Veelgestelde vragen over het coronavirus in Azië en Oceanië | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Veelgestelde vragen over het coronavirus in Azië en Oceanië

23-04-2021

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft gevolgen voor ondernemers die internationaal zakendoen. Ook in Azië en Oceanië. Doet u zaken in Azië of Oceanië? Hieronder hebben wij voor u bronnen verzameld die u kunnen helpen.

Laatste update: maatregelen India en Maleisië verlengd

Meer informatie over de gevolgen van de coronacrisis op de economie in Azië en Oceanië vindt u op de handelspagina's van de Aziatische landen. Daarnaast bieden we veel informatie over zakendoen in Azië en Oceanië, zoals zakencultuur, exportregels en handelscijfers. Bekijk het overzicht van alle landen.

Bent u van plan om zaken te doen in Azië en Oceanië? En wilt u weten hoe wij u hierbij kunnen helpen? Probeer dan nu de RVO Exportwijzer.

 

Bekijk de FAQ's per land

Maatregelen tegen het coronavirus in Azië

De maatregelen tegen het coronavirus verschillen van land tot land. In diverse landen in Azië en Oceanië geldt momenteel een (gedeeltelijke) lockdown.

Hieronder hebben wij voor een paar landen in de regio websites met informatie over de maatregelen op een rij gezet. Let op: de situatie kan elke dag veranderen. Woont u in een land waar momenteel een lockdown is? Registreert u zich dan bij de ambassade zodat u updates krijgt over de lokale maatregelen. De website van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) geeft ook informatie over de wereldwijde maatregelen.

Informatie over lokale corona-maatregelen in Azië en Oceanië

Land/regioWebsite
AustraliëAustralian Government Department of Health
IndiaMinistry of Health and Family Welfare en Business Immunity Platform
IndonesiëMinistry of Foreign Affairs
Maleisië Ministry of Health Malaysia
Nieuw-ZeelandMinistry of Health New Zealand
TaiwanTaiwan Centers for Disease Control
ThailandMinistry of Foreign Affairs
VietnamGovernment Portal Vietnam

Coronamaatregelen in India

De Indiase overheid heeft de nationale lockdownmaatregelen verder versoepeld in januari (Unlock 8). In de zogeheten 'containment zones' zijn de lockdownmaatregelen nog wel van kracht. Deze maatregelen gelden vooralsnog tot en met 30 april 2021. Buiten de containment zones komt het leven weer voorzichtig op gang. De algemene richtlijnen blijven gelden: mondkapjes dragen in openbare ruimtes, social distancing, hygiëneregels (handen wassen) en temperatuurmetingen.

Er geldt een verbod op commerciële vluchten van en naar India. Alleen vluchten voor gestrande reizigers ('relief flights') en vluchten onder een zogenaamde 'bubble agreement' (overeenkomst tussen India en een specifiek land) zijn mogelijk.

Coronamaatregelen in Vietnam

Vergeleken met andere landen in de regio zijn er in Vietnam relatief weinig besmettingen. Actuele cijfers hierover vindt u via het informatieportaal van de Vietnamese overheid.

Geldende maatregelen

In Vietnam moeten mensen die in de buurt zijn geweest van besmette personen in centrale quarantaine. Ook moeten zij een coronatest ondergaan. Verder is het in heel Vietnam verplicht om in publieke ruimtes mondkapjes dragen.

Reizen naar Vietnam

Er gelden in Vietnam inreisbeperkingen. Of deze inreisbeperkingen op korte termijn versoepeld worden voor zakenreizigers is onzeker. Mogelijk wordt inreizen vanuit landen met een laag risico binnenkort toegestaan in de regio. Er zou dan een zogenoemde 'safe bubble' komen tussen Australië, Nieuw-Zeeland, Cambodja, Japan, Laos, Myanmar, Zuid-Korea en Vietnam.

