Service menu right

Handel Nederland - Tsjechië

Tsjechië is - na Polen - onze belangrijkste handelspartner in Oost-Europa. De export is de afgelopen vijf jaar onafgebroken gegroeid: van € 6 miljard in 2013 tot bijna € 7,5 miljard in 2018. Ook de invoer uit Tsjechië laat over het algemeen een stijgende lijn zien. De import piekte in 2017 met een totale waarde van € 5,3 miljard. In 2018 lag de invoer iets lager met € 5,2 miljard, een daling van zo'n 2,5%. Meer weten? Hieronder vindt u de actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Tsjechië.

Wilt u meer weten over het land Tsjechië, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Tsjechië.

Ziet u zakelijke kansen op de Tsjechische markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Handelscijfers Nederland - Tsjechië

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Tsjechië

Soort informatieBedragJaartal
Totale uitvoer€ 7,5 miljard2018
Totale invoer€ 5,2 miljard2018
Handelsbalans (positief/negatief)€ 2,3 miljard (+)2018


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Tsjechië in de databank Statline van het CBS.

Belangrijkste exportproducten naar Tsjechië

Top 3 uitvoerproducten naar Tsjechië

ProductgroepBedragJaartal
Elektrische apparaten€ 1,9 miljard2018
Toestellen voor telecommunicatie€ 661 miljoen2018
Kantoor- en automatische gegevensverwerkers€ 610 miljoen2018


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Tsjechië bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder export van Nederland naar Tsjechië.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar Tsjechië over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste importproducten uit Tsjechië

Top 3 invoerproducten uit Tsjechië

ProductgroepBedragJaartal
Toestellen voor telecommunicatie€ 1,3 miljard2018
Kantoor- en automatische gegevensverwerkers€ 700 miljoen2018
Voertuigen voor wegvervoer€ 684 miljoen2018


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Tsjechië bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Tsjechië door Nederland.

Voorlopige invoercijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over de invoer uit Tsjechië over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Tsjechië. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Handels- en investeringscijfers Tsjechië

Bekijk ook het onderstaande rapport, met een overzicht van de import en export en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Handelsbelemmeringen

Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer informatie