Handel Nederland - Turkije | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Handel Nederland - Turkije

07-12-2020

De handel met Turkije schommelt, maar is de afgelopen jaren vooral toegenomen. We importeren steeds meer uit Turkije; in 2018 voor € 3,5 miljard. De export van Nederlandse goederen naar Turkije is tussen 2013 en 2018 met 15% gestegen naar € 5,5 miljard. Meer weten? Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers over de handel tussen Nederland en Turkije.

Wilt u meer weten over Turkije, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Turkije.

Ziet u zakelijke kansen op de Turkse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen gratis met u de markt verkennen of een landenvergelijking voor u maken.

Handelscijfers Nederland - Turkije

Totale im- en export van goederen tussen Nederland en Turkije

Soort informatieBedragJaartal
Totale export€ 5,6 miljard2019
Totale import€ 4 miljard2019
Handelsbalans (positief/negatief)€ 2 miljard (+)2019


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Turkije in de databank Statline van het CBS. U kunt daar ook de onderlinge handel als grafiek bekijken, inclusief voorlopige cijfers over het lopende jaar.

Effect coronacrisis op handel met Turkije

Hoewel het duidelijk is dat de coronacrisis effect heeft op de handel tussen Nederland en Turkije, is nog lastig te zeggen hoe groot dit effect uiteindelijk is. Nog niet alle cijfers over 2020 zijn bekend. U kunt daarvoor de website van het CBS in de gaten houden. Als u de voorlopige import- en exportcijfers van 2020 vergelijkt met die van 2019, krijgt u een idee van de impact van corona op de handel met Turkije.

Effect op de Turkse economie

De coronacrisis en de lockdown hebben serieuze gevolgen voor de Turkse economie. Vooral de toeristische sector is zwaar getroffen. De OESO verwacht dat de economie van Turkije 5 tot 8% krimpt, afhankelijk van of er een tweede coronagolf komt. Als het bij een enkele uitbraak blijft, verwacht de OESO dat de economie in 2021 met 4% herstelt. Bij een tweede golf is de verwachte groei 2%. Wilt u meer weten? Lees dan het volledige rapport met voorspellingen van de OESO en de verwachtingen van de Wereldbank.

Belangrijkste exportproducten naar Turkije

Top 3 exportproducten naar Turkije

ProductgroepBedragJaartal
Metaalertsen en metaalafvallen€ 719 miljoen2019
Medicinale en farmaceutische producten€ 593 miljoen2019
Organische chemische producten€ 319 miljoen2019


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Turkije bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Turkije.

Voorlopige exportcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar Turkije over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt bekijken. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste importproducten uit Turkije

Top 3 importproducten uit Turkije

ProductgroepBedragJaartal
Kleding en toebehoren€ 889 miljoen2019
Garens, weefsel, etc.€ 302 miljoen2019
Groenten en fruit€ 292 miljoen2019


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van importproducten uit Turkije bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Turkije door Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over de invoer uit Turkije over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt bekijken. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt TradeMap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar Turkije. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meer informatie

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.