Zakelijke kansen in Qatar

Qatar kent de volgende kansrijke sectoren voor Nederlandse ondernemers: (duurzame) energie, water, voedsel, landbouw, tuinbouw, sport, gezondheidszorg, luchtvaart, transport en logistiek. Handel tussen Nederland en Qatar is de afgelopen jaren gestaag toegenomen.

In de brochure Doing Business in Qatar (pdf) van onze ambassade in Doha, vindt u informatie over veelbelovende sectoren in Qatar:

  • Energie
  • Landbouw en water
  • Sport
  • Gezondheidszorg

Energie en duurzame energie

Productie Liquefied Natural Gas

Qatar is de op een na grootste exporteur van natuurlijk gas in de wereld. Het land heeft aangekondigd dat het de productie van Liquefied Natural Gas (LNG) de komende jaren met 30% verhoogt. Deze uitbreiding zorgt voor een stijging van de export van LNG uit Qatar van 77 miljoen ton naar 100 miljoen ton per jaar. Voor Nederlandse ondernemers zijn er kansen op het gebied van investeringsmogelijkheden (North Field, het grootste natuurlijke gasveld in de wereld) en het introduceren van onze technologieën op het gebied van energie.

Duurzame energie

Qatar geeft in deze sector steeds meer aandacht voor milieuvriendelijke technologie, zoals waterzuivering en reductie van schadelijke emissies. Het land investeert bovendien in toenemende mate in hernieuwbare en duurzame energie. Een voorbeeld hiervan is het Qatarese energiebedrijf Nebras Power dat in grote hernieuwbare energieprojecten investeert, onder meer in Nederland. Bij de ontwikkeling van technologie voor hernieuwbare energie in Qatar liggen de meeste kansen in zonne-energie.

Sportsector

WK voetbal 2022 en andere sportevenementen

In Qatar vinden de komende jaren 3 grote sportevenementen plaats: de World Championships Athletics 2019; de FIFA World Cup 2022 en de FINA Swimming World Championships 2023.

Kansen voor bedrijven liggen er vooral bij de aanbestedingen bij onderaannemers voor de grote stadions (seating, sportvelden, veiligheid) en ondersteunende diensten (marketing, management, IT, hospitality).

PIB-programma: Dutch Sports Infrastructure

Het PIB programma Dutch Sports Infrastructure heeft successen geboekt met het positioneren van verschillende Nederlandse bedrijven in Qatar. Een nieuw PIB-programma wordt binnenkort gelanceerd. Hiermee worden diverse activiteiten voor Nederlandse bedrijven georganiseerd, bijvoorbeeld handelsmissies, beursbezoeken en seminars. Zowel in Qatar als in Nederland. Wilt u aansluiten bij het PIB-programma? Neem dan contact op met Orange Sports Forum of de Nederlandse ambassade in Doha.

Qatar Horticulture Expo 2021

Qatar organiseert van 17 maart tot 14 oktober 2021 de 'Qatar Horticulture Expo'. Het is de eerste internationale tuindersexpo in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Innovatieve landbouwtechnologie voor efficiënte voedselproductie in woestijngebieden en duurzaamheid staan hoog op de agenda.

Neem contact op met de Nederlandse Ambassade in Doha voor meer informatie over deelname en kansen voor bedrijven en kennisinstellingen.

Marktrapporten met kansrijke sectoren

RVO.nl en het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren rapporten over kansrijke sectoren in het buitenland.

Deze zijn terug te vinden onder Marktrapporten Qatar.

Andere relevante informatie over groeisectoren of zakelijke mogelijkheden publiceert het buitenlandnetwerk op internationaalondernemen.nl. U kunt hier filteren op het land en de gewenste sector.

Hulp bij subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf, zodat u over de grens uw vleugels uit kunt slaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidiewijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. U kunt filteren op onder meer type financiering, sector en land. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen graag met adviseren welke financiering bij u past, ook buiten RVO.nl.

Aanbestedingen die kansen bieden voor u

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Europese Commissie geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u.

Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Voor drie programma’s die RVO.nl uitvoert zijn ook aanbestedingen te vinden. Dit zijn allemaal infrastructurele projecten. Op onze website vindt u links naar die aanbestedingen.

Bekijk voor meer informatie ook internationale organisaties op RVO.nl.

Service menu right