Handel Nederland - Spanje | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Handel Nederland - Spanje

16-12-2020

Spanje staat in de top 10 van belangrijkste handelspartners van Nederland. In 2013 daalde de handel tussen Nederland en Spanje licht, maar tussen 2014 en 2019 was er elk jaar groei te zien. Op deze pagina vindt u de belangrijkste handelscijfers.

Wilt u meer weten over het land Spanje, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Spanje

Ziet u zakelijke kansen op de Spaanse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen gratis met u de markt verkennen of een landenvergelijking voor u maken.

Handelscijfers Nederland - Spanje

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Spanje

Soort informatieBedragJaartal
Totale uitvoer€ 15,6 miljard2019
Totale invoer€ 8,9 miljard2019
Handelsbalans (positief/negatief)€ 6,7 miljard (+)2019


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Spanje in de databank Statline van het CBS.

Effect coronacrisis op handel met Spanje

Nog niet alles is duidelijk over de invloed van de coronacrisis op de handel met Spanje. Wel daalde de wereldwijde Nederlandse export met 9% in de 1e helft van 2020. De exportwaarde van Nederlandse producten naar Spanje daalde in die periode met € 0,5 miljard. De coronacrisis heeft dus gevolgen voor de hele wereldhandel, ook voor de Nederlandse handel met Spanje.

Effect op de Spaanse economie

De coronacrisis heeft Spanje hard geraakt. De genomen maatregelen leidden ertoe dat het bbp in de 1e helft van het jaar enorm daalde (22,1% vergeleken met eind 2019). Door het einde van de lockdown en de versoepeling van maatregelen kwam de economische activiteit weer op gang in het 2e kwartaal. De productie- en dienstensector herstelde sterk. Naar verwachting krimpt het bbp in 2020 met 12,5% en groeit het in 2021 met 5,5%. Zowel de import als de export neemt in 2020 sterk af.

Door de coronacrisis en de verlaagde belastingen is ook het overheidstekort erg toegenomen in 2020. Het tekort loopt dit jaar waarschijnlijk op tot ongeveer 12% van het bbp. In 2021 moet het afnemen tot
ongeveer 9,5% van het bbp.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Spanje

Export vanuit Nederland naar Spanje

ProductgroepBedragJaartal
Machines en vervoermaterieel€ 4,4 miljard2019
Chemische producten€ 3,2 miljard2019
Diverse gefabriceerde goederen€ 2,9 miljard2019


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Spanje bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Spanje.

Voorlopige exportcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het afgelopen jaar (2020). Let op: het CBS heeft deze gegevens ingeschat. Het bureau kan deze cijfers daarom op een later moment nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Spanje

Invoer vanuit Spanje naar Nederland

ProductgroepBedragJaartal
Voeding en levende dieren€ 1,9 miljard2019
Machines en vervoermaterieel€ 1,9 miljard2019
Chemische producten€ 1,4 miljard2019


Bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Spanje bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer van Nederland uit Spanje.

Voorlopige importcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers over het afgelopen jaar (2020). Let op: het CBS heeft deze gegevens ingeschat. Het bureau kan deze cijfers daarom op een later moment nog aanpassen.

Handelsinformatie op TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen tussen Spanje en Nederland bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit is een systeem dat bedrijven en douanes wereldwijd gebruiken. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handel- en investeringscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het SOLVIT.

Meer informatie

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.