Veelgestelde vragen over het coronavirus in Brazilië | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Veelgestelde vragen over het coronavirus in Brazilië

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft gevolgen voor ondernemers die internationaal zakendoen. Op het moment krijgen wij veel vragen over corona en zakendoen met Brazilië. Wij hebben de belangrijkste vragen en antwoorden over corona in Brazilië voor u verzameld.

Laatste update: 13 april 2021, 10:10 uur – Update maatregelen.

 • Op de hoogte blijven van belangrijke corona-updates? Download de NL Exporteert app (Apple / Android) en abonneer u op Brazilië.
 • Bent u van plan om zaken te doen in Brazilië? En wilt u weten of wij u hierbij kunnen helpen? Probeer dan nu de RVO Exportwijzer.
 • Bekijk ook onze website voor meer informatie over zakendoen in Brazilië.

Bekijk de FAQ's per land

Veelgestelde vragen

Actuele coronamaatregelen in Brazilië

Welke maatregelen zijn er genomen in Brazilië?

Landelijk moet u rekening houden met de volgende maatregelen:

 • Mondkapjes zijn buitenshuis verplicht.
 • Grote bijeenkomsten en evenementen zijn verboden.
 • Lokaal zijn er lockdowns en avondklokken van kracht.

Brazilië bevindt zich op het slechtste moment van de pandemie tot nu toe, naar verwachting verslechteren de cijfers verder in de komende weken. Deze piek in besmettingen en sterfte is het gevolg van de verspreiding van de Manaus-variant in het land. In vrijwel alle steden zijn op lokaal niveau avondklokken en verregaande beperkingen (lockdowns) ingesteld. Deze worden in een golfbeweging, afhankelijk van de bezettingsgraden van de IC-bedden, versoepeld of aangescherpt.

Overheidssteun voor bedrijven

Wat is de overheidssteun in Nederland?

Op Rijksoverheid.nl vindt u het pakket met economische maatregelen dat het kabinet heeft geïntroduceerd om ondernemers te steunen. Bekijk ook hoe RVO u kan ondersteunen bij internationaal ondernemen in coronatijden.

Een paar voorbeelden van de overheidssteun:

Wat is de overheidssteun in Brazilië?

In Brazilië zijn economische steunmaatregelen getroffen door de federale overheid en op deelstaatniveau.

Een paar voorbeelden van de overheidssteun:

 • versoepeling van de jaarlijkse federale fiscale doelstelling;
 • tijdelijke financiële ondersteuning aan de minstbedeelden, kleine zelfstandigen en informele arbeiders (beëindigd per 1 januari 2021);
 • tijdelijk uitstel van betaling van federale belastingen en bijdragen;
 • tijdelijke versoepeling van de arbeidswet voor behoud van banen (beëindigd per 1 januari 2021);
 • financiële ondersteuning van deelstaten en gemeenten voor de bestrijding van COVID-19;
 • noodhulp aan de luchtvaartsector.

Bekijk de (Portugeestalige) website van de Braziliaanse overheid voor meer informatie over de economische maatregelen.

Reizen, handelsmissies en zakelijke afspraken in Brazilië

Kan ik of mijn personeel nog reizen naar Brazilië?

Bekijk de checklist reizen tijdens corona voor de meest complete en actuele informatie.

Het Nederlandse reisadvies voor Brazilië staat momenteel op oranje (alleen noodzakelijke reizen). De Braziliaanse autoriteiten staan toe dat buitenlanders, inclusief Nederlanders, het land binnenkomen via luchtverkeer. Het is niet mogelijk Brazilië in te reizen over land en zee, met uitzondering van buitenlanders die via Brazilië doorreizen naar hun land van herkomst.

Bent u 14 dagen voor uw reis in het Verenigd Koninkrijk of Zuid-Afrika geweest? Dan moet u verplicht in quarantaine bij aankomst in Brazilië. Voor overige landen geldt geen verplichte quarantaine.

Meer informatie vindt u op de website van het Braziliaanse consulaat-generaal in Amsterdam.

Bekijk het actuele reisadvies voor Brazilië van het ministerie van Buitenlandse Zaken

Kan ik of mijn personeel nog reizen binnen Brazilië en naar zakelijke meetings gaan?

Het reisadvies voor Brazilië is op dit moment oranje. Reis dus alleen tussen verschillende deelstaten als dat noodzakelijk is. De meeste zakelijke afspraken vinden nu digitaal plaats. Ook is de horeca in sommige gebieden gesloten, wat het reizen moeilijker kan maken.

Wat gebeurt er met evenementen die nu op de planning staan?

Alle fysieke RVO-evenementen voor de komende tijd zijn tot nader order uitgesteld. Wel vinden er webinars en digitale missies plaats.

Bekijk de RVO-evenementenkalender voor alle geplande internationale (online) evenementen.

Reizen en zakelijke afspraken van Brazilië naar Nederland

Kan ik nog zakelijke reizigers ontvangen uit Brazilië?

Bekijk de checklist reizen tijdens corona voor de meest complete en actuele informatie. Hierin vindt u ook relevante informatie voor reizigers die vanuit Brazilië naar Nederland reizen.

