Handel Nederland - Singapore | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Handel Nederland - Singapore

07-12-2020

Nederland en Singapore kennen een lange handelsgeschiedenis. Ook vandaag de dag wordt er voor miljarden euro’s aan goederen tussen de landen verhandeld. Deze pagina geeft u meer informatie over de handelsrelatie tussen Nederland en Singapore.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Wilt u meer weten over Singapore, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Singapore.

Of ziet u zakelijke kansen op de Singaporese markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Handelscijfers Nederland - Singapore

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Singapore

Soort informatieBedragJaartal
Totale uitvoer€ 3,6 miljard2019
Totale invoer€ 4,5 miljard2019
Handelsbalans (positief/negatief)€ 851 miljoen (-)2019


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Singapore in de databank Statline van het CBS.

Het effect van de coronacrisis op de handel met Singapore

Er is nog veel onduidelijk over de gevolgen van de coronacrisis op de handel met Singapore. De coronacrisis heeft gevolgen voor de hele wereldhandel, dus ook voor de Nederlandse handel met Singapore.

Economische gevolgen en verwachtingen

Singapore heeft een economie met hoge inkomens en een vriendelijk klimaat voor investeerders. Door de coronapandemie verwacht de OESO dat de Singaporese economie in 2020 krimpt met 5,5%. Het aantal coronabesmettingen is in Singapore relatief laag gebleven. Als er geen 2e coronagolf komt, groeit de economie van Singapore in 2021 volgens de berekeningen met 5%.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Singapore

Top 3 uitvoerproducten naar Singapore

ProductgroepBedragJaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten€ 995 miljoen2019
Generatoren en motoren€ 425 miljoen2019
Automatische gegevensverwerkers€ 263 miljoen2019


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Singapore bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Singapore.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers op maandbasis over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Singapore

Top 3 invoerproducten uit Singapore

ProductgroepBedragJaartal
Elektrische apparaten€ 110 miljoen2019
Diverse fabricaten€ 49 miljoen2019
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening€ 44 miljoen2019


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Singapore bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer van Singapore naar Nederland.

Voorlopige invoercijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers op maandbasis over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handelsakkoord EU - Singapore

De EU heeft een handelsakkoord met Singapore. Onder dit handelsakkoord gelden onder andere geen invoerrechten meer op goederen uit de EU. Andersom heeft de EU invoerrechten op veel Singaporese producten afgeschaft. Bekijk de informatiepagina van het handelsakkoord met Singapore op de website van de Europese Commissie.

Specifieke regels

Wilt u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten, en welke regels er gelden voor uw product? Raadpleeg dan de Market Access Database.

Hoe profiteer ik van verlaagde invoerrechten?

Om bij invoer van goederen te profiteren van een preferentieel tarief, moet u aantonen wat de oorsprong van de in te voeren goederen is. Dit kan alleen met een oorsprongsverklaring die aan de voorgeschreven eisen voldoet.

U kunt als volgt aan een oorsprongsdocument komen bij uitvoer naar Singapore:

Zie voor aanvullende informatie over de voorwaarden de Mededeling van de Douane over het handelsakkoord (pdf).

Handelsbelemmeringen

Wilt u weten welke belemmeringen u kunt tegenkomen bij het zakendoen in Singapore? Bekijk dan het overzicht van gemelde handelsbelemmeringen in Singapore van de Europese Commissie. Lees meer over handelsakkoorden en handelsbelemmeringen.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar Singapore. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handelscijfers

In het overzichtsrapport 'Handels- en investeringscijfers Singapore - Nederland' vindt u informatie over onder andere Singaporese in- en export, economische ontwikkelingen en Singaporese handelspartners. Met speciale aandacht voor de handel tussen Nederland en Singapore.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.