Veelgestelde vragen over het coronavirus in Spanje | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Veelgestelde vragen over het coronavirus in Spanje

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft gevolgen voor ondernemers die internationaal zakendoen. Op het moment krijgen wij veel vragen over corona en het zakendoen met Spanje. Wij hebben de belangrijkste vragen en antwoorden voor u verzameld.

Laatste update: 24 maart 2021, 10:00 uur – aanpassing voorwaarden negatieve test bij terugkeer naar Nederland.  

 • Op de hoogte blijven van belangrijke corona-updates? Download de NL Exporteert app (Apple / Android) en abonneer u op Spanje.
 • Bent u van plan om zaken te doen in Spanje? En wilt u weten hoe wij u hierbij kunnen helpen? Probeer dan nu de RVO Exportwijzer.
 • Bekijk ook onze website voor meer informatie over zakendoen in Spanje.

 

Bekijk de FAQ's per land

Veelgestelde vragen

Actuele coronamaatregelen in Spanje

Voor heel Spanje, inclusief de Canarische eilanden, geldt reisadvies code oranje. Dat betekent dat alleen noodzakelijk reizen zijn toegestaan.

Verplichte test

Voor reizigers die toch naar Spanje moeten reizen stelt de Spaanse overheid het overleggen van negatieve COVID 19 testuitslag(en) verplicht. De testresultaten moeten in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn. De verplichting van een negatieve (PCR-)test voor kinderen onder 6 jaar is vervallen. De precieze regels (Spaanstalig) leest u in het Spaanse Staatsblad, het BOE. De test geldt voor reizigers uit een risicogebied, ongeacht het reisdoel. De risicogebieden vindt u in bijlage II (Anexo II) van de BOE, onderaan de pagina.

Kunt u uw reis naar Spanje niet uitstellen? Raadpleeg dan voorafgaand aan uw reis het actuele reisadvies voor Spanje van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier vindt u de meest actuele stand van zaken en maatregelen.

Belangrijke punten om rekening mee te houden:

 • De Spaanse regels richten zich op reizigers die per vliegtuig en boot Spanje binnenkomen.
 • Ze vullen de bestaande maatregelen aan (gezondheidsformulier en temperatuurcontrole op luchthaven).
 • De test moet maximaal 72 uur voor aankomst in Spanje zijn afgenomen.
 • U moet bij binnenkomst ook (de QR-code van) een ingevuld 'Health Control Form' kunnen laten zien. Dit is in te vullen via een speciale website van de Spaanse regering of in de App SpTH (SpainTravelHealth).
 • *Buiten de PCR-test is de TMA of een vergelijkbare test toegestaan. TMA is 'Transcription Mediated Amplification' (ook bekend als Grifols). De testresultaten moeten in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn opgesteld. Daarop moet vermeld staan: uw persoonsgegevens (naam, paspoortnummer), testdatum, contactgegevens van het laboratorium, de gebruikte testmethodiek, en uiteraard dat de test negatief was.
 • Deze regels gelden voor de hele Spaanse buitengrens, dus ook voor de Canarische Eilanden.
 • Komt u terug uit een 'oranje' gebied? Dan adviseert de Nederlandse overheid u dringend bij terugkomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Lees meer hierover op de website van de Rijksoverheid.
Meer informatie vindt u in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Heeft u nog vragen? Stel ze via het Digitaal Handelskantoor aan het economisch netwerk (ambassade) in Spanje.

Welke beperkende maatregelen gelden in Spanje?

In heel Spanje is de noodtoestand uitgeroepen. De Spaanse nationale en regionale overheden kunnen maatregelen nemen die de bewegingsvrijheid beperken. In het hele land geldt een avondklok tussen 23:00 en 6:00 uur. De autonome regio's kunnen deze avondklok op ieder moment aanpassen. Meer informatie hierover en over de uitzonderingen op de avondklok vindt u op de website van de Nederlandse overheid. De regionale overheden kunnen ook besluiten hun grondgebied geheel of deels af te sluiten voor niet-noodzakelijk verkeer. Houd voor de actuele ontwikkelingen het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten.

Daarnaast blijven de volgende maatregelen gelden:

 • grote evenementen zijn afgelast;
 • mensen moeten 1,5 meter afstand houden;
 • een mondkapje dragen is verplicht, met enkele uitzonderingen*.
* Mensen met een medische indicatie, ademhalingsproblemen en/of een handicap hoeven geen mondkapje te dragen. Verder is een mondkapje niet verplicht tijdens sporten in de buitenlucht of activiteiten die niet samengaan met het dragen van een mondkapje, zoals eten in een restaurant.