Quarantaineplicht

Reizigers moeten bij aankomst 14 dagen in quarantaine. In het algemeen geldt dat de locatie wordt bepaald in overleg met de autoriteiten. Dit kan een centrale faciliteit zijn of een hotel. Er is een uitzondering gemaakt op de quarantaineplicht voor onder andere korte zakelijke bezoeken. Wel is onduidelijk hoe deze uitzondering in de praktijk wordt uitgevoerd. De grootste uitdaging is het gebrek aan internationale vluchten naar Vietnam voor (kortdurende) zakenreizen.

Coronamaatregelen in Thailand

De ambassade in Bangkok heeft onderstaand document samengesteld over de gevolgen van COVID-19 in Thailand. Daarin staan een aantal vragen en antwoorden, waaronder:

 • Geldt de noodtoestand nog Thailand?
 • Waar vind ik corona-informatie van de Thaise overheid?
 • Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor het exporteren van goederen naar Thailand?
 • Ik werk in de sector agro&food en heb informatie nodig over export naar Thailand. Waar kan ik terecht?

We proberen dit document zo up-to-date mogelijk te houden. Toch kan het zijn dat er vertraging zit tussen een beleidswijziging en deze informatie. Neem bij twijfel altijd contact op met de ambassade in Bangkok (zie de laatste vraag in het pdf-document).

Coronamaatregelen in Maleisië

In Maleisië is de Recovery Conditional Movement Control Order van kracht. Deze maatregel is verlengd tot en met 26 of 28 april 2021 (afhankelijk van de deelstaat). Verder is een mondkapje dragen verplicht in openbare ruimtes. Bij een positieve coronatest is opname in een door de overheid aangewezen ziekenhuis verplicht.

Reizen naar Maleisië

 • Buitenlanders mogen Maleisië niet in, behalve als zij een specifieke verblijfsvergunning voor Maleisië hebben. Deze groep heeft vooraf toestemming nodig van de Immigratiedienst om het land in te reizen.
 • Bij aankomst in Maleisië moeten reizigers verplicht een coronatest doen op de luchthaven. Ook moeten zij verplicht 10 dagen in quarantaine, op een door de overheid aangewezen locatie.
 • Reizigers moeten voor vertrek naar Maleisië een app downloaden die controleert of zij zich in Maleisië aan de thuisquarantaine houden.

Reizen van en naar Azië en Oceanië

Reizen naar Azië en Oceanië

Voor de meeste landen in deze regio geldt momenteel: alleen reizen als het strikt noodzakelijk is. Bedenk of het echt nodig is dat u op dit moment naar deze landen reist. Is de reis niet noodzakelijk, dan adviseren wij u om niet te gaan.

Verschillende landen in Azië en Oceanië hebben inreisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland. Zo is er in de Filipijnen een volledig inreisverbod ingesteld per 30 december 2020. Bent u van plan om te reizen naar een land in de regio Azië en Oceanië? Bekijk dan in elk geval de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor meer informatie.

Reizen vanuit Azië en Oceanië

Voor bepaalde groepen geldt vanaf 21 september 2020 een Europees inreisverbod. Er geldt een uitzondering op het inreisverbod voor 'essentiële' zakenreizen. Lees meer over de voorwaarden bij zakenreizen naar de EU op de website van de Rijksoverheid.

Heb ik een negatieve coronatest nodig als ik naar Nederland reis?

Wilt u weten of u een negatieve coronatest nodig heeft wanneer u vanuit een land in Azië of Oceanië naar Nederland reist? Lees alles over de negatieve COVID-19-testuitslag en verklaring voor reizigers van buiten de EU/Schengen op Rijksoverheid.nl. Hier vindt u ook een lijst met 'veilige' landen waarvoor u geen negatieve coronatest nodig heeft.

Evenementen en handelsmissies

Handelsmissies naar Azië en Oceanië

De meeste fysieke handelsmissies die gepland stonden, gaan voorlopig niet door. Sommige missies vinden nu online plaats. De meest recente informatie over handelsmissies, die door onze overheid zijn georganiseerd, vindt u op onze website. Als u zich al had opgegeven voor een missie die is uitgesteld of geannuleerd, wordt u hierover persoonlijk geïnformeerd.

