Do's-and-don'ts in Tunesië

Wilt u zakendoen in Tunesië? Lees dan onderstaande tips.

Begroeting

  • Tunesiërs doen graag zaken met iemand die ze kennen en respecteren. Besteed tijd aan het aangaan van een persoonlijke relatie. Tunesiërs gaan daarna pas over tot het echte zakendoen.
  • De Franse invloed op het zakendoen is nog duidelijk merkbaar. Denk bijvoorbeeld aan hoffelijkheid en vaste gewoontes. Zo is een handdruk is de normale manier van begroeten. Steekt een vrouw (nog) niet haar hand uit? Laat het dan bij een beleefde hoofdknik.

Vergadercultuur en beslissingen

  • Maak een afspraak bij voorkeur vooraf via de telefoon. Bevestig de afspraak een paar dagen vooraf nogmaals. Houd ook rekening dat e-mail nog niet overal gebruik wordt. Een meeting begint pas na een informeel praatje.
  • Tunesiërs hebben een 'open door' vergaderbeleid. Iedereen kan onaangekondigd een vergadering binnen lopen. Een vergadering wordt dan onderbroken. Teruggaan naar het oorspronkelijke onderwerp kan pas nadat deze persoon is vertrokken.
  • Tunesiërs vinden het soms moeilijk om openlijk nee te zeggen. Let er dus op dat er geen misverstanden ontstaan.
  • Beslissingen worden over het algemeen traag genomen. Geduld is een schone zaak en het uitoefenen van druk werkt vaak averechts. Het tonen van ongeduld kan als een belediging worden opgevat.

  • Relatiegeschenken worden gewaardeerd. Alcohol is in de meeste gevallen geen goed geschenk. Zeker als u niet weet of uw zakenpartner alcohol drinkt.

  • Benadruk of benoem een universitaire titel of een speciale erkenning. Dit wordt gewaardeerd.

Taal

Frans is de commerciële taal. Zorg ervoor dat documenten en brochures in het Frans zijn.

Kleding

De dresscode is formeel. Bij een eerste meeting horen mannen een pak met das te dragen. Vrouwen kiezen voor kleding die de armen bedekt en dragen een rok tot aan de knie.

Andere tips

Tijdens de ramadanis het niet verstandig om een zakenafspraak in te plannen. De werkdagen zijn dan korter.

Service menu right