Veelgestelde vragen over corona en zakendoen in Europa | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Veelgestelde vragen over corona en zakendoen in Europa

12-04-2021

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft gevolgen voor ondernemers die internationaal zakendoen. Doet u zaken in een Europees land? Hieronder hebben wij bronnen verzameld die u kunnen helpen.

Bekijk de FAQ's per land

Welke maatregelen nemen Europese landen tegen het coronavirus?

De maatregelen tegen het coronavirus verschillen van land tot land. In meerdere landen in Europa geldt een (gedeeltelijke) lockdown. Hieronder vindt u bronnen met de maatregelen per land.

Veelgestelde vragen per land

Voor een aantal Europese landen hebben wij uitgebreide veelgestelde vragen per land opgesteld. Hier vindt u ook verwijzingen naar de daar geldende maatregelen tegen corona:

België
Denemarken
Duitsland
Frankrijk
Italië
Polen
Spanje
Verenigd Koninkrijk
Zweden

Voor de meeste andere Europese landen vindt u in de tabel hieronder websites met informatie over de maatregelen. Let op: de situatie kan elke dag veranderen. Woont u in een land waar momenteel een (gedeeltelijke) lockdown is? Registreert u zich dan via de website Nederland Wereldwijd bij de Nederlandse ambassade van dat land. Zo krijgt u updates van de plaatselijke maatregelen.

Overzicht van wereldwijde maatregelen tegen corona

Voor informatie over maatregelen kunt u ook terecht op de website van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Als u een land selecteert, ziet u informatie over de maatregelen die het tegen corona nemen.

Informatie over lokale maatregelen

LandWebsite
BulgarijeMinisterie van Toerisme (reisinformatie, maatregelen)
Informatieportaal van de Bulgaarse overheid (Bulgaars)
FinlandMinisterie van Buitenlandse Zaken
Finnish Institute for Health and Welfare
GriekenlandNational Public Health Organization
HongarijeAbout Hungary (algemeen)
Police.hu (grens- en goederenverkeer)
IerlandMinisterie van Gezondheid
Ministerie van Buitenlandse Zaken
KroatiëMinisterie van Binnenlandse Zaken (Kroatië inreizen)
Koronavirus.hr (nieuws en statistieken)
Luxemburg Ministerie van Gezondheid
MonacoInformatieportaal Gouvernement Princier
NoorwegenWebsite van de Noorse overheid
OekraïneInformatieportaal Oekraïense overheid
OostenrijkAustria.info
Ministerie van Sociale Zaken, Gezondheid, Zorg en Consumentenbescherming
Portugal     Ministerie van Gezondheid
RoemeniëInformatieportaal van de Roemeense overheid (Roemeens)
Grenspolitiewebsite (informatie over grensposten, Roemeens)
RuslandAssociation of European Businesses (nieuws en veelgestelde vragen)
Regels en adviezen voor Moskou
Stop Coronavirus (overheidswebsite, Russisch)
ServiëInformatieportaal Servische overheid
SloveniëWebsite van de Sloveense overheid
SlowakijeInformatieportaal Slowaakse overheid
TsjechiëWebsite Tsjechische overheid (informatie voor buitenlanders)
Ministerie van Gezondheid (maatregelen en reisregels)
TurkijeTurkish Airlines (reisinformatie voor vluchten)
Turkse ministerie van Volksgezondheid (statistieken)
ZwitserlandFederal Office of Public Health

Waar vind ik informatie over reizen?

Het coronavirus is in Nederland en veel andere landen nog niet onder controle. Blijf daarom zo veel mogelijk thuis. Maak en boek geen reizen naar het buitenland, tenzij strikt noodzakelijk.

Noodzakelijke reizen

Vrachtvervoer en overig professioneel transport geldt nadrukkelijk wel als 'noodzakelijk verkeer'. Het reisadvies geldt dus niet voor deze delen van de transportsector. Dit vervoer kan doorgaan zoals normaal.

Maakt u een zakelijke reis die om een andere reden strikt noodzakelijk is? Kijk dan op Rijksoverheid.nl wat u moet doen vóór, tijdens en na uw reis.

Heb ik een negatieve coronatest nodig als ik naar Nederland reis?

Als u vanuit het buitenland naar Nederland (terug)reist, moet u in de meeste gevallen een negatieve coronatest laten zien. Lees op Rijksoverheid.nl wat u moet doen.

Wat zijn de reisregels in Europese landen?

De coronamaatregelen in vrijwel alle Europese landen veranderen snel (en daardoor ook de reisadviezen). Bovendien kunnen landelijke en regionale maatregelen verschillen. Kijk daarom voordat u vertrekt wat de actuele situatie is op uw reisbestemming. Dit kan bijvoorbeeld op de website Re-open EU van de Europese Unie.

Moet ik in quarantaine als ik in Nederland aankom?

