Service menu right

Informatie over sancties Rusland

04-11-2020

De Europese Unie heeft verschillende sancties ingesteld tegen Rusland. Deze hebben gevolgen voor ondernemers die zakendoen met dit land. Lees verder voor een actueel overzicht van de sancties en waar u meer informatie vindt.

Welke sancties zijn er?

De EU heeft verschillende economische sancties ingesteld tegen Rusland. Vanaf 1 juli 2016 heeft de EU de sancties tegen Rusland steeds met een half jaar verlengd. De sancties lopen op het moment nog steeds.

  • Er zijn kapitaalmarktrestricties ingesteld tegen een aantal Russische staatsbanken en grote Russische staatsbedrijven in de olie- en defensiesectoren.
  • Er is een exportverbod voor wapens en gerelateerde producten. Ook gerelateerde technische en financiële ondersteuning en diensten zijn verboden. Er gelden uitzonderingen voor bestaande contracten van vóór de invoering van de sancties.
  • Er is een importverbod voor wapens en gerelateerde producten uit Rusland.
  • Er is een exportverbod voor producten en technologieën voor tweeërlei gebruik, als de goederen geëxporteerd worden naar militaire eindgebruikers of bestemd zijn voor militair eindgebruik.
  • Er is een exportverbod voor bepaalde apparatuur, technologie en dienstverlening voor diepwaterolie-exploratie en –productie, Arctische olie-exploratie en –productie en schalieolieprojecten in Rusland.

Zie voor de volledige tekst de Verordening (EU) nr. 833/2014 van de Raad van 31 juli 2014. De Europese Commissie heeft ook een geconsolideerde versie van deze verordening gepubliceerd. Deze biedt u een overzicht van alle veranderingen en toevoegingen die op de verordeningen zijn gedaan. Deze geconsolideerde versie is verder niet officieel juridisch bindend.

Krimsancties

Er zijn ook een aantal sancties ingesteld tegen onder andere Russische personen, die actief hebben meegewerkt aan de illegale annexatie van de Krim en de destabilisering van Oost-Oekraïne. Deze sancties en verdere informatie vindt u op de pagina Sancties Oekraïne.

Overzicht Rusland sancties

Wilt u graag alle informatie over de sancties tegen Rusland in een handig overzicht? Bekijk dan de beperkende EU‑maatregelen als reactie op crisis in Oekraïne op de website van de Europese Raad.

Ook de Factsheet Rusland Sancties (pdf) van het ministerie van Buitenlandse Zaken biedt een beknopt overzicht. In 2 pagina's beschrijft het de situatie en belangrijkste aandachtspunten rondom de sancties en het zakendoen met Rusland.

Welke bedrijven en personen vallen onder de sanctieregeling?

De EU heeft reisbeperkingen opgelegd aan bepaalde bedrijven en personen. Ook zijn hun tegoeden binnen de EU bevroren. Welke bedrijven en personen dit zijn, vindt u op de geconsolideerde lijst van de EU. Om deze lijst te bekijken moet u een account aanmaken.

Tip: om in bovengenoemde lijst te filteren op bedrijven of personen, kunt u het bestand opslaan als .xml en het daarna openen met Excel.

U kunt ook op de EU Sanctions Map kijken welke bedrijven en personen onder de sanctieregeling vallen. Dit is niet de officieel bindende lijst, maar u heeft hier geen account voor nodig. U vindt de lijst door bovenaan 'Lists of persons, entities and items' aan te vinken. De lijst verschijnt daarna onderaan de pagina.

Russisch importverbod

Als reactie op de EU-sancties heeft Rusland een lijst gepubliceerd met producten waarvan de invoer wordt beperkt of gestopt. Dit zijn vooral producten uit de land- en tuinbouwsector en visserij. Wilt u weten of u hiermee te maken heeft? Lees dan meer over dit importverbod van Rusland.

Hulp bij sancties

Wordt uw bedrijf geraakt door de sancties tegen Rusland en heeft u hier vragen over? Wij helpen u graag.

Ondernemersloket sancties Rusland

We hebben voor u het Ondernemersloket sancties Rusland opgezet. Bel of mail ons met uw vragen. Contactgegevens staan op de pagina Ondernemersloket sancties Rusland. Ook vindt u hier praktische informatie en tips over het omgaan met de sancties, zoals het handboek Rusland.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.