Service menu right

Zakelijke kansen in Spanje

De Spaanse economie heeft tijdens de crisisjaren een paar stevige tikken gehad. Die periode is inmiddels voorbij. Economische hervormingen beginnen in Spanje hun vruchten af te werpen. De Spaanse economie groeit. En dat biedt kansen voor u als ondernemer.

Maar waar moet u zijn? En met welk product of dienst maakt u de meeste kans in Spanje? We hebben hieronder een aantal kansrijke sectoren voor u op een rij gezet.

Staat uw sector er niet bij? Neem dan contact op met ons. De adviseurs van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kunnen u helpen bij het verkennen van de markt, het benutten van kansen en het vinden van de juiste zakenpartners. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u op weg op de Spaanse markt.

Culturele sector

Spanje ontvangt jaarlijks 83 miljoen toeristen. En die gaan niet alleen naar de stranden. Een groot deel is ook te vinden op de vele muziek- en dansfestivals die Spanje rijk is. Barcelona, Madrid en Bilbao zijn leidend in deze industrie, maar ook andere steden en regio’s zijn heel actief.

Het muziekfestival en congres Bizkaia International Music Experience (BIME, 30 oktober tot 1 november) in Bilbao is een belangrijk evenement in de Spaanse muzieksector. En niet alleen voor de Spaanse markt. BIME wordt ook druk bezocht door vertegenwoordigers uit Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Mexico, Peru en Venezuela. Daarmee heeft het evenement een zeer internationaal karakter.

De afgelopen jaren is Nederlandse deelname aan BIME succesvol gebleken. Verschillende Nederlandse bands hebben nuttige contacten opgedaan, waar concrete boekingen uit zijn voortgekomen. Wilt u deelnemen aan de Nederlandse delegatie naar BIME? Stuur dan een e-mail naar de Nederlandse ambassade in Madrid, via of kijk op www.holanda.es.

Fietsensector

Als Spaanse marktkansen en Nederlandse expertise ergens overlappen, dan is het wel in de fietsenbranche. Spanje organiseert met de Vuelta een van de grote 3 wielerkoersen, terwijl Nederland een fietsland bij uitstek is. Een feitje dat ook bij de Spanjaarden bekend is.

Fietsen is in Spanje in opkomst. De sector groeit met dubbele cijfers en zet momenteel ongeveer € 1 miljard om. Ook vanuit de Spaanse overheid wordt er steeds meer aandacht besteed aan de fiets. Zo wordt er gewerkt aan een Nationaal Strategisch Fietsplan (Plan Estratégico Estatal de la Bicicleta). Dit plan wordt later in 2019 gepubliceerd.

Bent u actief in de fietssector? Profiteer dan mee van de zakelijke kansen in Spanje. RVO.nl kan u hierbij helpen. Kijk op onze dienstverleningspagina voor meer informatie over onze ondersteuning. Directeur Internationale Programma's Tjerk Opmeer besprak onlangs de zakelijke kansen Spanje op BNR Nieuwsradio. Luister de aflevering terug op ons YouTube-kanaal.

Regiofocus: Zaragoza en het LaBici-programma

De gemeente Zaragoza is sinds 2017 actief bezig met de positionering van de stad als fietsstad. In de stad worden een aantal evenementen georganiseerd onder de noemer 'Zaragoza City of Bikes'. Sindsdien is ook de fietsinfrastructuur vernieuwd.

In 2019 wil de stad 'Zaragoza City of Bikes' verder uitbreiden met een innovatielab genaamd 'LaBici', een laboratorium voor fietsinnovaties. Momenteel zoekt Zaragoza daarom naar interessante innovaties om het actieplan 2019 mee aan te vullen. Heeft u interesse? Het Netherlands Businness Support Office in Barcelona kan u verder helpen. Neem contact op met ons voor meer informatie.

Cyberveiligheid

In Spanje zijn veel diensten van de overheid en het bedrijfsleven gedigitaliseerd. De digitale samenleving biedt veel kansen, maar ook een aantal belangrijke risico's op het gebied van digitale veiligheid. Daarom zet de Spaanse overheid sterk in op dit onderwerp. Zo heeft Spanje de ambitie om van Léon de hoofdstad voor cybersecurity te maken. Hier bevindt zich het Spaanse Nationaal Instituut voor Cybersecurity: INCIBE

INCIBE stelt in 2019 een nieuwe Seed Capital open. Deze regeling is gericht op  ondernemers die een bedrijf willen oprichten in Spaanse cybersecuritysector. Lees meer over de kansen op het gebied van cyberveiligheid (pdf) in het rapport van de Nederlandse ambassade in Madrid.

Wilt u weten wat RVO.nl voor u kan betekenen bij het verzilveren van kansen op het gebied van cybersecurity in Spanje? Kijk dan op onze dienstverleningspagina.

Gezondheidssector

Nederland bezit een schat aan expertise op het gebied van gezondheid, ook wel de Life Science & Health-sector genoemd. Spanje biedt mogelijkheden voor deze topsector. Net als in andere Europese landen, is er in Spanje sprake van vergrijzing. Er is daardoor behoefte aan innovatieve oplossingen voor de huidige en toekomstige verzorging van ouderen.

Ook gezondheidstoerisme is een sector waar steeds meer kansen ontstaan. Daarnaast hebben ziekenhuizen – door jaren van harde bezuinigingen – verouderde apparatuur die vervangen moet worden. U leest meer over deze en andere ontwikkelingen in het rapport Life Science & Health (pdf) van de Nederlandse ambassade in Madrid.

RVO.nl kan – samen met de ambassade in Madrid – u helpen bij het betreden van de Spaanse gezondheidssector. Neem contact met ons op.

Kansen in overige sectoren Spanje

Behalve in bovengenoemde sectoren, zijn er in Spanje nog meer mogelijkheden. Voorbeelden van andere kansrijke sectoren zijn het toerisme, duurzame energie en de automotivesector. Ook in de agrifoodsector liggen kansen. De Nederlandse Landbouwraad in Madrid kan u helpen bij het verzilveren van de mogelijkheden.

Benieuwd of er kansen zijn voor uw sector? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kijken graag samen met u naar de mogelijkheden.

Marktrapporten over kansrijke sectoren

RVO.nl en het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren rapporten over kansrijke sectoren in het buitenland. Deze zijn terug te vinden onder marktrapporten Spanje.

Verder publiceert het buitenlandnetwerk relevante informatie over groeisectoren of zakelijke mogelijkheden ook op internationaalondernemen.nl. Als er rapporten beschikbaar zijn vindt u deze door te filteren op Spanje en de gewenste sector.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en de Europese Commissie geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk ook subsidies, leningen, aanbestedingen op de website van de Europese Commissie en internationale organisaties op RVO.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf, zodat u over de grens uw vleugels uit kunt slaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen graag met adviseren welke financiering bij u past, ook buiten RVO.