Veelgestelde vragen over het coronavirus in Midden- en Zuid-Amerika | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Veelgestelde vragen over het coronavirus in Midden- en Zuid-Amerika

06-04-2021

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft gevolgen voor ondernemers die internationaal zakendoen. Ook in Midden- en Zuid-Amerika. Doet u zaken in Latijns-Amerika? Hieronder hebben wij voor u bronnen verzameld die u kunnen helpen.

 

Bekijk de FAQ's per land

Maatregelen tegen het coronavirus in Midden- en Zuid-Amerika

De maatregelen tegen het coronavirus verschillen van land tot land. Op de website van de regio AmeriCaribe van de World Customs Organization vindt u de douanemaatregelen per land (Spaans) die in deze regio zijn genomen.

Hieronder hebben wij voor een aantal Midden- en Zuid-Amerikaanse landen websites met informatie over de coronasituatie en maatregelen op een rij gezet. Let op: de situatie kan elke dag veranderen. Woont u in een land waar momenteel een lockdown is? Registreert u zich dan bij de ambassade zodat u updates krijgt van de lokale maatregelen.

De website van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) geeft een goed overzicht van de maatregelen per land. Bekijk de kaart en vind het betreffende land op deze webpagina.

Informatie over lokale coronamaatregelen in Midden-Amerika

LandWebsite
CubaMinisterio de Salud
Costa RicaMinisterio de Salud
Dominicaanse RepubliekMinisterio de Salud
MexicoVeelgestelde vragen over COVID-19 - Mexico
Panama

Presidencia
Ministerio de Salud
Ministerio de Comercio

Informatie over lokale coronamaatregelen in Zuid-Amerika

LandWebsite
ArgentiniëMinisterio de Salud
BoliviaPresidencia
BraziliëMinistério da Saúde
Ministério da Economia
Apex-Brasil
ChiliCoronasituatie en maatregelen (Gobierno de Chile)
Economisch noodplan (Gobierno de Chile)
Subsecretaría de Relaciones Económicas Internacionales
ColombiaInstituto Nacional de Salud
Dirección de Impuestas y Aduanas Nacionales
EcuadorMinisterio de Salud Pública
Agrocalidad
PeruMinisterio de Salud
SurinameMinisterie van Volksgezondheid

Reizen naar Midden- en Zuid-Amerika

Checklist

Bekijk de checklist reizen tijdens corona voor de meest complete en actuele informatie.

Voor alle landen geldt momenteel: alleen reizen als het strikt noodzakelijk is. Bedenk of het echt noodzakelijk is dat u op dit moment naar Zuid- of Midden-Amerika reist. Is de reis niet noodzakelijk, dan adviseren wij u om niet te gaan. Raadpleeg in elk geval de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor meer informatie.

Veel landen en gebieden nemen momenteel ingrijpende maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Kijk daarvoor op de website van Nederland Wereldwijd.

Bent u of uw personeel gestrand in Midden- of Zuid-Amerika en wilt u terug naar Nederland? Neem dan contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie en maak gebruik van de aangeboden vertrekmogelijkheden.

Heb ik een negatieve coronatest nodig als ik naar Nederland reis?

Wilt u weten of u een negatieve coronatest nodig heeft wanneer u vanuit een Midden- of Zuid-Amerikaans land naar Nederland reist? Lees alles over de negatieve COVID-19-testuitslag en verklaring voor reizigers van buiten de EU/Schengen op Rijksoverheid.nl. Hier vindt u ook een lijst met 'veilige' landen waarvoor u geen negatieve coronatest nodig heeft.

Reizen vanuit Midden- en Zuid-Amerika naar Nederland

Bekijk de checklist reizen tijdens corona voor de meest complete en actuele informatie.

Vliegverbod

Het kabinet treft extra maatregelen rondom het coronavirus. Vanaf zaterdag 23 januari 2021 00:01 geldt een vliegverbod voor passagiersvluchten uit Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Kaapverdië, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Dit vliegverbod geldt vooralsnog voor maximaal een maand, of tot de voorgenomen verplichte quarantaine voor reizigers wettelijk is geregeld.

Negatieve testuitslag

Alle reizigers (van 13 jaar of ouder) uit een hoogrisicoland moeten een negatieve NAAT(PCR)-test of sneltest laten zien bij het boarden van het vliegtuig. Deze test mag maximaal 24 uur oud zijn. Dit komt bovenop de al verplichte negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor aankomst moet zijn afgenomen. Er gelden ook regels na een overstap in een veilig land, of als u op doorreis bent.  
 
