Service menu right

Exporteren binnen de EU - Spanje

Binnen de EU geldt vrij verkeer van goederen en diensten. Er gelden andere exportregels dan als u handelt met landen buiten de EU. Hieronder vermelden wij voor u de belangrijkste zaken waar u als ondernemer binnen de EU mee te maken krijgt.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Invoerrechten in de EU

U krijgt zelden met invoerrechten te maken als u alleen binnen de EU exporteert. Dat komt omdat er geen invoerrechten worden geheven op goederen die zich in het ‘vrije verkeer’ bevinden. Dit zijn goederen die in de EU zijn gemaakt of goederen die van buiten de EU zijn geïmporteerd en ingeklaard.

Btw goederen: 0 %

Over het algemeen brengt u als Nederlandse ondernemer geen btw in rekening aan ondernemers in andere EU-landen (bij B2B export). Bij levering van goederen kunt u het 0 % tarief toepassen. Er zijn twee situaties waarbij wel btw in rekening wordt gebracht:

  • Bij de levering van diensten. Dan doet de ondernemer die de diensten ontvangt aangifte van btw in eigen land. De EU heeft een database van btw-nummers van EU-bedrijven.
  • Bij export naar afnemers die geen btw-aangifte doen (zoals consumenten). Dan krijgt u te maken met drempelbedragen.
Meer weten over btw?

Wie betaalt de accijnzen?

Exporteert u accijnsgoederen naar andere EU-landen? Dan betaalt uw klant in het ontvangende land de accijns. Accijnsgoederen zijn onder andere alcoholhoudende producten, tabaksproducten, minerale oliën, kolen en aardgas.

Meer weten over accijnzen?

Factureren in de EU

Als u zaken doet met ondernemers in andere EU-landen moeten uw facturen aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bezoek voor meer informatie over factureren binnen de EU de volgende bronnen:

Welke exportvergunningen zijn er nodig binnen de EU?

Voor de export van strategische goederen en dual-use-goederen naar andere EU-landen is soms een vergunning of voorafgaande kennisgeving vereist. In Nederland kunt u voor informatie hierover terecht bij de Centrale Dienst voor In- en Uitvoer (CDIU).

Wilt u fytosanitaire producten exporteren? Dan moet u een exportcertificaat aanvragen bij de NVWA. Bij de export van geneesmiddelen naar andere EU-landen, heeft u een exportcertificaat nodig van Farmatec.

Geen voorschriften voor tijdelijke invoer

Er zijn geen noemenswaardige voorschriften bij de tijdelijke in- en uitvoer van goederen tussen lidstaten van de EU.

Als goederen of producten van buiten de EU naar een EU-lidstaat gaan, gelden er andere regels. Hou dan rekening met belasting- en douanevoorschriften. Lees onze informatie over tijdelijke invoer in de EU.

Meer informatie?

Op de volgende websites vindt u meer informatie over zakendoen binnen de EU:

Invoervergunningen in Spanje

Voor goederen die zich niet in het vrije verkeer van de EU bevinden en waarbij een invoervergunning is vereist, kunt u zich in Spanje wenden tot het Ministerio de Economía y Competitividad, Secretaría de estado de Comercio.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *