Producteisen Verenigd Koninkrijk (per 1 januari 2021) | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Producteisen Verenigd Koninkrijk (per 1 januari 2021)

02-01-2021

In het Verenigd Koninkrijk (VK) moeten producten aan bepaalde normen en eisen voldoen. Bijvoorbeeld op het gebied van kwaliteit, gezondheid en etikettering. Wilt u weten wat die voorwaarden zijn en waar u de juiste certificaten regelt? Wij helpen u op weg.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Sinds 1 januari 2021: andere exportregels

Nieuwe exportregels

Houd er rekening mee dat u sinds 1 januari te maken heeft met douaneformaliteiten en nieuwe exportregels. Van de Nederlandse én de Britse Douane. 

Verdiep u goed in wat er voor de export van uw product naar het VK is veranderd. Doe bijvoorbeeld de Brexit Impact Scan, deze helpt u hierbij. Bezoek ook Brexitloket.nl voor achtergrondinterviews met experts en ondernemers, en voor informatie per sector.

Producteisen sinds 1 januari 2021

Als u sinds 1 januari 2021 uw product naar het VK exporteert, moet het aan de juiste eisen voldoen. Vaak heeft u een certificaat nodig om dit te bewijzen. De verschillende normen hebben specifieke productcertificaten. Hieronder leest u er meer over.

Heeft u heel specifieke vragen over producteisen in het VK? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

Vind het in de Portal Access2Markets

We verwijzen op deze pagina vaak naar de Portal Access2Markets. Kent u deze nog niet? Onze pagina over de Portal helpt u met een stappenplan deze waardevolle databank goed te gebruiken.

Komt u er niet uit met deze informatie? Dan kunt u altijd contact opnemen met ons. Wij denken graag met u mee.

Waar moet uw product aan voldoen?

Als u een product naar het VK exporteert, moet het aan verschillende producteisen voldoen. Daarbij is er een verschil tussen normen en certificaten:

  • Normen zijn specifieke, vaak technische producteisen, bijvoorbeeld voor de samenstelling van verf.
  • Certificaten omvatten vaak een bredere producteis, zoals de veilige werking van een boormachine.

Uw product moet aan de vereiste normen voldoen én het juiste certificaat hebben.

Voldoen aan standaarden en normen

Nationale normen of standaarden zijn opgesteld om te zorgen dat (geïmporteerde) producten in een land voldoen aan bijvoorbeeld eisen voor veiligheid.

Goederen moeten dus voldoen aan de verplichte eisen voor standaarden in het VK. U moet ook de conformiteit aantonen met de normen die voor het product gelden. Dat doet u aan de hand van de relevante beoordelingscriteria. Bijvoorbeeld testen en verklaringen door de fabrikant, laboratoriumtests en / of inspecties door gecertificeerde instanties. Dat kan verschillen van product tot product.

Bekijk voor meer informatie over normen en standaarden het Border Operating Model van de Britse overheid.

In het Verenigd Koninkrijk kunnen enkele instanties u informeren over normering, certificering, testing en controle. Bij deze instanties vindt u meer informatie over certificering:

Kijk ook in de Access2Markets Portal (voer uw HS-code in). Lees dan het stukje 'Standardisation' onder 'Procedures and formalities' voor meer informatie over standaarden.

Regelen van de juiste certificaten

Zonder de juiste certificaten wordt uw product misschien niet toegelaten in het VK. Check daarom altijd goed welke certificaten u voor uw product nodig heeft in de database Access2Markets. Vul uw HS-code in en kijk bijvoorbeeld onder 'Sanitary and Phytosanitary (SPS) Measures' of 'Plants and products' of er aanvullende certificaten gevraagd worden.

Op de website GOV.UK vindt u ook meer informatie over de eisen die het Verenigd Koninkrijk stelt voor de import en export van producten. Bijvoorbeeld voor geneesmiddelen, dierlijke producten, bloemen en planten. Bekijk ook het Border Operating Model (pdf) op de website van Gov.uk om meer te weten over de fasen waarin de Britse douane nieuwe regels invoert.

Geneesmiddelen en medische hulpmiddelen

De Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) is onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid. De organisatie geeft onder meer certificaten uit voor de import van geneesmiddelen. De MHRA informeert u uitgebreid over geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. Bijvoorbeeld over:

  • productinformatie en promotie;
  • productie en verkoop;
  • wetgeving en beleid.

Bestrijdingsmiddelen

In het Verenigd Koninkrijk mogen bestrijdingsmiddelen alleen worden verkocht, geleverd, gebruikt, opgeslagen en gepromoot, als een minister ze goedkeurt.

De Chemicals Regulation Directorate (CRD) van de Health and Safety Executive is verantwoordelijk voor de goedkeuring van bestrijdingsmiddelen. De CRD geeft u informatie over onder meer wetgeving en registratie. Bij CRD kunt u ook terecht voor informatie over biocides, bestrijdingsmiddelen die niet in de landbouw worden gebruikt.

Chemische producten

Kijk voor meer informatie over de veranderingen in de export van chemische producten op Brexitloket.nl.

Afval

In het VK gelden specifieke producteisen voor verpakkingsafval en de import en export van afval. Met verpakkingsafval houden zich onder andere bezig:

De Environment Agency werkt samen met het bedrijfsleven aan een beter milieu. Afval en afvalverwerking zijn hierin belangrijke aandachtspunten.

Op GOV.UK vindt u informatie over import en export van afval van en naar het Verenigd Koninkrijk.

Wetgeving

Exportcertificaten

In Nederland geeft een aantal organisaties export- en keuringscertificaten af. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste instanties. U kunt bij deze instanties navragen of en welke certificaten u nodig heeft.

Instanties voor export- en keuringscertificaten
InstantiesOnderwerpenCertificaat of keurmerk
Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA)Levensmiddelen, non-foodproducten, dieren en dierlijke producten en plantenExportverklaringen en certificaten van vrije verkoop
Het Centrale Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ)ZuivelproductenExportcertificaten voor Nederlandse zuivelproducten
FarmatecFarmaceutische productenExportcertificaat voor farmaceutische producten of een in- of uitvoerontheffing opiaten
De Bloembollenkeuringsdienst (BKD)BloembollenKwaliteits- en quarantaine-aantastingen en keuring van de import en export
Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB)Verse groenten en fruitImport- en exportinspectie van verse groenten en fruit
NaktuinbouwTuinbouwproductenControle kwaliteit tuinbouwproducten voor de export
De Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK)Zaaizaad en pootgoedCertificering pootaardappelen, consumptieaardappelen en landbouwzaaizaden
RVO.nl en NVWAMestDocumenten bij export van mest. (Zie de exportprocedure bij NVWA.)

Bekijk de Brexitinformatie op de website van NVWA.

Verpakkings- en etiketteringseisen in het VK

Bij het exporteren van uw product krijgt u te maken met verpakkingseisen en etiketteringseisen. Deze eisen zijn vaak specifiek en verschillen per land. Denk aan informatie over de taal op het etiket, informatie over het land van oorsprong of de uiterste houdbaarheidsdatum.

De database Access2Markets van de Europese Unie biedt op dit moment nog niet veel informatie over de verpakkingseisen die gaan gelden per 1 januari 2021. Als hier meer over bekend wordt, wordt de database op dit punt aangevuld. Voer dan uw HS-code in en bekijk onder 'overzicht' welke 'labelling' en 'packaging' er voor uw producten gelden.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.