Service menu right

Handel Nederland - Saoedi-Arabië

De handel met Saoedi-Arabië kent forse ups and downs. De invoer had een piek in 2012 maar daalde in 2015 fors. De uitvoer is de laatste jaren redelijk stabiel gebleven. Meer weten? Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers over de handel tussen Nederland en Saoedi-Arabië.

Wilt u de onderlinge handel zien in een grafisch overzicht? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Wilt u meer weten over Saoedi-Arabië, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Saoedi-Arabië.

Ziet u zakelijke kansen op de Saoedische markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.

Handelscijfers Nederland - Saoedi-Arabië

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Saoedi-Arabië

Soort informatieBedragJaartal
Totale uitvoer€ 3,1 miljard2018
Totale invoer€ 2,1 miljard2018
Handelsbalans (positief/negatief)€ 987 miljoen (+)2018


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Saoedi-Arabië in de databank Statline van het CBS.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Saoedi-Arabië

Export van Nederland naar Saoedi-Arabië

ProductgroepBedragJaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten€ 986 miljoen2018
Medicinale en farmaceutische producten€ 382 miljoen2018
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening€ 220 miljoen2018


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Saoedi-Arabië bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Saoedi-Arabië.

Voorlopige exportcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Deze zijn terug te vinden in de databank Statline. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Saoedi-Arabië

Invoer van Saoedi-Arabië naar Nederland

ProductgroepBedragJaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten€ 1,7 miljard2018
Organische chemische producten€ 256 miljoen2018
Kunststof in primaire vormen€ 101 miljoen2018


Bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Saoedi-Arabië bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Saoedi-Arabië door Nederland.

Voorlopige invoercijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers over het lopende jaar. Deze zijn terug te vinden in de databank Statline. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen. 

Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Saoedi-Arabië. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Handels- en investeringscijfers Saoedi-Arabië

Bekijk ook het onderstaande rapport, met een overzicht van de import en export en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Handelsbelemmeringen

Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer informatie