Do's-and-don'ts in Singapore

Singapore is op het eerste gezicht een kosmopolitische metropool. Maar achter de 'westerse' uitstraling schuilt een cultuur met onmiskenbaar Aziatische kenmerken. De digitale vooruitgang heeft nieuwe mogelijkheden gecreëerd die de manier van werken heeft verbeterd.

Singapore streeft naar beter leven, flinke ondersteuning in de gemeenschap en het creëren van kansen.

Taal

De vier officiële talen zijn Engels, Maleis, Mandarijn en Tamil. Engels is de voertaal bij overheidsinstellingen, bij rechtbanken, het zakendoen en op scholen.

Zakelijke bijeenkomsten

  • De Singaporese zakenpartner is open en formeel. Uitwisseling van visitekaartjes is noodzakelijk bij de eerste vergaderingen. Stiptheid is belangrijk. Een vergadering of bijeenkomst wordt ruim drie weken van te voren gepland.
  • Singapore staat voorop met vrouwen die belangrijke posities innemen in het bedrijfsleven.
  • Qua kleding is 'business casual' gebruikelijk, een hemd (al dan niet met korte mouwen) en geklede broek. Bij afspraken met overheidsdiensten in het gebruikelijk een zomers kostuum te dragen.
  • De scheidslijn tussen vriend en collega is in Singapore dun. Het is gebruikelijk om na een zakelijke bespreking te eten en zo een persoonlijke relatie op te bouwen. Hiermee toont de Singaporees eerbied. Ook wordt er verwacht dat u na de maaltijd nog een bespreking houdt van een uur.

Hiërarchie

Singaporese bedrijven zijn hiërarchisch georganiseerd. De baas is ook echt de baas. Ondanks dat de mensen intelligent zijn wordt er altijd naar de baas gekeken. Deze vertelt hoe het moet, zodat dit op lagere niveaus wordt uitgevoerd.

Eten en drinken

Eten speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven. Vanwege de diverse culturen die dit land rijk is, is er keuze uit veel keukens. Alcohol is duur in dit land. Populair en goedkoop eten is makkelijk te vinden bij de Hawker Centers. Dit zijn eetgelegenheden met diverse kraampjes in de openlucht of bij overdekte winkelcentra. Bij een formele gelegenheid met een gastheer, is het passend om hen in staat te stellen alle gerechten te bestellen. Dit geeft vertrouwen en respect. Eet met uw rechterhand, de linkerhand wordt als onrein beschouwd.

Relatiegeschenken

Singaporezen geven en ontvangen graag (relatie)geschenken. Het is een uiting van vriendschap en symboliseert de hoop op succesvolle zakelijke contacten in de toekomst. Geschenken dienen ook als blijk van waardering voor bewezen diensten. Een simpel bedankje is niet voldoende maar gaat altijd gepaard met een geschenk. Hiervan is de symbolische waarde belangrijker dan de geldwaarde.

Zakelijke gebruiken

Besprekingen beginnen vaak met de vraag wat u van Singapore vindt. Singaporezen zijn zeer chauvinistisch en hebben er moeite mee als bezoekers kritiek hebben op hun land. Het is in niet gebruikelijk uit te weiden over onderwerpen als familieaangelegenheden. Amicaal gedrag, zoals schouderklopjes uitdelen, valt niet in de smaak. Te laat komen op een afspraak staat bijzonder slecht. Ook het bespreken van religie of politiek wordt beschouwd als aanstootgevend, eveneens als het verhogen van de stem of het verlies van het humeur.

Service menu right