Do's-and-don'ts in Singapore | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Do's-and-don'ts in Singapore

Wilt u weten hoe de zakencultuur is in Singapore? Deze praktische do's-and-don'ts wijzen u de weg in de zakelijke etiquette van Singapore. De Nederlandse ambassade in Singapore draagt bij aan deze pagina.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Tips voor zakelijke omgangsvormen in Singapore

Spreek Engels

De officiële talen zijn Engels, Maleis, Mandarijn en Tamil. Voor zakendoen is Engels de voertaal. Uitwisseling van visitekaartjes is noodzakelijk bij de eerste vergaderingen.

Kom op tijd

Een vergadering of bijeenkomst wordt ruim 3 weken van tevoren gepland. Stiptheid is in Singapore erg belangrijk. Kom dus op tijd op (zakelijke) afspraken.

Geef een relatiegeschenk

Singaporezen geven en ontvangen graag (relatie)geschenken. Ze zijn een uiting van vriendschap en waardering voor bewezen diensten. Ook symboliseren ze de hoop op zakelijk succes.

Wees niet té informeel

De Singaporese zakenpartner is open en formeel. De baas is ook echt de baas en vertelt aan ondergeschikten hoe het moet, zodat het op lagere niveaus wordt uitgevoerd. Qua kleding is 'business casual' gebruikelijk: een hemd (al dan niet met korte mouwen) en geklede broek. Bij afspraken met overheidsdiensten is een zomers kostuum gebruikelijk.

Eet niet met links

Het is gebruikelijk om na een zakelijke bespreking samen te eten en zo een persoonlijke relatie op te bouwen. Bij een formele gelegenheid met een gastheer, is het passend om hem in staat te stellen alle gerechten te bestellen. Dit geeft vertrouwen en respect. Eet met de rechterhand, de linkerhand geldt als onrein.

Geef geen kritiek op het land

Besprekingen beginnen vaak met de vraag wat de bezoeker van Singapore vindt. Singaporezen hebben er moeite mee als bezoekers kritiek hebben op hun land. Ook aanstootgevend vinden ze het bespreken van religie of politiek, de stem verheffen of het humeur verliezen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.