Veelgestelde vragen over het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Veelgestelde vragen over het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft gevolgen voor ondernemers die internationaal zakendoen. Op het moment krijgen wij veel vragen over corona en het zakendoen met het Verenigd Koninkrijk (VK). Onder het Verenigd Koninkrijk vallen Groot-Brittanië (Engeland, Schotland, Wales) en Noord-Ierland. Wij hebben de belangrijkste vragen en antwoorden voor u verzameld.

Laatste update: 26 februari 2021, 16:00 uur – aangescherpte testeisen.

  • Zie ook het reisadvies op de website van Nederland Wereldwijd.
  • Op de hoogte blijven van belangrijke corona-updates? Download de NL Exporteert app (Apple / Android) en abonneer u op het Verenigd Koninkrijk.
  • Meer over de gevolgen van de coronacrisis op de Britse economie vindt u op de pagina Handel Nederland - Verenigd Koninkrijk. Daarnaast bieden we veel informatie over zakendoen in het Verenigd Koninkrijk, sectorinformatie, zakencultuur en handelscijfers. Kijk op onze pagina over het Verenigd Koninkrijk.
  • Bent u van plan om zaken te doen in het Verenigd Koninkrijk? En wilt u weten hoe wij u hierbij kunnen helpen? Probeer dan nu de RVO Exportwijzer.
     

Bekijk de FAQ's per land

Veelgestelde vragen

Reizen van en naar het VK

Wat zijn de reisbeperkingen vanwege de nieuwe virusvariant?

De Nederlandse overheid adviseert u om tot maart niet te reizen. Voor het Verenigd Koninkijk geldt een oranje reisadvies. Reis dus alleen als dat strikt noodzakelijk is. Een nieuwe, besmettelijkere variant van het coronavirus verspreidt zich in het VK. Daardoor zijn de reisbeperkingen aangescherpt.

Reizen van het VK naar Nederland

Voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk geldt een vliegverbod en aanmeerverbod voor passagiersvluchten en -veerboten. Het verbod geldt ook voor zakelijke reizigers. Vrachtverkeer kan wel doorgaan.

U moet een negatieve COVID-19-PCR-testuitslag laten zien als u vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland reist per vliegtuig, schip, trein of bus. Deze mag niet langer dan 72 uur voor vertrek afgenomen zijn. Daarnaast is een negatieve antigeensneltest direct voor vertrek verplicht voor alle reizigers die met het vliegtuig of per schip vanuit het VK naar Nederland reizen. Ook moet u een gezondheidsverklaring bij u hebben voordat u aan boord gaat. U ontvangt dit formulier ook van de luchtvaartmaatschappij. Zonder ingevuld formulier mag u niet aan boord.

Bent u transportmedewerker, bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeur? Dan is een negatieve COVID-19-PCR-testuitslag niet verplicht, maar u moet wél verplicht een negatieve antigeensneltest hebben gedaan, direct voor vertrek. Dat geldt ook voor de bemanning aan boord van veerboten en vliegtuigen.

Reizigers die over de weg via Frankrijk en België reizen, moeten rekening houden met de lokale in- en uitreisbeperkingen.

Bij aankomst in Nederland gaat u 10 dagen in thuisquarantaine. De quarantaine kan na 5 dagen worden verkort als u dan een negatieve PCR-COVID-19-testuitslag heeft.

Reizen van Nederland naar het VK

Sinds 18 januari 2021 moet u bij aankomst in Engeland een negatieve COVID-19-(snel)test laten zien. De test mag maximaal 72 uur voor vertrek zijn afgenomen. Voor vertrek naar het Verenigd Koninkrijk moet u een afspraak maken voor een PCR-test op dag 2 en dag 8 van uw quarantaine in het VK. U dient het bewijs van de geboekte test te overleggen bij binnenkomst.

Transportmedewerkers en bemanning van schepen, treinen en vliegtuigen zijn uitgezonderd van de verplichting. Meer informatie over de eisen vindt u op de website van de Britse overheid. Voor Schotland, Wales en Noord-Ierland gelden andere regels. U moet voor aankomst in het gehele Verenigd Koninkrijk uw reis- en contactinformatie doorgeven via het Contact Locator Form.

Alleen noodzakelijk reisverkeer wordt toegelaten. Reizigers uit Nederland moeten bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk 10 dagen verplicht in zelfquarantaine (self-isolation). U moet ook doorgeven waar u verblijft. Als u zich in Engeland niet aan de quarantainemaatregelen houdt, riskeert u een hoge boete.

