Service menu right

Handel Nederland - Saoedi-Arabië

06-08-2020

De handel met Saoedi-Arabië kent forse ups-and-downs. De invoer had een piek in 2012 maar daalde in 2015 fors. De uitvoer is de laatste jaren redelijk stabiel gebleven. Meer weten? Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers over de handel tussen Nederland en Saoedi-Arabië.

Wilt u de onderlinge handel zien in een grafisch overzicht? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Wilt u meer weten over Saoedi-Arabië, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Saoedi-Arabië.

Ziet u zakelijke kansen op de Saoedische markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.

Handelscijfers Nederland - Saoedi-Arabië

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Saoedi-Arabië

Soort informatieBedragJaartal
Totale uitvoer€ 3,4 miljard2019
Totale invoer€ 2 miljard2019
Handelsbalans (positief/negatief)€ 1,4 miljard (+)2019


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Saoedi-Arabië in de databank Statline van het CBS.

Effect coronacrisis op handel met Saoedi-Arabië

Hoeveel effect de coronacrisis heeft op de handel tussen Nederland en Saoedi-Arabië is nog lastig te zeggen. Houd de website van het CBS in de gaten. Zodra het CBS de voorlopige import- en exportcijfers over het 2e kwartaal van 2020 publiceert, kunt u deze vergelijken met die van 2019 door de juiste perioden aan te vinken. Zo krijgt u een idee van de effecten van corona op de handel.

Effect op de Saoedische economie

Door de coronacrisis is de wereldwijde vraag naar olie afgenomen. Dat heeft flinke gevolgen voor Saoedi-Arabië, waar olie het belangrijkste exportproduct is. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt dat de economie van Saoedi-Arabië daardoor met 6,8% krimpt. In 2021 verwacht het IMF dat de economie weer iets groeit met 3,1%. Wilt u meer weten? Lees dan het volledige rapport van het IMF over de impact van het coronavirus op de wereldeconomie: World Economic Outlook Update, June 2020.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Saoedi-Arabië

Export van Nederland naar Saoedi-Arabië

ProductgroepBedragJaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten€ 635 miljoen2019
Medicinale en farmaceutische producten€ 493 miljoen2019
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening€ 267 miljoen2019


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Saoedi-Arabië bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Saoedi-Arabië.

Voorlopige exportcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over 2020. Deze zijn terug te vinden in de databank Statline. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Saoedi-Arabië

Invoer van Saoedi-Arabië naar Nederland

ProductgroepBedragJaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten€ 1,5 miljard2019
Organische chemische producten€ 185 miljoen2019
Kunststof in primaire vormen€ 107 miljoen2019


Bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Saoedi-Arabië bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer door Nederland uit Saoedi-Arabië.

Voorlopige invoercijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers over 2020. Deze zijn terug te vinden in de databank Statline. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen. 

Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Saoedi-Arabië. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Handels- en investeringscijfers Saoedi-Arabië

Bekijk ook het onderstaande rapport, met een overzicht van de import en export en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Handelsbelemmeringen

Maakt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme mee in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer informatie

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.