Veelgestelde vragen over het coronavirus in Afrika | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Veelgestelde vragen over het coronavirus in Afrika

19-04-2021

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft gevolgen voor ondernemers die internationaal zakendoen. Ook in Afrika. Doet u zaken in Afrika? Hieronder hebben wij voor u bronnen verzameld die u kunnen helpen.

Laatste update: bronnen macro-economische informatie aangepast

Bent u van plan om zaken te doen in Afrika? En wilt u weten hoe wij u hierbij kunnen helpen? Probeer dan nu de RVO Exportwijzer.

Meer informatie over de gevolgen van de coronacrisis op de Afrikaanse economie, kunt u vinden op de handelspagina's van Afrikaanse landen. Daarnaast bieden we veel informatie over zakendoen in Afrika, zoals zakencultuur, exportregels en handelscijfers. Bekijk het overzicht van alle landen.

 

Bekijk de FAQ's per land

Maatregelen tegen het coronavirus in Afrika

De maatregelen tegen het coronavirus verschillen van land tot land. In diverse landen in Afrika gelden momenteel strenge maatregelen.

Hieronder vindt u websites met informatie over de maatregelen per land. Let op: de situatie kan elke dag veranderen. Woont u in een land waar momenteel een lockdown is? Registreert u zich dan bij de ambassade zodat u updates krijgt van de lokale maatregelen.

Informatie over lokale coronamaatregelen in Afrika

LandWebsite
AlgerijeMinistère de la Santé
EgypteGerman-Arab Chamber of Industry and Commerce
EthiopiëMinistry of Health
GhanaGhana Health Service
KeniaMinistry of Health
MarokkoMinistère de la Santé
NigeriaNigeria Centre for Disease Control
OegandaMinistry of Health
RwandaMinistry of Health
SenegalMinistère de la Santé et de l'Action Sociale
TunesiëTunesia Investment Authority
Zuid-AfrikaSouth African government

Overzicht van wereldwijde maatregelen tegen corona

Ook kunt u voor informatie over de maatregelen terecht op de website van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Via de kaart kunt u op de landen klikken, waarna u informatie ziet over de maatregelen die wereldwijd tegen corona worden genomen.

Coronamaatregelen in Zuid-Afrika

Bekijk het reisadvies van Zuid-Afrika op de website van Nederland Wereldwijd voor informatie over de coronamaatregelen in Zuid-Afrika.

Steunmaatregelen in Zuid-Afrika

De Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika heeft ook een Engelstalig document samengesteld. Daarin staat informatie over welke steunmaatregelen er zijn voor uw bedrijf in Zuid-Afrika. Het kan zijn dat de nieuwste informatie nog niet in het document is verwerkt. Neem bij twijfel altijd contact op met de ambassade in Pretoria.

Coronamaatregelen in Noord-Afrika

Doet u zaken in Noord-Afrika? Bekijk dan het OESO-rapport COVID-19 crisis response in MENA countries van november 2020 om meer te weten te komen over de maatregelen in deze regio. Ook vindt u hierin achtergronden over de economische en maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis. Het rapport gaat over de volgende landen:

 • Marokko
 • Algerije
 • Tunesië
 • Libië
 • Egypte

Reizen naar Afrika

Voor Afrikaanse landen geldt momenteel: alleen reizen als het strikt noodzakelijk is. Is de reis niet noodzakelijk, dan adviseren wij u om niet te gaan. Raadpleeg in elk geval de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor meer informatie.

Bent u of uw personeel gestrand in Afrika en wilt u terug naar Nederland? Neem dan contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie.

Heb ik een negatieve coronatest nodig als ik naar Nederland reis?

Wilt u weten of u een negatieve coronatest nodig heeft wanneer u vanuit een Afrikaans land naar Nederland reist? Lees alles over de negatieve COVID-19-testuitslag en verklaring voor reizigers van buiten de EU/Schengen op Rijksoverheid.nl. Hier vindt u ook een lijst met 'veilige' landen waarvoor u geen negatieve coronatest nodig heeft.

Informatie over besmettingen met het coronavirus in Afrika

Informatie over de besmettingen met het coronavirus in Afrika vindt u op de website van het World Health Organization (WHO). Het 'WHO Africa Dashboard' geeft u een helder overzicht van alle coronavirusbesmettingen in Afrika.

Economische gevolgen van het coronavirus in Afrika

Onderstaande bronnen bieden u meer informatie over de economische gevolgen van de coronacrisis in Afrika. Let op: houd zelf ook de meest recente situatie in de gaten, want ontwikkelingen gaan snel. Blijf bijvoorbeeld via de media op de hoogte van de actualiteit (diverse media hebben liveblogs). Zo kunt u direct reageren op de laatste ontwikkelingen.