Reist u vanuit een ander land dan Nederland naar het VK, of bent u de afgelopen 10 dagen in een ander land geweest? Als het land op de 'red list' staat, mag u het VK niet in. Dit geldt niet wanneer u de Britse of Ierse nationaliteit heeft of wanneer u uw hoofdverblijf heeft in het VK. Dan moet u bij aankomst wel 10 dagen in quarantaine, in een speciaal aangewezen hotel.

Meer weten?

Kan ik nog naar meetings en andere internationale bijeenkomsten in het VK?

Nee. De komende tijd mogen geen bijeenkomsten plaatsvinden. Dit moet de verspreiding van het coronavirus tegengaan.

Ik heb me ingeschreven – of wilde me inschrijven – voor een handelsmissie. Gaan deze nog door?

Handelsmissies naar het Verenigd Koninkrijk, georganiseerd door onze overheid, zijn tot nader bericht afgelast. Over missies en evenementen wordt nog een beslissing genomen. Veel missies en evenementen van andere partijen worden ook geannuleerd, online gehouden of uitgesteld. Neem daarvoor contact op met de organisator.

De meest recente informatie over handelsmissies vindt u in het missieoverzicht op RVO.nl.

Coronamaatregelen in het VK

Waar vind ik informatie over de maatregelen van de Britse overheid?

Doordat de nieuwe, besmettelijkere variant van het coronavirus zich verspreidt zich in het VK, zijn de maatregelen in het land aangescherpt. Vanaf 4 januari 2021 geldt een nationale lockdown voor heel Engeland. Voor meer informatie over de maatregelen in Engeland verwijzen we u naar de website van de Britse overheid. Daar vindt u bijvoorbeeld informatie over welke bedrijven en locaties nog open zijn en welke gesloten moeten blijven. 

Bekijk ook de informatie voor werkgevers en bedrijven. Bijvoorbeeld over thuiswerken, met het openbaar vervoer reizen en verplicht mondkapjes dragen.

In Wales, Schotland en Noord-Ierland gelden andere maatregelen.

Wat kan ik doen voor mijn personeel in het VK?

Het is cruciaal dat uw medewerkers informatie over de voorgeschreven maatregelen kunnen vinden over bijvoorbeeld verplicht mondkapjes dragen, thuiswerken en met het openbaar vervoer reizen. Als er een vermoeden is van besmetting, moet de medewerker ook bij milde symptomen de voorschriften naleven. Let extra op kwetsbare medewerkers en op medewerkers die samenleven met, of (mantel-)zorgtaken hebben voor, mensen die tot kwetsbare groepen behoren.

Bekijk welke maatregelen tegen corona gelden in Engeland op het gebied van personeelszaken. In Wales, Schotland en Noord-Ierland gelden andere maatregelen.

Overheidssteun voor bedrijven

Kan ik een beroep doen op overheidssteun als mijn bedrijf sterk is getroffen door de gevolgen van het coronavirus?

De Britse overheid heeft maatregelen in het leven geroepen om werkgevers, werknemers en zelfstandigen tegemoet te komen. Ook voor start-ups zijn er regelingen. Voor meer informatie en een overzicht kijkt u op Gov.uk.

Enkele voorbeelden van Britse overheidssteun:

De Nederlandse overheid biedt ook economische maatregelen om ondernemers te steunen. Op Rijksoverheid.nl vindt u het pakket met economische maatregelen dat het kabinet hiervoor heeft geïntroduceerd. Bekijk ook hoe RVO u kan ondersteunen bij internationaal ondernemen in coronatijden.

Een paar voorbeelden van Nederlandse overheidssteun:

Gevolgen coronavirus voor handel Nederland - VK

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor het zakendoen tussen Nederland en het VK?

Er gelden reisbeperkingen voor reizigers uit Nederland. Goederentransporten tussen Nederland en het VK kunnen tijdens de coronacrisis wel doorgaan. Bestuurders van vachtvervoer moeten een negatieve antigeensneltest tonen, die is afgenomen direct voor vertrek. Lees hierboven meer onder 'Reizen van en naar het VK'. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft 'oranje' reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk. Reis dus alleen naar het VK als het strikt noodzakelijk is. Als u uit het VK terugkomt, gaat u 10 dagen in thuisquarantaine. 

Meer over de gevolgen van de coronacrisis op de Britse economie vindt u op de pagina Handel Nederland - Verenigd Koninkrijk.

Wilt u weten hoe andere ondernemers de gevolgen van de coronacrisis ervaren? Lees dan ons rapport 'Impact van de uitbraak van het coronavirus op internationaal ondernemen (pdf)'.

Hoe kan ik mij verder voorbereiden op de gevolgen? Wat kan ik nu doen?