Wilt u weten of een missie waarin u interesse heeft digitaal of op een later moment doorgaat? Neem dan contact op met de contactpersoon voor de betreffende missie. Deze vindt u op de pagina van de missie.

Evenementen en beurzen in Azië en Oceanië

Veel beurzen en evenementen wereldwijd zijn uitgesteld of afgelast. U kunt op de website van de organisator kijken of evenementen of beurzen nog doorgaan.

Wilt u in Nederland een (online) handelsevenement bezoeken, georganiseerd door RVO? Kijk dan op rvo.nl/actueel/evenementen.

De gevolgen van het coronavirus in Azië en Oceanië

Houd de ontwikkelingen rond het coronavirus in de gaten. Bekijk bijvoorbeeld de informatie op de website van de World Health Organization (WHO). De website van de WHO biedt informatie over de situatie in Azië en Oceanië, maar ook specifiek over de ASEAN-regio. Onder ‘Dashboard' vindt u een overzicht van alle besmettingen met het coronavirus in de regio.

Blijf ook op de hoogte via de media (diverse media hebben liveblogs) en de websites van de Rijksoverheid en het RIVM. Zo kunt u direct reageren op de laatste ontwikkelingen.

Regiosessie zakendoen in Azië tijdens corona

Tijdens het Nationaal Export Event (NEX20) ging Sofie van den Enk in gesprek met ondernemers Edwin Vanlaerhoven (kassenbouwer Certhon) en Onno Lint (Morphotonics) over zakendoen in de regio Azië ten tijde van corona. Bedrijven zoeken naar praktische oplossingen. "We hebben geen einddatum. We weten niet hoe lang dit gaat duren," zegt Onno Lint. Bekijk de regiosessie over zakendoen in Azië tijdens corona.

Gevolgen voor de landbouw en tuinbouw

Werkt u in de agrosector of tuinbouwsector? Bekijk dan ook het nieuws over het coronavirus en de internationale agrosector op de website van Agroberichten Buitenland. Is er een landbouwraad in het land waar u zaken mee doet? Stel uw vragen dan aan de landbouwattaché en het landbouwteam in dat land.

Logistiek en transport in Azië en Oceanië

In veel landen gelden strenge maatregelen, waardoor in- en uitvoer lastig kan zijn. Over het algemeen vindt u meer over deze procedures op de websites van de ministeries voor infrastructuur, transport en/of logistiek, en de douane van het desbetreffende land.

Exporteert u dieren/dierlijke producten of planten/plantaardige producten? Kijk op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor een overzicht van alle bekende veterinaire en fytosanitaire maatregelen door corona.

Steun van de Nederlandse overheid

Op Rijksoverheid.nl vindt u het pakket met economische maatregelen dat het kabinet heeft geïntroduceerd om ondernemers te steunen. Bekijk ook hoe wij u kunnen ondersteunen bij internationaal ondernemen in coronatijden.

Meer weten?

 • Heeft u als ondernemer vragen over het coronavirus, dan kunt u terecht bij het Coronaloket van de KVK.
 • Veelgestelde vragen over de gevolgen van het coronavirus voor onderwijs, kinderopvang, werknemers, werkgevers, ondernemers, reizigers en openbaar vervoer vindt u op Rijksoverheid.nl.
 • Voor medisch advies en informatie kunt u terecht op de website van het RIVM.
 • Houd ook onze coronavirusinformatie in de gaten. Stel uw vragen over het coronavirus en internationaal zakendoen via ons contactformulier of telefonisch: 088 042 42 42.
 • Ook kunt u terecht bij de desbetreffende ambassade of het consulaat-generaal. Kijk op de website Nederland Wereldwijd voor de telefoonnummers en e-mailadressen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.