Voor meer informatie over de negative test en testverklaring kunt u terecht op de Engelstalige website van de Nederlandse overheid.

Testlocaties

Als er Zuid-Amerikaanse testlocaties bekend zijn vindt u die op de Engelstalige website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Quarantaine

Een negatieve test is géén vervanging van de thuisquarantaine. Reizigers moeten 10 dagen in quarantaine bij aankomst in Nederland. Na 5 dagen kan de reiziger zich laten testen. Als de uitkomst van deze PCR-test negatief is, dan eindigt de quarantaine. 

Checklist inreizen in Nederland

Bekijk de checklist inreizen in Nederland voor de meest complete en actuele informatie. Hier vindt u ook enkele uitzonderingen op het inreisverbod.

Gevolgen coronavirus in Midden- en Zuid-Amerika

Houd de ontwikkelingen in de gaten. Bekijk bijvoorbeeld de informatie over de situatie van het coronavirus in Midden- en Zuid-Amerika op de website van het World Health Organization (WHO). Via 'Situation in the Americas' vindt u een overzicht van alle besmettingen met het coronavirus in Noord- en Zuid-Amerika.

Blijf ook op de hoogte via de media (diverse media hebben liveblogs) en de websites van de Rijksoverheid en het RIVM. Zo kunt u direct reageren op de laatste ontwikkelingen.

Gevolgen voor de landbouw en tuinbouw

Werkt u in de agrosector of tuinbouwsector? Bekijk dan ook het nieuws over het coronavirus en de internationale agrosector op de website van Agroberichten Buitenland. Is er een landbouwraad in het land waar u zaken mee doet? Stel uw vragen dan aan de landbouwattaché en het landbouwteam in dat land.

Logistiek en transport in Midden- en Zuid-Amerika

Veel landen zijn in lockdown en in- en uitvoer kan erg lastig zijn. Op de website van de regio AmeriCaribe van de World Customs Organization vindt u de douanemaatregelen per land (Spaans) die in deze regio zijn genomen.

Exporteert u dieren/dierlijke producten of planten/plantaardige producten? Kijk op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor een overzicht van alle bekende veterinaire en fytosanitaire maatregelen door corona.

Evenementen en handelsmissies

Handelsmissies naar Midden- en Zuid-Amerika

De meest recente informatie over handelsmissies, die door onze overheid zijn georganiseerd, vindt u op onze website. Als u zich al had opgegeven voor een missie die is uitgesteld of geannuleerd, wordt u hierover persoonlijk geïnformeerd.

Wilt u weten of een missie waarin u interesse heeft nog doorgaat? Neem dan contact op met de contactpersoon voor de betreffende missie. Deze vindt u op de pagina van de betreffende missie.

Evenementen en beurzen in Latijns-Amerika

Veel beurzen en evenementen wereldwijd zijn uitgesteld of afgelast. U kunt op de volgende websites kijken of evenementen of beurzen nog doorgaan:

Houd er rekening mee dat de situatie per dag kan veranderen en dat bovengenoemde websites mogelijk niet up-to-date zijn. Wilt u zeker weten of een beurs doorgaat of niet? Neem dan direct contact op met de organisatoren van het evenement of de beurs zelf.

Evenementen in Nederland

Wilt u in Nederland een handelsevenement over Midden- of Zuid-Amerika bezoeken dat door de Nederlandse overheid is georganiseerd? Kijk dan in ons overzicht van evenementen of het evenement is uitgesteld of afgelast.

Steun van de Nederlandse overheid

Op Rijksoverheid.nl vindt u het pakket met economische maatregelen dat het kabinet heeft geïntroduceerd om ondernemers te steunen. Bekijk ook hoe RVO u kan ondersteunen bij internationaal ondernemen in coronatijden.

Meer weten?

  • Heeft u als ondernemer vragen over het coronavirus, dan kunt u terecht bij het Coronaloket van de KVK.
  • Veelgestelde vragen over de gevolgen van het coronavirus voor onderwijs, kinderopvang, werknemers, werkgevers, ondernemers, reizigers en openbaar vervoer vindt u op Rijksoverheid.nl.
  • Voor medisch advies en informatie kunt u terecht op de website van het RIVM.
  • Houd ook onze coronavirusinformatie in de gaten. Stel uw vragen over het coronavirus en zakendoen in Latijns-Amerika aan RVO. Dat kan via ons contactformulier of telefonisch: 088 042 42 42.
  • Ook kunt u terecht bij de desbetreffende ambassade of het consulaat-generaal. Kijk op de website Nederland Wereldwijd voor de telefoonnummers en e-mailadressen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.