Sancties Soedan

Wanneer u zakendoet in Soedan, moet u rekening houden met de internationale sancties die voor Soedan gelden.

Internationale sancties worden opgelegd aan een land, organisatie of persoon. Dat kan via internationale organisaties die een grote groep landen vertegenwoordigen, zoals de Verenigde Naties (VN) of de Europese Unie (EU). Nederland voert deze sancties vervolgens uit op basis van de Sanctiewet 1977.

U kunt hiermee te maken krijgen als u zakendoet met dit land. Zo kan het voorkomen dat u een bepaald product niet mag exporteren. Of dat u niet met een bepaalde persoon of organisatie kan zakendoen.

Welke sancties zijn er?

Wilt u weten welke sancties er gelden voor het land waar u zaken wilt doen? Op de EU Sanctions Map ziet u precies welke sancties er op dit moment lopen. U kunt deze website het beste bekijken op een desktop of laptop. Klik op de kaart op het land waarover u meer wilt weten. Als u vervolgens op 'Info' klikt, leest u meer over wat de sancties betekenen. Bovenaan kunt u verschillende onderwerpen aanvinken voor meer informatie, waaronder:

  • 'Lists of persons, entities and items': dit laat u de lijst zien met personen, organisaties en goederen die onder de sancties vallen.
  • 'Legal acts': dit laat u zien waar u de officiële sanctiedocumenten vindt.

Met behulp van bovenstaande informatie kunt u bepalen of u een bepaald product mag exporteren naar het land. Ook kunt u lezen of u zaken mag doen met bepaalde personen of organisaties.

Welke organisaties en personen vallen onder de sancties?

Wilt u weten of een organisatie, persoon of bedrijf waarmee u zaken wilt doen onder de sancties valt? U heeft hiervoor 2 opties.

Als eerste biedt de EU Sanctions Map per land een handig overzicht van alle organisaties en personen waarvoor sancties gelden. U vindt de lijst met sancties door te klikken op de naam van het land waar u zaken wilt doen. Vink dan bovenaan ‘Lists of persons, entities and items’ aan. De lijst verschijnt daarna onderaan de pagina.

U kunt ook op de website van de Europese Commissie kijken. Via deze website kunt u de officiële EU-lijst vinden van organisaties en personen waar sancties tegen lopen. Om deze te downloaden, moet u echter wel eerst een account aanmaken. Dit kan door op 'Create an account' te klikken op de pagina Financial Sanctions Database - FSF platform.

Tip: om in bovengenoemde lijst van de EU te filteren op bedrijven of personen, kunt u het bestand opslaan als .xml en het daarna openen met Excel.

Hulp bij sancties

Heeft u vragen over de invloed van de sancties op uw bedrijf? Neem contact op met ons. Wij denken graag met u mee.

Strategische goederen en diensten

Maakt u strategische goederen of levert u strategische diensten? Deze goederen en diensten zijn zowel militair als civiel te gebruiken. Daarom moet u vaak een vergunning aanvragen of melding doen. Weet u niet zeker of u deze goederen of diensten mag exporteren naar het land waar u mee zakendoet? Neem dan contact op met de Centrale Dienst voor In- en Uitvoer (CDIU) van de Douane. Zij kunnen u verder helpen.

Service menu right