Service menu right

Handel Nederland - Spanje

Spanje staat in de top 10 van belangrijkste handelspartners van Nederland. Na een lichte daling in 2013 en stagnatie in de daaropvolgende jaren, is er sinds 2017 weer sprake van een sterke groei in de handel tussen Nederland en Spanje. Op deze pagina vindt u de belangrijkste handelscijfers.

Wilt u meer weten over het land Spanje, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Spanje

Ziet u zakelijke kansen op de Spaanse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen gratis met u de markt verkennen of een landenvergelijking voor u maken.

Handelscijfers Nederland - Spanje

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Spanje

Soort informatieBedragJaartal
Totale uitvoer€ 14,8 miljard2018
Totale invoer€ 8,7 miljard2018
Handelsbalans (positief/negatief)€ 6 miljard (+)2018


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Spanje in de databank Statline van het CBS.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Spanje

Export vanuit Nederland naar Spanje

ProductgroepBedragJaartal
Machines en vervoermaterieel€ 4,2 miljard2018
Chemische producten€ 3,4 miljard2018
Diverse gefabriceerde goederen€ 2,4 miljard2018


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Spanje bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Spanje.

Voorlopige exportcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het afgelopen jaar (2019). Deze zijn terug te vinden in de databank Statline. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Let op: deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Spanje

Invoer vanuit Spanje naar Nederland

ProductgroepBedragJaartal
Machines en vervoermaterieel€ 2 miljard2018
Voeding en levende dieren€ 1,8 miljard2018
Minerale brandstoffen€ 1,2 miljard2018


Bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Spanje bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer van Nederland uit Spanje.

Voorlopige importcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers over het afgelopen jaar (2019). Deze zijn terug te vinden in de databank Statline. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Let op: deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Spanje. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handel- en investeringscijfers

Bekijk ook bijgaand rapport Handels- en investeringscijfers Spanje - Nederland december 2019 (pdf). Hierin vindt u een overzicht van de import en export en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Handelsbelemmeringen

Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het SOLVIT.

Meer informatie

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *