Service menu right

Bedrijf starten in Roemenië

Wilt u een bedrijf starten in Roemenië? Of misschien een partnerschap aangaan met een Roemeens bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de regels in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of belastingen betalen. Op deze pagina helpen we u om de juiste informatie te vinden.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Vindt u niet wat u zoekt? Dan kunnen onze regio-adviseurs u helpen. Zij doen bijvoorbeeld onderzoek naar de markt of sector waarin u wilt investeren. Of ze helpen u bij het vinden van zakenpartners in Roemenië. Zij geven u graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Roemenië

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze website geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

 • aanvragen van bouwvergunningen;
 • registreren van onroerend goed;
 • bescherming van investeerders;
 • betalen van belastingen;
 • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens.

De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden? Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Roemenië staat 55e (ranking 2020).

Roemenië scoort bijvoorbeeld erg goed op het punt 'handelen over de grens'. Het kost er relatief weinig tijd en geld om goederen de grens over te krijgen. Aan de andere kant kan het bijvoorbeeld erg lastig zijn om elektriciteit aan te leggen voor een nieuw te bouwen distributiecentrum of kantoor.

Rapport Doing Business in Romania

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een rapport: Doing business in Romania 2020 (pdf).

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer over maatschappelijk verantwoord ondernemen op de website van RVO.nl.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. De meeste ondernemers in Roemenië kiezen voor één van de vormen hieronder:

 • Societate cu răspundere limitată (SRL). Vergelijkbaar met het Nederlandse besloten vennootschap (bv).
 • Societate pe acţiuni (SA). Vergelijkbaar met het Nederlandse naamloze vennootschap (nv).
 • Sucursala. Een filiaal of vestiging.

Lees meer over deze en andere Roemeense ondernemingsvormen in de investeringsgidsen van consultancybureaus.

Speciale Economische Zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. Zo hoeft u in bepaalde zones geen invoerrechten of btw te betalen. Roemenië heeft 5 zones:

 • Curtici – Arad
 • Braila Free
 • Galati
 • Giurgiu
 • Sulina

Elke zone heeft zijn eigen voordelen, waardoor het geschikt is voor specifieke sectoren. Bekijk welk zone bij uw bedrijf past op de Engelstalige website van Invest Romania.

Meer informatie

Online investeringsgidsen geven veel informatie over het starten van een bedrijf in een buitenland. Ook voor Roemenië is online veel informatie te vinden.

Investeringsgidsen consultancybureaus

In de online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren staat vaak informatie over het investeringsklimaat, belastingen, ondernemingsvormen en arbeidswetgeving. Enkele voorbeelden voor Roemenië zijn:

Investeringsinformatie Roemeense overheid

Invest Romania is de Roemeense overheidsorganisatie die buitenlandse ondernemers informeert over investeren. Op hun website vindt u onder meer informatie over:

 • hoe de economie het doet;
 • wat het gemiddelde opleidingsniveau is;
 • wat de gemiddelde salarissen zijn;
 • hoe hoog de belastingen zijn;
 • hoe de infrastructuur eruit ziet;
 • welke steun de Roemeense overheid biedt.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.