Exportregels Verenigd Koninkrijk (per 1 januari 2021) | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Exportregels Verenigd Koninkrijk (per 1 januari 2021)

02-01-2021

Doet u zaken met het Verenigd Koninkrijk (VK)? Of gaat u beginnen met exporteren naar het VK? Deze pagina helpt u en uw product op weg naar de markt van het VK.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar kan nog verder worden geüpdatet op basis van de nieuwe relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact op met het Brexitloket (per e-mail of telefonisch op werkdagen tussen 8:30 en 17:00 uur). Daarnaast houdt de informatie nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. 

Sinds 1 januari 2021: andere exportregels

Nieuwe exportregels

Houd er rekening mee dat u sinds 1 januari 2021 sowieso te maken krijgt met douaneformaliteiten en nieuwe exportregels. Van de Nederlandse én Britse Douane. Als de EU en het VK nog nieuwe handelsafspraken maken, kan er op sommige gebieden wat veranderen.

Verdiep u goed in wat er voor de export van uw product naar het VK nodig is. Doe bijvoorbeeld de Brexit Impact Scan, deze helpt u hierbij. Bezoek ook Brexitloket.nl voor achtergrondinterviews met experts en ondernemers, en voor informatie per sector.

Exportregels sinds 1 januari 2021

Om uw product sinds 1 januari 2021 naar het VK te (blijven) exporteren, moet u dus rekening houden met verschillende veranderingen. Zo moet uw product voldoen aan Britse eisen en moet u de juiste formaliteiten regelen in Nederland en in het VK. Dit kunt u zelf doen, of laten doen door een externe partij. Deze pagina helpt u met het vinden van de juiste informatie over deze onderwerpen.

Hulp bij uw voorbereiding

Verdiep u goed in wat er verandert bij de export van uw product of dienst naar het VK. Onderstaande middelen zijn er om u daarbij te helpen:

Britse product- en verpakkingseisen

Voordat u uw producten naar het VK laat vervoeren, moet u ervoor zorgen dat uw producten aan alle verplichtingen voldoen. Dit kunnen zowel eisen aan uw product zelf zijn, als eisen aan de verpakking en etikettering van uw product. Voldoen uw producten niet aan de Britse eisen? Dan mogen zij niet in het VK op de markt gebracht worden.

Leest meer over de belangrijkste eisen voor producten en verpakkingen in het VK per 1 januari 2021.

Regel de juiste documenten en formaliteiten

Voldoet uw product aan alle eisen? Dan moet u voor de export ook nog een aantal documenten en formaliteiten regelen. Denk hierbij aan de douaneaangifte of een bepaald certificaat. Afhankelijk van uw product regelt u zaken bij Nederlandse of Britse instanties.

Hieronder leest u wat u moet regelen in Nederland en wat u bij aankomst in het VK moet regelen of al geregeld moet hebben (invoerverplichtingen).

Gebruik Access2Markets: de bron over exportregels

Exporteren naar landen buiten de EU

De Access2Markets portal van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. U vindt er onder meer informatie over:

  • producteisen;
  • registratie van de exportproducten;
  • benodigde exportdocumenten;
  • vergunningen;
  • invoerrechten.

Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan op de pagina Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

Als u Access2Markets invult als exporteur ziet u dat u 2 mogelijkheden heeft bij het VK als land van bestemming. Voor export ná de overgangsperiode moet u kiezen voor 'Verenigd Koninkrijk (vanaf 01/01/2021)'.

Britse invoertarieven

Voor het achterhalen van tarieven kunt u ook terecht bij Gov.uk. Bekijk de Trade Tariff website van de Britse overheid voor meer informatie. Of kijk bij de UK Global Tariff Tool.

Exportverplichtingen: zelf regelen of uitbesteden?

De douaneregelgeving in het buitenland is af en toe ingewikkeld. Ook kunt u de omgang met overheidsinstellingen als moeizaam ervaren. Soms is het daarom prettiger als een gespecialiseerde partij de douane- en importformaliteiten voor u afhandelt. Er zijn hiervoor verschillende opties.

Douane-expediteur

Een douane-expediteur is een tussenpersoon die bij het exporteren van producten alle douaneformaliteiten voor u afhandelt. Deze persoon adviseert over of regelt het in- en uitklaren, zowel bij de Nederlandse als bij de buitenlandse douane. Een douane-expediteur is niet betrokken bij het logistieke proces, ofwel het vervoer naar het afnemer. Dit doet u zelf of laat u doen door een vervoerder.