CBS: Internationaliseringsmonitor Afrika

De Internationaliseringsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van het eerste kwartaal van 2021 gaat over de handel met Afrika.

In het hoofdstuk 'Trends in de Nederlands-Afrikaanse handel' leest u meer over de gevolgen van de coronacrisis.

De Wereldbank: onderzoek over macro-economische gevolgen in Afrika

Het rapport van de Wereldbank 'January 2021: Global Economic Prospects' bevat 2 Engelstalige hoofdstukken over Afrika:

 • Noord-Afrika (pag. 89 - 94);
 • Sub-Sahara Afrika (pag. 101 - 108).

In het deel Global Outlook, worden onder andere de economische ontwikkelingen in Noord-Afrika en Sub-Sahara Afrika vergeleken met ontwikkelingen elders in de wereld. In het deel Downloads ('Report Archive') vindt u oudere rapporten.

Bekijk ook het Wereldbankrapport Africa's Pulse uit oktober 2020. Dit rapport gaat gedetailleerd in op de economische gevolgen van het coronavirus in Afrika.

African Development Bank: African Economic Outlook

In het Engelstalige African Economic Outlook 2021 (pdf) van de African Development Bank vindt u algemene informatie over de gevolgen van corona voor het continent. Vanaf pagina 105 volgen de country notes. Daar vindt u de macro-economische gevolgen van de coronacrisis beschreven voor elk Afrikaans land.

Landbouwraad: gevolgen voor de landbouw en tuinbouw

Werkt u in de agrosector of tuinbouwsector? Bekijk dan het nieuws over het coronavirus en de internationale agrosector op de website van Agroberichten Buitenland.

Is er een landbouwraad in het Afrikaanse land waar u zaken mee doet? Stel uw vragen dan aan de landbouwattaché en het landbouwteam in dat land.

Logistiek en transport in Afrika

Veel landen zijn in lockdown en in- en uitvoer kan erg lastig zijn. Informatie hierover vindt u meestal op de websites van de ministeries voor infrastructuur, transport en/of logistiek, en de douane van het desbetreffende land.

Exporteert u dieren/dierlijke producten of planten/plantaardige producten? Kijk op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor veterinaire en fytosanitaire maatregelen tegen corona.

Evenementen en handelsmissies

Handelsmissies naar Afrika

De meest recente informatie over handelsmissies, die door onze overheid zijn georganiseerd, vindt u op onze website. Als u zich al had opgegeven voor een missie die is uitgesteld of geannuleerd, wordt u hierover persoonlijk geïnformeerd.

Wilt u weten of een missie waarin u interesse heeft nog doorgaat? Neem dan contact op met de contactpersoon voor de betreffende missie. Deze vindt u op de pagina van de betreffende missie.

Evenementen en beurzen in Afrika

Veel beurzen en evenementen wereldwijd zijn uitgesteld of afgelast. U kunt op de volgende websites kijken of evenementen of beurzen nog doorgaan:

Houd er rekening mee dat de situatie per dag kan veranderen en dat bovengenoemde websites mogelijk niet up-to-date zijn. Wilt u zeker weten of een beurs doorgaat of niet? Neem dan direct contact op met de organisatoren van het evenement of de beurs zelf.

Evenementen in Nederland

Wilt u in Nederland een handelsevenement over Afrika bezoeken dat door de Nederlandse overheid is georganiseerd? Kijk dan op onze website onder actueel/evenementen of het evenement is uitgesteld of afgelast.

Steun van de Nederlandse overheid

Op Rijksoverheid.nl vindt u het pakket met economische maatregelen dat het kabinet heeft geïntroduceerd om ondernemers te steunen. Bekijk ook hoe RVO u kan ondersteunen bij internationaal ondernemen in coronatijden.

Meer weten?

 • Heeft u als ondernemer vragen over het coronavirus, dan kunt u terecht bij het Coronaloket van de KVK.
 • Veelgestelde vragen over de gevolgen van het coronavirus voor onderwijs, kinderopvang, werknemers, werkgevers, ondernemers, reizigers en openbaar vervoer vindt u op Rijksoverheid.nl. Voor medisch advies en informatie kunt u terecht op de website van het RIVM.
 • Houd ook de coronavirusinformatie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in de gaten. Stel uw vragen over het coronavirus en zakendoen in Afrika aan RVO. Dat kan via ons contactformulier of telefonisch: 088 042 42 42.
 • Ook kunt u terecht bij de desbetreffende ambassade of het consulaat-generaal. Kijk op de website Nederland Wereldwijd voor de telefoonnummers en e-mailadressen.
 • Lees over de ervaringen van ondernemer Olav Boenders die een bloemenstekbedrijf in Oeganda heeft.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.