Reist u (terug) naar Nederland? Dan geldt meestal het dringende advies om bij terugkomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. In sommige situaties mag u uw quarantaine wel tijdelijk of zelfs helemaal onderbreken. Lees alles over in quarantaine gaan op Rijksoverheid.nl.

Grenswerkers

Als zij geen klachten hebben hoeven grenswerkers in principe niet in thuisquarantaine. U leest hier meer over op Rijksoverheid.nl. Zo moeten grenswerkers:

  • fysiek op hun werk aanwezig zijn. Zij kunnen bijvoorbeeld niet thuiswerken; en
  • in een andere EU-lidstaat wonen maar werken in Nederland, en minstens 1 keer per week terugkeren naar hun woonplaats buiten Nederland; of
  • in Nederland wonen maar juist in een andere EU-lidstaat werken, en minstens 1 keer per week terugkeren naar hun woonplaats.

Seizoenarbeiders

Seizoenarbeiders moeten in Nederland gewoon in thuisquarantaine als zij uit een risicogebied komen. Dit geldt ook voor arbeidsmigranten. Lees meer over in quarantaine gaan op Rijksoverheid.nl.

Buitenlandse zakenpartners

Voor de meeste mensen van buiten de EU geldt een inreisverbod. Ook zakenpartners uit de EU worden afgeraden om naar Nederland te reizen. Lees meer over Naar Nederland reizen en het Europese inreisverbod op Rijksoverheid.nl.

Wat zijn de zakelijke gevolgen van het coronavirus in Europese landen?

Economische gevolgen

In de economische vooruitzichten van de Europese Commissie vindt u uitgebreide informatie over de de invloed van het coronavirus op de economie van EU-landen. Ook vindt u analyses van verschillende landen buiten de EU, zoals het Verenigd Koninkrijk en Rusland.

Gevolgen voor de landbouw en tuinbouw

Werkt u in de land- of tuinbouwsector? Bekijk dan het nieuws over het coronavirus en de internationale agrosector op de website van Agroberichten Buitenland. Is er een landbouwraad in het Europese land waar u zaken mee doet? Stel uw vragen dan aan de landbouwattaché en het landbouwteam in dat land.

Blijf op de hoogte

Houd de ontwikkelingen in de gaten om de gevolgen in te schatten. Bekijk bijvoorbeeld de updates over de maatregelen per Europees land op de website van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In het dashboard vindt u een overzicht van alle besmettingen met het coronavirus in Europa.

Blijf ook op de hoogte via de media (diverse media hebben liveblogs) en de websites van de Rijksoverheid en het RIVM. Zo kunt u direct reageren op de laatste ontwikkelingen.

Heeft corona invloed op logistiek en transport in Europese landen?

Vrachtverkeer en ander professioneel transport zijn bestempeld als 'noodzakelijk' en gaan in principe gewoon door. Toch kunnen de verschillende coronamaatregelen van landen de in- en uitvoer lastig maken. Meestal vindt u meer over deze procedures op de websites van de ministeries voor infrastructuur, transport en/of logistiek, en de douane van het desbetreffende land.

Controles kunnen soms langere wachttijden bij grensovergangen veroorzaken. Op de website Sixfold.com ziet u of er vertragingen zijn bij bepaalde grensovergangen.

Exporteert u dieren/dierlijke producten of planten/plantaardige producten? Als er een landbouwraad is in het Europese land waar u zaken mee doet, kunt u daarmee contact opnemen voor vragen.

Gaan evenementen en handelsmissies nog door?

Handelsmissies naar Europese landen

De meest recente informatie over handelsmissies van de overheid vindt u op onze website. Bijna alle missies vinden nu online plaats. Als u zich al had opgegeven voor een fysieke missie die is uitgesteld of geannuleerd, informeren we u hier persoonlijk over.

Evenementen en beurzen in Europa

Veel fysieke beurzen en evenementen wereldwijd zijn uitgesteld of afgelast. Soms worden die nu digitaal georganiseerd. U kunt op de volgende websites kijken of evenementen of beurzen nog doorgaan:

Houd er rekening mee dat de situatie per dag kan veranderen. Wilt u zeker weten of een beurs doorgaat of niet? Neem dan direct contact op met de organisatoren van het evenement of de beurs zelf.

Evenementen in Nederland

Wilt u in Nederland meedoen aan een handelsevenement dat de Nederlandse overheid organiseert? Kijk dan in ons overzicht van evenementen of het online plaatsvindt.

Kan mijn bedrijf steun krijgen van de Nederlandse overheid?

Het kabinet heeft verschillende economische maatregelen genomen om ondernemers te steunen. Lees meer over het pakket met economische maatregelen naar aanleiding van het coronavirus op Rijksoverheid.nl. Via het Overzicht financiële regelingen vindt u informatie over individuele regelingen. Bekijk ook hoe RVO u kan ondersteunen bij internationaal ondernemen in coronatijden.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.