Service menu right

Bedrijf starten in het Verenigd Koninkrijk

Wilt u een bedrijf starten in Verenigd Koninkrijk? Of een partnerschap aangaan met een bedrijf in het VK? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen en de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Onze regio-experts kunnen u helpen. Zij doen bijvoorbeeld onderzoek naar de markt of sector waarin u wilt investeren. Of helpen u bij het vinden van zakenpartners in het VK. Zij geven u graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Brexit

Als u een bedrijf wil starten in het VK is het raadzaam om u te verdiepen in de naderende Brexit. Op Brexitloket.nl vindt u waar u rekening mee moet houden bij het openen van een vestiging in het Verenigd Koninkrijk.

Een eigen bedrijf beginnen in het Verenigd Koninkrijk

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website ‘Ease of Doing Business’ van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze rubriek geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken ('figures'). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens. U vindt informatie over bijvoorbeeld:

  • aanvragen van bouwvergunningen;
  • registreren van onroerend goed;
  • bescherming van investeerders;
  • betalen van belastingen;
  • handhaven van contracten

De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. VK staat 9e (ranking 2019).

Verenigd Koninkrijk scoort volgens deze index goed op de punten elektriciteit verkrijgen en het oplossen van solvabiliteitsproblemen. Verenigd Koninkrijk scoort minder op de punten registreren van bezit en verkrijgen van krediet.

Rapport Doing Business in United Kingdom

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een pdf: Doing Business in United Kingdom 2019 (pdf).

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer over maatschappelijk verantwoord ondernemen op de website van RVO.nl.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past voor uw bedrijf het beste? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land.

De 3 belangrijkste en meest voorkomende ondernemingsvormen voor buitenlandse investeerders in VK zijn:

  • Private company limited by shares (vergelijkbaar met BV)
  • Public Companies (vergelijkbaar met NV)
  • Limited Liability Partnership

Dutch Business Lawyers Abroad (DBLA) geeft online toelichting over deze ondernemingsvormen.

Wilt u weten welke ondernemingsvormen er nog meer zijn in het VK? Onze adviseurs geven u graag informatie over de verschillende ondernemingsvormen.

Speciale Economische Zones

Engeland kent negen officiële regio’s. Elke regio heeft zijn eigen Enterprise Zones. Dit zijn speciaal aangewezen gebieden, waar de Britse overheid door middel van speciale belastingregels en overheidssteun de ontwikkeling van nieuwe economische bedrijvigheid stimuleert.

Lees meer over deze regio's op Nederland Wereldwijd.

Meer informatie

Online is veel informatie te vinden over investeren in het VK. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen overheid

De overheidssite Invest in Great is opgezet om buitenlandse ondernemers te helpen. Onder het kopje 'Set up an overseas business in the UK' vindt u hoe je een bedrijf kunt opzetten in het VK.

De site geeft ook aan welke kansen bepaalde sectoren bieden en in welke regio's bepaalde sectoren sterk zijn. Let op: dit zijn dus sectoren die door de Britse overheid zelf worden aangeraden.

Investeringsgidsen consultancy’s

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor VK zijn:

Rapporten over lokale wet- en regelgeving

De Economist Intelligence Unit (EIU) biedt u rapporten met informatie over de lokale wet- en regelgeving voor zakendoen in een bepaald land. Deze rapporten zijn beschikbaar voor ongeveer 50 landen. Als Nederlands mkb-bedrijf kunt u gratis de Country Commerce-rapporten lezen.

Meer informatie