Expediteur

Wilt u niet alleen de douaneformaliteiten, maar ook het logistieke proces uitbesteden? Kies dan voor een expediteur. Een expediteur is een tussenpersoon die voor u het vervoer regelt én alle verplichtingen die bij het exporteren van uw product komen kijken.

Bekijk de kennisbank van brancheorganisatie FENEX voor meer informatie over welke specialismes er zijn binnen dit beroep. Bent u zelf expediteur en wilt u voorbereid zijn op de situatie per 1 januari 2021? Lees dan de informatie 'Checklist expediteurs' op de Brexitpagina van Fenex.

Wat is de beste keuze voor u?

Het hangt af van uw situatie of u de afhandeling van douaneprocedures het beste kunt uitbesteden of in eigen hand houden.

Exporteert u niet vaak en/of veel verschillende producten? Dan kan het beter zijn om dit uit te besteden, gezien de ingewikkelde regels rondom douane- en importregels. Bent u echter van plan om veel te exporteren of exporteert u een specifiek product naar een vaste afnemer? Dan kan het handig zijn om de zaken rondom exporteisen en douaneregels zelf af te handelen. Zo bouwt u waardevolle kennis op en houdt u de volledige controle over het exportproces.

Onze adviseurs denken graag met u mee over wat het beste bij uw situatie past. Neem contact op met ons voor een gratis adviesgesprek.

Uw producten exporteren naar het VK

De uitvoeraangifte

Gaat u producten exporteren buiten de Europese Unie? Dan moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Deze aangifte geldt voor alle goederen die in Europa zijn gemaakt (of op de gemeenschappelijke Europese markt zijn gebracht) en die de gemeenschappelijke markt verlaten.

Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A). Kijk verder op de website van de Douane hoe u de uitvoeraangifte doet.

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen daadwerkelijk bij uw klant te krijgen, moet u het logistieke proces regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen.

Bekijk de informatie over Incoterms en het eventueel uitbesteden van logistiek.

Exportdocumenten in Nederland

Naast de eisen aan uw product, de uitvoeraangifte en het logistieke proces, moet u ook de exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Uw klant kan daar ook om vragen. De documenten die u nodig heeft, hangen vaak af van uw situatie en het soort producten dat u levert.

Lees de informatie over exportdocumenten op Brexitloket.nl (onder aandachtspunten) en bekijk het overzicht van meest gebruikte exportdocumenten op de website van ondernemersvereniging evofenedex.

Certificaat van oorsprong

Voor sommige exportproducten maakt het uit waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een certificaat van oorsprong toont u aan uit welk land uw product komt.

Wilt u meer weten over het certificaat van oorsprong of een aanvragen? Bekijk dan meer over het certificaat van oorsprong op de KVK-website. Of neem contact op via telefoon of chat.

Tijdelijke invoer: ATA-carnet

Voor tijdelijke invoer van goederen in het VK kunt u een ATA-carnet gebruiken. Met dit internationale douanedocument heeft u minder kosten en doorloopt u eenvoudiger douaneprocedures.

U kunt een ATA-carnet aanvragen bij de KVK. Waarvoor u het ATA-carnet precies kunt gebruiken, verschilt per land.

Exportdocumenten in het VK

Documenten voor inklaring

Zijn uw goederen bij de Britse douane aangekomen? Zorg dat de documentatie voor inklaring alvast klaarstaat. Access2Markets licht toe wat u moet regelen via 'Procedures en formaliteiten' (voer eerst uw HS-code in). Denk onder andere aan:

  • een handelsfactuur, proformafactuur en andere documenten die nodig zijn voor de douane;
  • het betreffende vrachtdocument (een Bill of Lading bij scheepvaart, een Air Waybill bij luchtvracht en een Rail Waybill bij vracht via goederentreinen);
  • een paklijst (vereist als de goederen in containers worden verzonden);
  • een certificaat van niet-preferentiële oorsprong.

In het VK is het mogelijk om verschillende invoerverplichtingen online te regelen. U vindt meer informatie in The Border Operating Model van de Britse overheid. Of bekijk de informatie op Access2Markets (voer eerst uw HS-code in).

Productspecifieke documenten

Afhankelijk van uw product moet u mogelijk bepaalde certificaten, licenties en vergunningen regelen voor de douane-inspectie. Op de pagina Producteisen in het VK leest u meer over certificaten die nodig zijn in het VK.

Tot slot: wat mag u niet invoeren?

Voor sommige goederen geldt in het VK een invoerverbod. Controleer voor u gaat exporteren naar het VK of er wijzigingen zijn in het invoerregime. Een overzicht van Britse invoerverboden vindt u op de Britse overheidswebsite Gov.uk.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.