Service menu right

Zakelijke kansen in Roemenië

Roemenië biedt veel zakelijke kansen in de land- en tuinbouwsector. Ook op andere gebieden zoals gezondheidszorg, afvalbeheer, ICT en automotive zijn er mogelijkheden. In welke veelbelovende sector wilt u aan de slag?

De Roemeense economie biedt verschillende kansen voor Nederlandse ondernemers. Hieronder staan een paar veelbelovende sectoren uitgelicht.

Staat uw sector er niet bij? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het verkennen van de markt, het vinden van kansen en het vinden van de juiste zakenpartners. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u graag op weg op de Roemeense markt.

Impact coronacrisis op sectoren

Doet u zaken met Roemenië in een bepaalde sector? En zoekt u meer informatie over de impact van de coronacrisis op uw sector? Op deze pagina houden we de ontwikkelingen per sector zo goed mogelijk voor u bij.

Gevolgen voor handel

De economische gevolgen van de crisis worden langzaam zichtbaar in Roemenië. De maatregelen die het land eerder trof, hebben effect gehad op de Roemeense economie. Ook de wereldwijde economische gevolgen kunnen uw handel raken. Meer weten? Lees verder op onze pagina Handel Nederland - Roemenië.

Kansen in fruitsector Roemenië

In de Roemeense fruitsector is behoefte aan modernisering. De Roemeense overheid zet actief in op de ontwikkeling van deze sector. Dit creëert kansen voor Nederlandse bedrijven. Bijvoorbeeld als u gespecialiseerd bent in plantmateriaal of technologie voor de fruitsector.

Naast kennis en expertise voor de fruitteelt, zijn er ook kansen voor de export van fruit zelf. Hoewel Nederland niet de grootste leverancier van fruit is, exporteerden Nederlandse bedrijven in 2019 voor ongeveer € 68 miljoen aan fruit naar Roemenië.

Verder lezen? De landbouwraad in Roemenië publiceert regelmatig nieuws over deze sector. Verder besprak BNR nieuwsradio in maart 2019 deze kansen in de uitzending Ondernemersdesk Europa.

Invloed corona

Door de coronamaatregelen die Roemenië vanaf maart instelde, hadden vooral kleine Roemeense groente- en fruitproducten moeite om hun verse producten kwijt te raken. Tegelijkertijd kampten supermarkten met tekorten van deze producten. De overheid stelde een online platform in om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

De verwachtingen voor de sector zijn gevarieerd. Statista verwacht dat de verkoop van groenten en fruit via retail nagenoeg hetzelfde blijft in 2020, en dat verkoop via groothandel zelfs stijgt. Aan de andere kant verwacht het databedrijf dat de opbrengst van verwerkt en bevroren fruit in 2020 voor het eerst in jaren daalt met ongeveer 8%.

Kansen in gezondheidszorg Roemenië

Door relatief lage binnenlandse productie is er veel behoefte aan medicijnen en medische apparaten in Roemenië. Er zit groei in deze markt, vooral in de verkoop van voorgeschreven medicijnen. Ook de verkoop van 'over-the-counter'-producten (OTC) en producten voor ziekenhuizen stijgt. Verder is de Roemeense overheid van plan 3 nieuwe regioziekenhuizen te bouwen. Dit creëert kansen voor Nederlandse ondernemers.

Invloed corona

De coronapandemie heeft logischerwijs veel teweeg gebracht in de Roemeense gezondheidszorg. Het is een van de weinige sectoren in Roemenië waarvoor Statista groei verwacht in 2020. Voor dit jaar verwacht het databedrijf dat de verkoop van farmaceutische, medische en orthopedische goederen onverminderd blijft stijgen.

Meer weten?

Het volgende marktrapport biedt uitgebreide informatie over de sector en zijn mogelijkheden. Hierin is nog geen rekening gehouden met de coronacrisis.

Kansen in afvalbeheersector Roemenië

Om te voldoen aan de huidige EU-wetgeving moet Roemenië een flinke inhaalslag maken op het gebied van afvalbeheer. Het gaat hierbij om zowel expertise als praktische uitvoering. Dit biedt kansen voor Nederlandse bedrijven, vooral op het gebied van:

  • Ophalen en verwerken van gemeentelijk afval
  • Recycling en voorkomen van afvalproductie
  • Bodem- en grondwatersanering
  • Extended Producer Responsibility (EPR)
  • Productie van energie uit afval ('refuse-derived fuel' – RDF)

Kansen in overige sectoren Roemenië

Behalve in bovengenoemde sectoren, zijn er in Roemenië nog meer kansen, bijvoorbeeld in de ICT. Benieuwd of er kansen zijn voor uw sector? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kijken graag samen met u naar de mogelijkheden.

Marktrapporten met kansrijke sectoren

RVO en het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren rapporten over kansrijke sectoren in het buitenland.

Deze zijn terug te vinden onder marktrapporten Roemenië.

Verder publiceert het buitenlandnetwerk relevante informatie over groeisectoren of zakelijke mogelijkheden ook op internationaalondernemen.nl. Als er rapporten beschikbaar zijn vindt u deze door te filteren op Roemenië en de gewenste sector.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en de Europese Commissie geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk ook subsidies, leningen, aanbestedingen op de website van de Europese Commissie en internationale organisaties op RVO.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf, zodat u over de grens uw vleugels uit kunt slaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen graag met adviseren welke financiering bij u past, ook buiten RVO.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.