Sancties tegen Syrië | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Sancties tegen Syrië

04-11-2020

De Europese Unie (EU) heeft sancties opgelegd aan Syrië wegens onderdrukking van de eigen bevolking. Zo geldt er een verbod op de aankoop van aardolieproducten uit Syrië, maar bijvoorbeeld ook op de handel in goud, edelmetaal en diamant.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Ook gelden er financiële maatregelen en visabeperkingen voor mensen die betrokken zijn bij ernstige schendingen van mensenrechten in Syrië. Instellingen die betrokken zijn bij financiering van het regime hebben hier ook mee te maken. Op deze pagina leest u waar u de precieze inhoud van deze sancties vindt.

Welke sancties zijn er?

Wilt u weten welke sancties er gelden tegen Syrië? Op de EU Sanctions Map ziet u precies welke sancties er op dit moment lopen. Selecteer Syrië. Als u vervolgens op 'Info' klikt, leest u meer over wat de sancties betekenen. Bovenaan kunt u verschillende onderwerpen aanvinken voor meer informatie, waaronder:

  • 'Lists of persons, entities and items': dit laat u de lijst zien met personen, organisaties en goederen die onder de sancties vallen.
  • 'Legal acts': dit laat u zien waar u de officiële sanctiedocumenten vindt.

Met behulp van bovenstaande informatie kunt u bepalen of u een bepaald product mag exporteren naar het land. Ook kunt u lezen of u zaken mag doen met bepaalde personen of organisaties.

Welke organisaties en personen vallen onder de sancties?

Wilt u weten of een organisatie, persoon of bedrijf waarmee u zaken wilt doen onder de sancties valt? U heeft hiervoor 2 opties.

Als eerste biedt de EU Sanctions Map per land een handig overzicht van alle organisaties en personen waarvoor sancties gelden. U vindt de lijst met sancties door te klikken op de naam van het land waar u zaken wilt doen. Vink dan bovenaan ‘Lists of persons, entities and items’ aan. De lijst verschijnt daarna onderaan de pagina.

U kunt ook op de website van de Europese Commissie kijken. Via deze website kunt u de officiële EU-lijst vinden van organisaties en personen waar sancties tegen lopen. Om deze te downloaden, moet u echter wel eerst een account aanmaken. Dit kan door op 'Create an account' te klikken op de pagina Financial Sanctions Database - FSF platform.

Tip: om in bovengenoemde lijst van de EU te filteren op bedrijven of personen, kunt u het bestand opslaan als .xml en het daarna openen met Excel.

Hulp bij sancties

Heeft u vragen over de invloed van de sancties op uw bedrijf? Neem contact op met ons. Wij denken graag met u mee.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.