Do's and don'ts in Roemenië

Roemenen zijn trots en voelen zich enorm verbonden met de vaderlandse cultuur. Als buitenlander is kennis van de Roemeense geschiedenis nuttig, maar wees voorzichtig in het uiten van uw mening.

Taal

Het is goed om te weten dat het Roemeens een Romaanse taal is en behoort tot dezelfde taalfamilie als Frans, Spaans en Italiaans. Naast het Roemeens spreekt de jongere generatie ook Engels. De oudere generatie spreekt ook Frans.

Zakelijke bijeenkomsten

Wie zaken wil doen in Roemenië moet geduld hebben en flexibel zijn. Zakendoen is hier gebaseerd op persoonlijke relaties en vertrouwen. De juiste mensen kennen is belangrijk, een kennismaking via een zakenpartner opent deuren.

Aan het begin van een vergadering wordt eerst over koetjes en kalfjes gepraat, pas daarna wordt overgegaan tot de kern van de zaak.

Communicatie

Roemenen zijn gastvrij en open. Een stevige handdruk en oogcontact is de juiste manier om elkaar te begroeten. Beleefdheid staat hoog in het vaandel en het respect voor ouderen is groot. Het is gebruikelijk om iemand aan te spreken met mijnheer of mevrouw (domnul of doamna) en daarna de familienaam. Aanspreken met de voornaam geeft uw zakenrelatie aan.

Hiërarchie

Ouderen hebben veel aanzien in Roemenië. Er is ook veel respect voor titels en opleidingen.

De kritiek is opbouwend en wordt gericht aan de groep als geheel.

Relatiegeschenken

Bloemen, alcohol en chocolade zijn de meest voorkomende relatiegeschenken. Dit wordt altijd gewaardeerd, let wel op dat je een oneven aantal bloemen geeft. Een even aantal is gereserveerd voor begrafenissen.

Zakelijke gebruiken

  • Kom op tijd, Roemenen zijn punctueel.
  • Er wordt veel waarde gehecht aan formele kleding.
  • Onderhandel met gelijken en delegeer niet.

Service menu right