporten.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.