Vliegverbod

Het kabinet treft extra maatregelen rondom het coronavirus. Vanaf zaterdag 23 januari 2021 00:01 uur, geldt een vliegverbod voor passagiersvluchten uit Brazilië.

Negatieve testuitslag

Alle reizigers (van 13 jaar of ouder) uit een hoogrisicoland, moeten een negatieve NAAT(PCR)-test of sneltest laten zien bij het boarden van het vliegtuig. Deze test mag maximaal 24 uur oud zijn. Dit komt bovenop de al verplichte negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor aankomst moet zijn afgenomen. Er gelden ook regels na een overstap in een veilig land, of als u op doorreis bent. Voor meer Engelstalige informatie over de negatieve test en verklaring kunt u terecht op de Engelstalige website van de Nederlandse overheid.

Testlocaties

Als er Braziliaanse testlocaties bekend zijn, vindt u die op de Engelstalige website van het ministerie van Buitenlandse zaken.

Quarantaine

Een negatieve test is géén vervanging van de thuisquarantaine. Reizigers moeten 10 dagen in quarantaine bij aankomst in Nederland. Na 5 dagen kan de reiziger zich laten testen. Als de uitkomst van deze PCR-test negatief is, dan eindigt de quarantaine.

Checklist

Bekijk de checklist inreizen in Nederland voor de meest complete en actuele informatie voor zakelijke reizigers uit Brazilië.

Gevolgen coronavirus voor handel Nederland - Brazilië

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor het zakendoen tussen Nederland en Brazilië?

 • De meeste sectoren in Brazilië, met name offshore en toerisme, lijden op dit moment zwaar als gevolg van de coronacrisis. De landbouw en mijnbouw zijn uitzonderingen; dankzij de voordelige wisselkoers en de toegenomen vraag uit China groeit de export van deze sectoren.
 • Volgens de laatste berekening van het Internationaal Monetair Fonds – IMF groeit het Braziliaanse bruto nationaal product (bnp) naar verwachting 2,8% in 2021. De inflatie is 3,5%.
 • De Braziliaanse real wordt minder waard ten opzichte van de euro en dat maakt importeren en investeren goedkoper. Voor Brazilië is het zakendoen met Nederland duurder geworden, wat gevolgen zal hebben voor de export.
 • Voor Braziliaanse bedrijven ligt de focus nu in de eerste plaats op de cashflow en het behoud van personeel, en minder op import en export.
 • Ook de Braziliaanse economie heeft te maken met uitdagingen rondom netwerken, relatiebeheer, Europese inreisverboden, en digitale bijeenkomsten in plaats van missies en persoonlijk contact.
 • Nederlandse multinationals die al in Brazilië gevestigd zijn, blijven actief op de Braziliaanse markt, sommige met een aangepast bedrijfsplan.

Het economisch netwerk in Brazilië organiseert webinars en online discussies om de actuele situatie te belichten. Ook behandelen ze de huidige mogelijkheden om zaken te doen in en met Brazilië. U kunt meer informatie vinden en de evenementen terugkijken op de pagina Webinarreeks Zakendoen in Brazilië tijdens en na de coronacrisis.

Wilt u weten hoe andere ondernemers de gevolgen van de coronacrisis ervaren? Lees dan ons rapport 'Impact van de uitbraak van het coronavirus op internationaal ondernemen'.

Invoer/uitvoer uit Brazilië, productie en leveringen

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor goederenvervoer tussen Nederland en Brazilië?

Brazilië staat internationaal goederenvervoer toe. De situatie in Brazilië verschilt echter per regio. Deelstaten kunnen zich in verschillende fasen bevinden, met verminderde diensten als gevolg. Het goederenvervoer tussen Nederland en Brazilië kan daarom, afhankelijk van plaats en tijd, vertraging of verstoring ondervinden. Een goede planning en coördinatie met lokale partners is dus erg belangrijk. Houd vertragingen in de douaneprocedures goed in de gaten om een mogelijk verlies van goederen te voorkomen.

De meeste Braziliaanse goederenhavens zijn volledig in gebruik. Dat geldt ook voor de internationale vliegvelden van São Paulo, Campinas en Rio de Janeiro. KLM vliegt meerdere keren per week met vracht van en naar São Paulo en Rio de Janeiro.

Wat kunnen de contractuele gevolgen zijn van vertragingen bij leveringen vanuit Brazilië?

Vertragingen kunnen optreden door de huidige situatie. De eventuele contractuele gevolgen zijn afhankelijk van de specifieke en bindende aspecten in het contract tussen de exporteur en de importeur.

Lees de overmachtsclausules in de contracten zorgvuldig en bereid u voor op mogelijke vertragingen of gebreken. Bekijk per geval wat verantwoordelijkheden van de betrokkenen zijn, om mogelijke geschillen te voorkomen.

Houd er rekening mee dat Brazilië overmacht heeft opgenomen in het burgerlijk recht, anders dan in andere landen waar overmacht slechts een contractuele kwestie is.

Verspreiding coronavirus in Brazilië

De ontwikkelingen rondom het coronavirus gaan snel. Bekijk voor het meest actuele overzicht van de besmettingscijfers het coronadashboard van het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.