Corona-app

In Spanje wordt gebruik gemaakt van de RadarCovid-app. Deze app waarschuwt mensen als ze in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is (geweest) met het coronavirus. Het gebruik van deze app is niet verplicht.

Reizen, handelsmissies en zakelijke afspraken

Kan ik (of mijn personeel) reizen naar Spanje?

Voor heel Spanje geldt code oranje (alleen noodzakelijke reizen) en het overleggen van verplichte negatieve COVID 19 testuitslag(en). Meer informatie hierover leest u onder het kopje: 'Actuele coronamaatregelen in Spanje'.

 • Meer informatie vindt u bij het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
 • De Nederlands overheid adviseert reizigers die uit 'oranje' gebieden terugkomen dringend bij terugkomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Lees op de website van de Rijksoverheid meer over thuisquarantaine.
 • Heeft u als ondernemer nog vragen over een reis in of naar Spanje? Stel ze via het Digitaal Handelskantoor aan het economisch netwerk (ambassade) in Spanje.

Kan ik naar meetings en andere internationale evenementen in Spanje?

Alle internationale economische evenementen en beurzen in Spanje zijn geannuleerd en/of uitgesteld. Wij raden u aan de websites van de betreffende events in de gaten te houden voor actuele annuleringen en nieuwe data.

Meer informatie over Spaanse evenementen vindt u ook op:

Heb ik een negatieve coronatest nodig als ik naar Nederland reis?

Staat Spanje niet op de lijst met veilige landen met laag COVID-19-risico van Rijksoverheid.nl? Dan moet u, als u vanuit Spanje naar Nederland reist, aan een van de 2 volgende punten voldoen:

 • U laat als reiziger (van 13 jaar of ouder) uit een hoogrisicoland, bij het aan boord gaan een negatieve NAAT(PCR)-test van maximaal 24 uur oud zien.
 • Of u bent in het bezit van én een negatieve sneltest van maximaal 24 uur oud bij het boarden, én van een negatieve NAAT(PCR)-test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland.
Er gelden ook regels na een overstap in een veilig land of als u op doorreis bent. Meer hierover leest u op de website van de Rijksoverheid.
 

Een negatieve test is géén vervanging van de thuisquarantaine. Ook bij een negatieve test blijft u 10 dagen thuis. U kunt zich op de 5e dag na aankomst in Nederland opnieuw laten testen om de quarantaineduur te verkorten.

Meer weten?

Overheidssteun voor bedrijven

Kan ik een beroep doen op overheidssteun als mijn bedrijf sterk is getroffen door de gevolgen van het coronavirus?

Op Rijksoverheid.nl vindt u het pakket met economische maatregelen dat het kabinet heeft geïntroduceerd om ondernemers te steunen. Bekijk ook hoe RVO u kan ondersteunen bij internationaal ondernemen in coronatijden.

Een paar voorbeelden van de van steun die u als ondernemer van de overheid kan krijgen:

Transport van goederen, agro-producten en dieren

Welke gevolgen heeft het coronavirus op transport en logistieke routes van en naar Spanje?

 • In een vrachtwagencabine zijn 2 personen per zitrij toegestaan, op voorwaarde dat zij mondkapjes dragen en zoveel mogelijk afstand houden. Slechts 1 persoon mag de vrachtwagen besturen.
 • Door lokale uitbraken van het coronavirus gelden er in bepaalde regio's in Spanje weer verscherpte coronamaatregelen. Wat dit precies betekent, leest u onder het kopje 'Coronamaatregelen in Spanje'.
 • Voor het wegtransport raden wij u aan het actuele reisadvies voor Spanje en omliggende landen in de gaten te houden.

Gelden voor dieren/dierlijke en planten/plantaardige producten strengere veterinaire en fytosanitaire maatregelen gelden?

Hiervoor gelden er géén strengere regels in het kader van het coronavirus. Het is wel goed om de actuele ontwikkelingen te volgen.

Kan ik nog levende dieren exporteren naar Spanje?

Eventuele problemen bij internationale diertransporten – zoals bijvoorbeeld blokkades of extra administratieve verplichtingen – worden door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) bijgehouden. Zie de updates van de NVWA over de COVID19-crisis voor de meest actuele situatie. De NVWA heeft de afgelopen weken de exportcertificering voor intraverkeer en derde landen geleidelijk weer opgeschaald. Kijk voor meer informatie op de website van de NVWA.

Ik werk in de sector agro & food en heb informatie nodig over export naar Spanje. Waar kan ik terecht?

Stel uw vragen aan de landbouwattaché en het landbouwteam in Spanje via mad-lnv@minbuza.nl. Houd ook de website Agroberichten buitenland in de gaten.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.