Zakelijke kansen in Rusland | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Zakelijke kansen in Rusland

14-09-2020

Rusland biedt veel zakelijke kansen in sectoren als infrastructuur, gezondheidszorg en leefomgeving. Behoefte aan modernisering creëert veel ruimte voor groei. In welke veelbelovende sector liggen uw kansen?

In Rusland is veel vraag naar kennis, technologie en producten van hoge kwaliteit. De Russische regering heeft als doel de eigen economie onafhankelijker te maken van olie, gas en importproducten. Daarom is er veel aandacht voor het moderniseren van verschillende sectoren. Dit biedt kansen voor Nederlandse ondernemers.

Op deze pagina staan enkele kansrijke sectoren uitgelicht. Staat uw sector er niet bij? Neem dan contact op met ons. Onze adviseurs kunnen u helpen bij marktverkenning en het vinden van kansen en de juiste zakenpartners. Samen met ons netwerk in het buitenland helpen we u op weg op de Russische markt.

Neem contact met ons op voor persoonlijk advies

Let op de sancties

Momenteel gelden er een aantal sancties voor Rusland. U kunt hiermee te maken krijgen als u zakendoet in dit land. Zo kan het zijn dat u bepaalde producten niet mag exporteren naar Rusland. Of u mag geen zaken doen met bepaalde Russische bedrijven of personen. Onze informatie over sancties in Rusland helpt u wegwijs te worden in de sancties die er zijn en laat zien hoe u kunt nagaan welke bedrijven en personen onder de sanctie vallen.

Lees meer over sancties in Rusland

Impact coronacrisis op sectoren

Doet u zaken met Rusland in een bepaalde sector? En zoekt u meer informatie over de impact van de coronacrisis op uw sector? Lees dan verder op deze pagina. Hoewel het soms lastig is om de precieze gevolgen aan te geven, houden we de ontwikkelingen zo goed mogelijk bij.

Gevolgen voor handel

Helaas valt over de economische gevolgen van de crisis nu nog weinig te zeggen. De maatregelen die Rusland eerder heeft getroffen, waaronder quarantaine en het tijdelijk sluiten van winkels, hebben effect op de Russische economie. Daarnaast kunnen de wereldwijde economische gevolgen van het coronavirus ook uw handel raken.

Lees meer op onze pagina Handel Nederland - Rusland

Investeringsprojecten Russische overheid

De Russische overheid is van plan om voor 2024 de levenstandaard in Rusland flink te verbeteren. Hiervoor willen zij groots investeren in onder andere de gezondheidszorg, infrastructuur en leefomgeving. Deze nationale projecten kunnen voor u zakelijke kansen opleveren.

Vraag het markrapport aan

Wilt u meer weten over deze investeringsprojecten? Vraag dan het rapport 'Russian Federation National Projects Roadmap' bij ons aan. U leest hierin bijvoorbeeld hoe Russische aanbestedingen werken bij deze projecten en hoe u zich neerzet op de Russische markt. Het rapport verduidelijkt ook dat u in Rusland rekening moet houden met de geldende sancties en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Vraag het marktrapport aan via bdc@rvo.nl

Invloed corona

De huidige pandemie en de devaluatie van de roebel hebben invloed op de nationale investeringsprojecten. De Russische overheid wil ondanks de coronacrisis de nationale investeringsprojecten uitvoeren, maar misschien in aangepast vorm. Houdt u hier rekening mee.

Sectoren met interessante projecten

Hieronder vindt u de (sub)sectoren waarvoor er Russische nationale projecten gepland staan, die interessant zijn voor Nederlandse ondernemers. De gezondheidszorg is door de coronapandemie in 2020 een extra aandachtspunt voor de Russische regering.

Leefomgeving

 • afvalmanagement
 • recycling
 • (afval)watermanagement

Gezondheidszorg

 • ziekenhuisbouw en -uitbreiding;
 • gezondheidszorgmanagement;
 • medische infrastructuur;
 • medische (screening)apparatuur;
 • producten voor oncologie en behandeling van hart- en vaatziekten.

Infrastructuur

 • scheepsbouw en havenwerken;
 • multimodaal transport en logistieke centra;
 • luchthavenontwikkeling*.