De gevolgen van de coronacrisis verschillen sterk per sector en zelfs per individueel bedrijf. Voor bedrijven die nog open of operationeel zijn, is het belangrijk te blijven kijken naar kwetsbaarheden in de toeleveringsketen en personele bezetting. Ga ook na of, en onder welke voorwaarden, u in aanmerking komt voor steunmaatregelen van de Nederlandse en Britse overheid. Die zijn in het leven geroepen om ondernemers in deze moeilijke tijd bij te staan. Meer informatie vindt u hieronder.
  • RVO houdt de ontwikkelingen rondom het coronavirus en zakendoen in het buitenland goed in de gaten. Kijk geregeld op RVO.nl/coronavirus.
  • U kunt ook terecht bij de KVK.
  • Veelgestelde vragen over de gevolgen van het coronavirus voor onderwijs, kinderopvang, werknemers, werkgevers, ondernemers, reizigers en openbaar vervoer vindt u op Rijksoverheid.nl.
  • Voor medisch advies en informatie kunt u terecht bij het RIVM.

Import, productie en leveringen

Wat gebeurt er met de bevoorrading vanuit het VK? Gaan Britse fabrieken dicht?

De Britse overheid sluit op dit moment nog geen fabrieken. Ze moeten wel de voorschriften naleven, zoals de maatregelen op het gebied van 'social distancing'. Dit kan gevolgen hebben voor de goederenstroom en levertijden.

Wat gebeurt er met verzendingen vanuit het VK? Komen er strengere douaneprocedures rondom het virus? Hoe zit het met verzendingen via andere landen?

Vooralsnog zijn er geen beperkingen voor de meeste goederen in het handelsverkeer tussen Nederland en het VK. Voor een aantal medicijnen gelden mogelijke exportbeperkingen. Voor transportmedewerkers, onder wie vrachtwagenchauffeurs, gelden ook verplichtingen (zie meer onder 'Reizen van en naar het VK' op deze pagina).

Wat kunnen de contractuele gevolgen zijn van vertragingen bij leveringen vanuit het VK?

De contractuele gevolgen zijn afhankelijk van de clausules die in het contract zijn opgenomen tussen de private partijen. De overheid biedt geen compensatie voor geleden schade, maar de Export Insurance Policy van UK Export Finance is wel aangepast. Daarmee wordt 95% van de exportwaarde vergoed. Dat zou kunnen helpen om te voorkomen dat leveringen vertragingen oplopen.

Export naar het VK

Ik exporteer producten naar het VK. Komen mijn producten nog aan?

Grensoverschrijdend diensten- en goederenvervoer kan in principe doorgaan. Er zijn extra maatregelen getroffen om u als exporteur bij te staan, zoals een verruiming van de exportkredietverzekering.

Ik werk in de agrofoodsector en heb informatie nodig over export naar het Verenigd Koninkrijk. Waar kan ik terecht?

Stel uw vragen aan de landbouwattaché en het landbouwteam in het Verenigd Koninkrijk, via lon-lnv@minbuza.nl. Houd ook de website Agroberichten buitenland in de gaten.

Mijn bedrijf handelt in dieren/dierlijke producten of planten/plantaardige producten. Gaan hiervoor strengere veterinaire of fytosanitaire regels gelden?

Vooralsnog zijn er in het kader van het coronavirus geen strengere regels op dit vlak ingesteld. Het is wel goed om de actuele ontwikkelingen te volgen.

Transport en logistiek

Welke gevolgen heeft het coronavirus voor de belangrijkste logistieke routes van en naar het VK?

Er is vooralsnog geen beperking van het handelsverkeer tussen Nederland en het VK. Houd de ontwikkelingen en de situatie voor uw bedrijfstak goed in de gaten. In Wales, Schotland en Noord-Ierland gelden andere maatregelen. Lees hierboven wel meer over de reisverplichtingen voor transportmedewerkers onder 'Reizen van en naar het VK'.

Bekijk de Engelstalige informatie van de Europese Commissie voor logistieke maatregelen door verschillende EU-landen en het Verenigd Koninkrijk. En voor aangepaste rusttijden voor vrachtwagenchauffeurs (pdf).

Meer weten?

Waar kan ik terecht voor informatie over het coronavirus en zakendoen in het VK?

U kunt uw vragen stellen aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) via klantcontact@rvo.nl of telefonisch: 088 042 42 42.

Specifieke vragen kunt u ook stellen aan de ambassade in Londen. Die is geopend. Stuur een e-mail naar: LON-EA@minbuza.nl.

De Britse regering verstrekt ook Engelstalige informatie aan werkgevers en bedrijven in het VK.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.