Handel Nederland - Thailand | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Handel Nederland - Thailand

18-02-2021

Thailand heeft een van de grootste economieën van de ASEAN-regio. Nederland is een belangrijke handelspartner voor Thailand. Jaarlijks exporteren we rond 1 miljard aan goederen naar 'het land van de glimlach'. Lees op deze pagina meer over de onderlinge handel.

Wilt u meer weten over het land Thailand, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Thailand.

Ziet u zakelijke kansen op de Thaise markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen gratis met u de markt verkennen of een landenvergelijking voor u maken.

Handelscijfers Nederland - Thailand

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Thailand

Soort informatieBedragJaartal
Totale uitvoer€ 952 miljoen2020
Totale invoer€ 3,2 miljard2020
Handelsbalans (positief/negatief)€ 2,3 miljard (-)2020


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Thailand in de databank Statline van het CBS.

Effect coronacrisis op de handel met Thailand

Er is nog veel onduidelijk over de gevolgen van de coronacrisis op de handel met Thailand. De coronacrisis heeft gevolgen voor de hele wereldhandel, dus ook voor de Nederlandse handel met Thailand.

Economische gevolgen en verwachtingen

Volgens cijfers van de Asian Development Bank kromp de economie van Thailand met 6,1% in 2020. Lange tijd wist Thailand het coronavirus grotendeels buiten de deur te houden, maar eind 2020 was er toch een uitbraak in Bangkok. Net als de omliggende landen verwacht Thailand over 2021 weer economische groei. De Asian Development Bank berekent voorlopig een economische groei van 3%.

De Asian Development Bank publiceert regelmatig een Asian Development Outlook. Hierin wordt vooruit gekeken naar de economische ontwikkelingen in de regio Azië en Oceanië.

Economische update en terugblik Thailand

De Nederlandse ambassade in Bangkok publiceert regelmatig economische updates en reviews over Thailand. In de reviews en updates vindt u cijfers over bilaterale handel en investeringen tussen Nederland en Thailand, maar ook over de ondersteuning die de ambassade Nederlandse bedrijven biedt.

Hieronder vindt u de update en terugblik voor de eerste helft van 2021.

Belangrijkste exportproducten naar Thailand

Top 3 uitvoerproducten naar Thailand

ProductgroepBedragJaartal
Elektrische apparaten€ 148 miljoen2020
Medicinale en farmaceutische producten€ 86 miljoen2020
Gespecialiseerde machines€ 57 miljoen2020


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Thailand bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder export van Nederland naar Thailand.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar Thailand over het lopende jaar. De gegevens in dit overzicht zijn een schatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste importproducten uit Thailand

Top 3 invoerproducten uit Thailand

ProductgroepBedragJaartal
Kantoor- en automatisch gegevensverwerkende machines€ 878 miljoen2020
Toestellen voor telecommunicatie€ 611 miljoen2020
Elektrische apparaten€ 353 miljoen2020


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Thailand bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Thailand door Nederland.

Voorlopige invoercijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over de invoer uit Thailand over het lopende jaar. De gegevens in dit overzicht zijn een schatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Thailand. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.