Do's-and-don'ts in het Verenigd Koninkrijk

Bij het zakendoen in Verenigd Koninkrijk moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Londen draagt bij aan deze pagina.

Wist u dat RVO.nl u kan helpen bij het oriënteren op de markt én bij het leggen van zakelijke contacten? Wij geven u dan ook graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Zakelijke omgangsvormen in het Verenigd Koninkrijk

Bereid gesprekken goed voor. Britten waarderen het enorm als u zich goed kunt uitdrukken in de Engelse taal. Zorg ook voor een professioneel vertaalde Engelstalige website. Die fungeert als visitekaartje voor uw bedrijf.
Ga vaak langs bij uw zakenpartners en onderhoud uw netwerk. Verdiep u ook in de branchevereniging die bij uw product hoort. Bijna elke specifieke branche heeft een of meerdere verenigingen in het Verenigd Koninkrijk.
Kom niet meteen ter zake, maar maak eerst een luchtig praatje over bijvoorbeeld het weer of sport. Let er wel op dat Britten gereserveerder zijn dan Nederlanders. Praat dus niet over geld- en privézaken.
Britten hechten veel waarde aan beleefdheid en sociale conventies. Houd daar rekening mee. Het woord 'please' zeggen bij een vraag wordt zeer gewaardeerd. Kom niet te laat en respecteer hiërarchie. Britten vinden het ook belangrijk om er netjes uit te zien.
Geef niet meteen op als u niet direct het resultaat of de contacten krijgt die u wilt. Ga het jaar erop weer naar de beurs of het evenement; u zult zien dat mensen zich u herinneren. Vaak ziet u pas na meerdere bezoeken resultaat.
Wees voorzichtig met het interpreteren van wat Britten zeggen. Zij zijn veel minder direct en rechtdoorzee dan Nederlanders en zeggen vaak niet wat ze echt vinden. Verwacht dus ook niet altijd een duidelijk 'ja' of 'nee'.
Heb geduld bij contractonderhandelingen. Britten nemen de tijd voor onderhandelingen en waarderen het niet als u druk uitoefent.
Verwar het Verenigd Koninkrijk, Groot-Brittannië en Engeland niet met elkaar. Dat kan gevoelig liggen als u Britten spreekt die niet uit Engeland komen. Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Engeland, Schotland, Wales (deze drie vormen Groot-Brittannië) en Noord-Ierland.
Wees niet te direct. Britten zijn gereserveerder en minder direct dan Nederlanders. Zij kunnen uw directheid als onbeleefd en grof ervaren. Geef geen kritiek, zeker niet op de Britten zelf of op hun gebruiken.

Service menu right