Zakenreis of klus in het VK? Vergeet niet hieraan te denken | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Zakenreis of klus in het VK? Vergeet niet hieraan te denken

27-07-2021

Het vrij verkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland is door Brexit ten einde gekomen. Wat betekent dat als u of een van uw medewerkers op zakenreis gaat of daar een klus heeft? We hebben een aantal van de belangrijkste zaken waar u rekening mee moet houden op een rij gezet.

Bent u werkgever en heeft u Nederlands personeel bij een Britse vestiging? Weet dan wat uw werknemers moeten doen op het gebied van werk- en verblijfsvergunningen

Let op, in verband met het coronavirus gelden er op dit moment reisbeperkingen voor het VK.

Paspoort of identiteitskaart? 

Reizen naar het VK kan tot en met 30 september 2021 nog met uw Nederlandse identiteitskaart. Vanaf 1 oktober 2021 heeft u hiervoor een paspoort nodig. Zie voor uitzonderingen het overzicht van de Britse overheid.

Werkvisum nodig?

Als u korter dan zes maanden het VK bezoekt en geen (betaald) werk verricht heeft u geen verblijfsvisum nodig. Voor bepaalde zakelijke activiteiten heeft u ook geen werkvisum nodig. Bekijk voor het volledige overzicht en de voorwaarden de website van de Britse overheid. Denk daarbij aan onder meer:

  • optredens als u artiest bent
  • het bezoeken van vergaderingen, conferenties en beurzen
  • onderhandelingen over zakendeals
  • niet-commerciële lezingen
  • bezoeken en inspecties van bouwplaatsen

Gaat u naar het VK met het doel om voor korte of langere periode te gaan werken of diensten te verlenen? Bekijk dan de informatie over de verschillende werkvisa van de Britse overheid. Houd ook rekening met de veranderingen voor dienstverlening.

Een volledig overzicht van de werkzaamheden waar u wel of niet een visum voor nodig heeft, en waar u verder rekening mee moet houden, vindt u in deze brochure van de Britse overheid.

Heeft u daarna nog specifieke vragen? Neem contact op met de Britse Ambassade in Den Haag via DITNetherlands@fco.gov.uk.

Neemt u gereedschap of apparatuur mee voor de klus? 

Met een ATA-carnet, een internationaal douanedocument, kunt u spullen tijdelijk uitvoeren. Denk daarbij aan gereedschap, apparatuur voor een concert en samples voor beurzen. Bekijk de website van het KVK voor meer informatie over een ATA-carnet.

Pas op voor onverwachte mobiele kosten

Binnen de EU kost u niks extra als u met uw telefoon het internet op gaat. Sinds 1 januari 2021 is uw mobiele provider niet langer verplicht om geen extra kosten in rekening te brengen als u gebruik maakt van roaming in het VK. Check dus goed bij uw provider wat de tarieven voor het VK zijn, zodat u niet onverwacht een hoge telefoonrekening heeft.

Bankpassen en contant geld

U kunt met uw Nederlandse bankpas blijven pinnen in het VK. Bent u van plan contant geld mee te nemen? Houd er dan rekening mee dat u hier aangifte van moet doen als u 10.000 euro of meer wil meenemen.

Vliegen en recht op compensatie

De EU-rechten voor passagiers zijn vervallen in het VK. Dat houdt in dat u bij vertraging of uitval van uw vlucht in het VK geen recht heeft op compensatie. Ook de regels en rechten voor passagiers met een beperking gelden niet meer. Als de reis door een Nederlandse of EU-vervoerder wordt uitgevoerd, moeten de EU-regels wel worden nageleefd.

Check veelgestelde vragen en antwoorden over Brexit

Meer weten? Lees dan de vragen en antwoorden over Brexit op Rijksoverheid.nl
 

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.