Handel Nederland - Verenigd Koninkrijk | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Handel Nederland - Verenigd Koninkrijk

16-02-2021

Het Verenigd Koninkrijk (VK, oftewel Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) staat in de top 5 belangrijkste handelspartners voor Nederland. Ondanks het vertrek van het VK uit de Europese Unie daalde de export in 2019 slechts licht naar € 39,8 miljard. Wat kopen de Britten van onze ondernemers? En welke producten voeren wij in? De antwoorden vindt u op deze pagina.

Wilt u weten of de markt van het Verenigd Koninkrijk (VK) ook voor u interessant kan zijn? Of loopt u rond met exportplannen voor het VK? Neem dan contact op met onze VK-adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen, zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

Als u zakendoet met het VK, denk dan aan de veranderingen door de nieuwe relatie tussen de EU en het VK. Verdiep u daarin en bekijk de pagina Zakendoen met het VK als land buiten de EU.

Tenzij anders aangegeven, zijn onderstaande cijfers afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Handel Nederland - VK

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en het VK

Soort informatieBedragJaartalVerschil met vorig jaar
Totale uitvoer€ 39,8 miljard2019- 0,8%
Totale invoer€ 24,6 miljard2019- 6,2%
Handelsbalans (positief/negatief)€ 15,2 miljard (+)2019+ 9,5%

 

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk in de databank Statline van het CBS. Wilt u de cijfers van eerdere jaren bekijken? Klik dan op de tab 'Perioden'. Hier kunt u verschillende jaartallen selecteren.

De coronacrisis en de handel met het VK

Er is nog veel onduidelijk over de gevolgen van de coronacrisis op de handel met het VK. De coronacrisis heeft gevolgen voor de hele wereldhandel, dus ook voor de Nederlandse handel met het VK.

Rapporten van het Britse statistiekenbureau

Volgens een rapport van het Britse statistiekenbureau is het bruto binnenlands product over heel 2020 gedaald met 9,9%. Dat is volgens het rapport de grootste jaarlijkse krimp sinds dit werd bijgehouden. In het vierde kwartaal van 2020 groeide de economie slechts met 1%. De dienstensector, industrie en bouw zagen hun winst stijgen in het vierde kwartaal van 2020, maar die bleef achter op de situatie een jaar eerder, voor de coronapandemie. Hoewel overheidsuitgaven en bedrijfsinvesteringen toenamen, bleven die ook achter op de situatie voor de lockdown. 

Rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de coronacrisis

Met het rapport World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) krijgt u een indruk van de economische gevolgen van de coronacrisis voor de wereldhandel. Volgens de update van januari 2021 is het VK hard getroffen door de coronacrisis. Het IMF schat dat de Britse economie in 2020 met 10% is gekrompen. In 2021 voorspellen zij een groei van 4,5%, lager dan eerder verwacht.

Let op: de economische ontwikkelingen gaan snel. Houd de website van het IMF in de gaten voor nieuwe rapportages over dit onderwerp.

Rapport van de Europese Commissie met economische voorspellingen

De Economic Forecast Autumn 2020 (pdf) van de Europese Commissie was de laatste waarin het VK wordt genoemd. Ook de Commissie verwachtte over heel 2020 een flinke daling van het Britse bruto binnenlands product (bbp) met 10,25%, als gevolg van de coronapandemie en de lockdowns.

De Commissie voorspelde dat de economie weer deels herstelt in 2021 en 2022. Dat komt vooral doordat de consumentenuitgaven stijgen, hoewel een stijgende werkloosheid en dalende lonen waarschijnlijk drukken op die consumentenuitgaven. Overheidsinvesteringen dragen naar verwachting ook bij aan een groei van de economie. Bedrijfsinvesteringen trekken naar verwachting maar langzaam aan. Dit komt door de coronacrisis én onzekerheid over de handelsrelaties van het VK in 2021, als gevolg van Brexit.

Meer weten?

Bij het Britse statistiekenbureau vindt u actuele cijfers over de gevolgen van het coronavirus op de samenleving en de economie.

Belangrijkste exportproducten naar het VK

Top 5 Export van Nederland naar het VK

ProductgroepBedragJaartalVerschil met vorig jaar
Ruwe aardolie en aardolieproducten€ 3,3 miljard2019- 6,3%
Toestellen voor telecommunicatie€ 3,1 miljard2019- 13,1%
Kantoormachines€ 2,2 miljard2019- 1,1%
Voertuigen voor wegvervoer€ 2,0 miljard2019+ 13,2%
Elektrische apparaten€ 2,0 miljard2019+ 15,8%


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar het VK zien? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar het VK.

Trends in export naar het VK

Ruwe aardolie en aardolieproducten zijn qua omvang het belangrijkste exportproduct van Nederland richting het VK. Vorig jaar waren dat nog toestellen voor telecommunicatie. De exportcijfers voor beide productgroepen zijn gedaald, maar voor aardolie minder hard.

Verder is de top 5 van exportproducten hetzelfde gebleven als vorig jaar. Daarbij valt op dat de export van voertuigen voor wegvervoer na 2 jaar daling nu is gestegen. Opvallend is ook dat de productgroepen groenten en fruit, en medicinale en farmaceutische producten de laatste jaren niet in de top 5 voorkomen. Voorheen waren dit nog enkele van de belangrijkste exportproducten.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar het VK over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waarvoor u de voorlopige cijfers wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste importproducten uit het VK

Top 5 importproducten uit het VK

ProductgroepBedragJaartalVerschil met vorig jaar
Medicinale en farmaceutische producten€ 1,4 miljard2019-1,1%
Organische en chemische producten€ 921 miljoen2019-13,1%
Elektrische apparaten€ 898 miljoen2019+13,5%
Diverse fabricaten€ 869 miljoen2019+3,1%
Voertuigen voor wegvervoer€ 865 miljoen2019-15,4%


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van importproducten uit het VK bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer van Nederland uit het VK.

Trends in import uit het VK

Nog steeds zijn medicinale en farmaceutische producten de meest geïmporteerde producten. De import ervan laat echter een dalende trend zien, hoewel de daling sinds 2017 wel gelijk blijft (-1,1%). De import van organische en chemische producten is flink gedaald, na een stijging in voorgaande jaren. De productgroep voertuigen voor wegvervoer is ook hard gedaald, na enkele jaren stabiliteit. Daarentegen stijgt de import van elektrische apparaten al een paar jaar met meer dan 10%.

Voorlopige importcijfers van 2020

Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over de import uit het VK over het lopende jaar. U kunt onder 'Perioden' de maanden in 2019 aanvinken om de verschillen met 2020 te bekijken. Let op: dit zijn voorlopige cijfers en die kunnen op een later moment herzien worden. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens.

Handelscijfers via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Het voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de exportcijfers naar het VK. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Handels- en investeringscijfers VK

Bekijk onderstaand rapport voor een overzicht van de import en export, en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de economie van het VK? Deze websites helpen u op weg:

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.