Zakelijke kansen in Spanje | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Zakelijke kansen in Spanje

27-01-2021

Spanje is in 2020 hard geraakt door het coronavirus. Daardoor moest het land ruim 2 maanden in een strenge lockdown. Hoewel de nationale lockdown is opgeheven, zijn er nog steeds beperkende maatregelen in delen van het land. Tóch zijn er ook kansen.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Impact coronacrisis op sectoren

Vooral de toerismesector heeft het moeilijk nu grote aantallen toeristen wegblijven. Andere economische activiteiten zijn wel weer volledig operationeel.

De pandemie zorgt voor een versnelling van reeds in gang gezette ontwikkelingen. Denk aan digitalisering, automatisering en vergroening. De komende jaren zal er mede door inzet van het Europese herstelfonds extra worden geïnvesteerd in deze sectoren. Dit biedt kansen voor leveranciers van technologie, software en andere smart solutions.

Hieronder vindt u een aantal sectoren waar al voor de pandemie kansen lagen en die ook nu nog actueel zijn. Staat uw sector er niet bij? Neem dan contact op met ons. De adviseurs van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kunnen u helpen bij het verkennen van de markt, het benutten van kansen en het vinden van de juiste zakenpartners. Samen met het buitenlandnetwerk en het digitaal handelskantoor helpen we u op weg op de Spaanse markt.

Fietsensector

Als Spaanse marktkansen en Nederlandse expertise ergens overlappen, dan is het wel in de fietsenbranche. Spanje organiseert met de Vuelta een van de grote 3 wielerkoersen, terwijl Nederland een fietsland bij uitstek is. Een feitje dat ook bij de Spanjaarden bekend is.

Fietsen is in Spanje in opkomst. De sector groeit met dubbele cijfers en zet momenteel ongeveer € 1 miljard om. Ook vanuit de Spaanse overheid wordt er steeds meer aandacht besteed aan de fiets. Zo wordt er gewerkt aan een Nationaal Strategisch Fietsplan (Plan Estratégico Estatal de la Bicicleta). Dit plan wordt later in 2019 gepubliceerd.

Bent u actief in de fietssector? Profiteer dan mee van de zakelijke kansen in Spanje. RVO kan u hierbij helpen. Kijk op onze dienstverleningspagina voor meer informatie over onze ondersteuning. Directeur Internationale Programma's Tjerk Opmeer besprak onlangs de zakelijke kansen Spanje op BNR Nieuwsradio. Luister de aflevering terug op ons YouTube-kanaal.

Regiofocus: Zaragoza en het LaBici-programma

De gemeente Zaragoza is sinds 2017 actief bezig met de positionering van de stad als fietsstad. In de stad worden een aantal evenementen georganiseerd onder de noemer 'Zaragoza City of Bikes'. Sindsdien is ook de fietsinfrastructuur vernieuwd.

In 2019 wil de stad 'Zaragoza City of Bikes' verder uitbreiden met een innovatielab genaamd 'LaBici', een laboratorium voor fietsinnovaties. Momenteel zoekt Zaragoza daarom naar interessante innovaties om het actieplan 2019 mee aan te vullen. Heeft u interesse? Het Netherlands Businness Support Office in Barcelona kan u verder helpen. Neem contact op met ons voor meer informatie.

Cyberveiligheid

In Spanje zijn veel diensten van de overheid en het bedrijfsleven gedigitaliseerd. De digitale samenleving biedt veel kansen, maar ook een aantal belangrijke risico's op het gebied van digitale veiligheid. Daarom zet de Spaanse overheid sterk in op dit onderwerp. Zo heeft Spanje de ambitie om van Léon de hoofdstad voor cybersecurity te maken. Hier bevindt zich het Spaanse Nationaal Instituut voor Cybersecurity: INCIBE

INCIBE stelt in 2019 een nieuwe Seed Capital open. Deze regeling is gericht op  ondernemers die een bedrijf willen oprichten in Spaanse cybersecuritysector. Lees meer over de kansen op het gebied van cyberveiligheid (pdf) in het rapport van de Nederlandse ambassade in Madrid.

Wilt u weten wat RVO voor u kan betekenen bij het verzilveren van kansen op het gebied van cybersecurity in Spanje? Kijk dan op onze dienstverleningspagina.

Gezondheidssector

Nederland bezit een schat aan expertise op het gebied van gezondheid, ook wel de Life Science & Health-sector genoemd. Spanje biedt mogelijkheden voor deze topsector. Net als in andere Europese landen, is er in Spanje sprake van vergrijzing. Er is daardoor behoefte aan innovatieve oplossingen voor de huidige en toekomstige verzorging van ouderen.

Ook gezondheidstoerisme is een sector waar steeds meer kansen ontstaan. Daarnaast hebben ziekenhuizen – door jaren van harde bezuinigingen – verouderde apparatuur die vervangen moet worden. U leest meer over deze en andere ontwikkelingen in het rapport Life Science & Health (pdf) van de Nederlandse ambassade in Madrid.

RVO kan – samen met de ambassade in Madrid – u helpen bij het betreden van de Spaanse gezondheidssector. Neem contact met ons op.

Kansen in overige sectoren Spanje

Behalve in bovengenoemde sectoren, zijn er in Spanje nog meer mogelijkheden. Voorbeelden van andere kansrijke sectoren zijn duurzame energie en de automotivesector. Ook in de agrifoodsector liggen kansen. De Nederlandse Landbouwraad in Madrid kan u helpen bij het verzilveren van de mogelijkheden.

Benieuwd of er kansen zijn voor uw sector? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kijken graag samen met u naar de mogelijkheden.

Marktrapporten over kansrijke sectoren

RVO en het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren rapporten over kansrijke sectoren in het buitenland. Deze zijn terug te vinden onder marktrapporten Spanje.

Verder publiceert het buitenlandnetwerk relevante informatie over groeisectoren of zakelijke mogelijkheden ook op internationaalondernemen.nl. Als er rapporten beschikbaar zijn vindt u deze door te filteren op Spanje en de gewenste sector.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en de Europese Commissie geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk ook subsidies, leningen, aanbestedingen op de website van de Europese Commissie en internationale organisaties op RVO.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf, zodat u over de grens uw vleugels uit kunt slaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen graag met adviseren welke financiering bij u past, ook buiten RVO.

Rapporten en websites met zakenkansen

 

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.