Vooral advisering, toelevering en bouw zijn specialismes die mogelijkheden bieden in deze sectoren.

* Aangezien de luchtvaart zwaar getroffen is door de coronacrisis, kan het zijn dat de Russische overheid projecten voor deze sector uitstelt.

Machines

In Rusland is er veel vraag naar hoogwaardige machines om de eigen sectoren te moderniseren. Niet voor niets zijn er meerdere speciale economische zones in Rusland die bedrijven willen aantrekken op dit gebied. Hier liggen kansen voor Nederlandse ondernemers. Onder meer landbouwmachines en productiemachines zijn erg in trek.

Bekijk de kaart met speciale economische zones in Rusland

De coronapandemie heeft wel invloed op deze sector. Zo verwacht Statista dat de waarde van de geproduceerde machines en materialen in 2020 in Rusland met 18% daalt.

Wilt u machines exporteren of een machinebedrijf in Rusland opzetten? Wij kunnen u helpen bij het verkennen van de markt en het vinden van de juiste zakenpartners.

Neem contact met ons op voor persoonlijk advies

E-commerce

De e-commercemarkt in Rusland is in de beginfase en nog volop in beweging. Dit biedt nieuwe spelers de kans om snel meer marktaandeel te verkrijgen.

Het aandeel van e-commerce in de Russische retailsector is nog bescheiden (9% in 2020), maar laat sinds 2018 gestage groei zien. De coronapandemie stimuleerde bovendien de online verkoop in Rusland in 2020. Deze trend zet zich waarschijnlijk door.

In deze sector liggen onder meer kansen op het vlak van:

 • opslagfaciliteiten bouwen voor retail;
 • e-commerceplatforms;
 • b2b-platforms voor tenders en inkoop;
 • b2b-marktplaatsen.

Meer weten over deze kansen en de invloed van corona op de sector? Download ons gratis factsheet over e-commerce in Rusland:

Duurzame energie

Het grote grondgebied van Rusland biedt volop mogelijkheden voor duurzame energie. Op het moment benut het land vooral waterkracht, dat een totale capaciteit van 48 GW levert. Wind- en zonne-energie vormen een nog relatief klein aandeel, terwijl het landschap zich er goed voor leent. De Russische overheid zet daarom nu ook in op windenergie.

Het is lastig om nu al iets te zeggen over de invloed van de coronacrisis op deze sector. Wel verwacht Statista in 2020 een waardedaling van 12,8% als het gaat om de vraag naar energie in Rusland.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden in de Russische duurzame energiesector? Onze adviseurs helpen u graag verder met de juiste informatie en contacten.

Neem contact met ons op voor persoonlijk advies

Innovatie en het IA-netwerk

In Rusland richt de overheid zich steeds meer op innovatie als manier om de economie te versterken. Het land heeft een sterk technisch-wetenschappelijke traditie, specifiek op gebieden zoals fysica en wiskunde en sectoren zoals ruimtevaart en energie. Het vermarkten van deze kennis is echter een grote uitdaging voor Rusland.

De vestiging van het IA-netwerk in Moskou volgt de innovatie en technologische ontwikkelingen in Rusland en signaleert zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers. Hun publicaties over innovatie in Rusland beschrijven deze kansen in specifieke sectoren.

Bekijk de publicaties over innovatie in Rusland

Heeft u vragen over innovatie in Rusland? Dan kunt u contact opnemen met de innovatie-attaché in Moskou.

Neem contact op met de innovatie-attaché

Aanbestedingen internationale organisaties

Verder komen er ook kansen uit de aanbestedingen van grote internationale organisaties, zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties.

Lees door op de pagina Hulp bij financiering.

Marktrapporten

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? Samen met het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie-attachés (IA) en landbouwraden publiceren wij marktrapporten over kansrijke sectoren in Rusland. U kunt ze hieronder downloaden.

Op internationaalondernemen.nl vindt u ook relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. U kunt hier 'Rusland' en eventueel een sector selecteren als er rapporten beschikbaar zijn. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook particuliere partijen hier interessante marktrapporten.

Bekijk sectorinformatie op internationaalondernemen.nl

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.