Do's-and-don'ts Spanje | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Do's-and-don'ts Spanje

Wilt u weten hoe de zakencultuur is in Spanje? Deze praktische do's-and-don'ts wijzen u de weg in de zakelijke etiquette van Spanje.

Wist u dat RVO u kan helpen bij het oriënteren op de markt én bij het leggen van zakelijke contacten? Wij geven u graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Tips voor de zakencultuur in Spanje

Overweeg een tolk

Beheersing van de Spaanse taal is belangrijk. Schrijf informatiemateriaal dan ook in het Spaans. Soms wordt Engels gesproken, maar Spaans is vaak effectiever. Overweeg ook een tolk en houd rekening met regionale talen.

Gebruik de juiste namen

In Spanje bestaat de naam uit de voornaam, naam van de vader en naam van de moeder. Bij geschreven correspondentie en officiële documenten worden beide achternamen gebruikt. Aanspreektitels zijn señor of señora voor de achternaam en don of doña voor de voornaam.

Neem de tijd voor etentjes

Spanjaarden doen vaak zaken tijdens de lunch of het diner. Lunches zijn vaak warm en bestaan uit meerdere gangen. In de zomer wordt vaak vroeg begonnen en 's middags niet meer gewerkt. Sommige bedrijven sluiten zelfs in de maand augustus. Daarnaast zijn bedrijven vaak op vrijdagmiddag gesloten.

Draag geen informele kleding

De kledingstijl in de traditionele zakenwereld is klassiek en formeel. Dit wordt ook van de zakenpartner verwacht. Bij deze bedrijven is een werknemer niet te zelfstandig en toont ook geen initiatief. Hij maakt ook geen grapje over de baas en spreek hem niet tegen. Bij jongere bedrijven en in de ICT heerst een minder formele bedrijfscultuur.

Geef geen duur geschenk

Hou regelmatig contact met de zakenrelatie en investeer in een goede persoonlijke relatie. Een relatiegeschenk wordt gewaardeerd, maar is niet echt nodig. Spanjaarden pakken een cadeau direct uit. Een aandenken uit Nederland is gepast. Als een cadeau te duur is, zien Spanjaarden dit echter als omkoping.

Heb geen haast

Spanjaarden willen meer weten over het karakter van hun zakenpartner voordat ze zakendoen. Ze nemen de tijd om een belangrijke beslissing te nemen. Ze zijn soms ook te laat voor een afspraak en missen soms een deadline. Na een zakelijke afspraak is het gebruikelijk schriftelijk een overzicht met de belangrijkste zaken vast te leggen en te mailen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.