Service menu right

Zakelijke kansen in Tsjechië

11-11-2020, 16:28

De economie van Tsjechië levert kansen op in verschillende sectoren, waaronder duurzame energie, afvalbeheer en de auto-industrie. Waar liggen de beste kansen voor u?

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Op deze pagina vindt u enkele kansrijke sectoren in Tsjechië. Staat uw sector er niet bij of heeft u vragen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het verkennen van de markt, het opsporen van kansen en het vinden van de juiste zakenpartners. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u graag op weg op de Tsjechische markt.

Duurzame energie

Tsjechië wil in 2030 ongeveer 22% van het totale energieverbruik uit hernieuwbare bronnen halen. Om dit doel te bereiken richt het land in 2021 een Moderniseringsfonds op met ruim € 4 miljard aan investeringssubsidies. Ook komen er tenders voor het aanleggen van nieuwe hernieuwbare energiebronnen. Meer weten over de stimuleringsmaatregelen? Lees de Engelse vertaling van het Tsjechische Nationale Energie- en Klimaatplan (pdf) op de website van de Europese Commissie.

Concrete kansen voor Nederlandse bedrijven liggen op het gebied van:

 • biomassa (vooral plantaardige producten uit de bos- en landbouw);
 • zonne-energie (vooral zonnepanelen op commerciële gebouwen);
 • windenergie;
 • energiezuinigheid van gebouwen;
 • stadsverwarming.

Afvalbeheer

Hoewel Tsjechië relatief veel afval sorteert vergeleken met de rest van de regio, komt er nog steeds veel op stortplaatsen terecht. Vooral bouw- en sloopwerk levert veel afval op. Op het moment recyclet het land dit afval nog erg weinig.

Het land wil graag meer recyclen en minder storten. Het Tsjechische afvalbeheerplan voor 2015 – 2024 (pdf, Engels) stuurt aan op preventie en recycling. In 2030 mag nog maar 10% van het stedelijk afval gestort worden. Onbewerkt en recyclebaar materiaal mag zelfs helemaal niet meer gestort worden.

Dit levert kansen op voor Nederlandse bedrijven op het gebied van:

 • het voorkomen van afval;
 • hergebruik en recycling van bouw- en sloopafval;
 • recycling van plastic en blik, inclusief statiegeldsystemen;
 • mechanische sorteertechnologie (voor stedelijk afval);
 • verbrandingsinstallaties;
 • gaswinning uit stortplaatsen.

Design en architectuur

Zowel de design- als de architectuursector groeien in Tsjechië. Nederlandse ontwerpers staan volop in de belangstelling tijdens DesignBlok, het belangrijkste Tsjechische design-evenement. Vooral interieurontwerp, mode en lifestyle leveren kansen op. De beste manier om de Tsjechische designmarkt te betreden is door samen te werken met plaatselijke ontwerpers.

Ook architectuur biedt veel kansen. De Tsjechische bouwsector doet het goed – een trend die naar verwachting ook na de coronapandemie doorzet. Nederlandse architectuur staat in Tsjechië bekend als innovatief, duurzaam en energiezuinig. Verschillende Nederlandse architectenbureaus hebben al met succes meegedaan aan tenders. Via onze ambassade in Tsjechië kunnen wij u in contact brengen met plaatselijke bedrijven, wat uw kansen vergroot.

Auto-industrie

Tsjechië is een grote speler als het gaat om de productie van bussen en personenauto's. Er zijn 3 grote autofabrikanten actief in het land: Škoda Auto, TPCA en Hyundai Motor Manufacturing Czech. Dit biedt uitstekende mogelijkheden voor toeleveranciers. Daarnaast wil Tsjechië zich steeds meer richten op ontwerp en Research & Development binnen de auto-industrie.

Vergeleken met Nederland is elektrisch vervoer nog niet zo ontwikkeld in Tsjechië. Hier liggen concrete kansen voor Nederlandse bedrijven. Denk aan het bouwen van laadstations, maar ook de toepassing van gerelateerde technologieën en diensten zoals smartphone-apps.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en de Europese Commissie geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk ook subsidies, leningen, aanbestedingen op de website van de Europese Commissie en internationale organisaties op RVO.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf, zodat u over de grens uw vleugels uit kunt slaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen graag met adviseren welke financiering bij u past, ook buiten RVO.

Rapporten over Tsjechische sectoren

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? Op internationaalondernemen.nl plaatsen het buitenlandnetwerk en particuliere partijen relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. De beschikbaarheid hiervan wisselt.

Ook RVO publiceert marktrapporten over kansrijke sectoren in Tsjechië. Op het moment zijn er helaas geen actuele marktrapporten beschikbaar.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.