Service menu right

Do's-and-don'ts in Thailand

Thais vinden het belangrijk om eerst een goede persoonlijke band op te bouwen voordat er zaken worden gedaan.

Taal

Thai is de hoofdtaal. De kennis van Engels is beperkt, maar wordt wel binnen de zakenwereld gebruikt.

Zakelijke bijeenkomsten

Om gezichtsverlies te vermijden worden conflicten en confrontaties vermeden. Verbeter of bekritiseer daarom nooit uw tegenpartij in het bijzijn van anderen. Wees geduldig en verwacht geen Nederlands tempo.

Communicatie

Gedraag u niet te joviaal en raak uw gesprekspartner niet aan. Thai vermijden elke vorm van fysiek contact met mensen die ze niet goed kennen. Thaise mannen kunnen u de hand schudden, vrouwen gebruiken soms de 'wai': beide handen zijn dan tezamen en ze worden ter hoogte van de kin gehouden. Indien u 'gewaid' wordt, beantwoordt u dit met een hoofdknik en een glimlach.

Hiërarchie

Behandel hoger geplaatste en oudere functionarissen met respect. Thai verlenen een hoge status aan oude, rijke en machtige mensen. Een ondergeschikte zal zelden kritiek uiten op een meerdere. Een thai neemt niet snel het initiatief. Een medewerker wacht op de bevelen van de baas.

Eten en drinken

Rijst is het belangrijkste ingrediënt in de Thaise keuken, van ontbijt tot dessert. De Thais eten graag pittig tot heet. De lokale drank is 'Aw', een frisdrank van suikerriet. Trek uw schoenen uit wanneer u een restaurant of huis gaat betreden. Eettafels worden alleen gebruikt door de rijken. Doorgaans eet de Thai in kleermakerszit op de grond. Bij een etentje wordt verwacht dat de rijkste of oudste betaalt. Wanneer u met een Thais gezelschap uit eten bent, zien zij u als de rijkste persoon.

Relatiegeschenken

Thai waarderen het als u een klein (relatie)geschenk of attentie meebrengt. Om eventueel 'gezichtsverlies' voor de gever te vermijden, pakt men cadeaus niet uit in uw bijzijn. Typische 'Holland'-souvenirs zijn gewild.

Zakelijke gebruiken

U wordt in Thailand niet serieus genomen wanneer u geen visitekaartje heeft. U spreekt uw relatie formeel aan met 'Khun' gevolgd door de voornaam. De meest veilige dresscode is formeel. Als buitenlander moet u op tijd zijn bij een afspraak, voor de Thai zelf geldt dit niet.