Zakelijke kansen in het Verenigd Koninkrijk | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Zakelijke kansen in het Verenigd Koninkrijk

11-12-2020

Brexit is een feit. Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de EU verlaten. Op dit moment geldt een overgangsperiode tot en met 31 december 2020. Gedurende deze periode onderhandelen de EU en het VK over de details van hun toekomstige relatie. Voor burgers en bedrijven verandert er vrijwel niets.

In die onderhandelingen spreken de EU en het VK af onder welke voorwaarden EU-ondernemers zaken kunnen doen met het VK. Brexit heeft hoe dan ook grote gevolgen voor bedrijven in Nederland en kan ook uw bedrijf raken. Het is daarom belangrijk om de relatief korte overgangsperiode te benutten om u voor te bereiden.

Wilt u meer weten over Brexit en hoe u zich kunt voorbereiden? Kijk dan op het Brexitloket van de Rijksoverheid.

Wat de handelsrelatie na de overgangsperiode ook wordt, het Verenigd Koninkrijk hoort bij de top 5 belangrijkste exportmarkten van Nederland. Hieronder staan enkele kansrijke sectoren uitgelicht. Staat uw sector er niet bij? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs kunnen u helpen bij marktverkenning en het vinden van kansen en de juiste zakenpartners. Samen met ons netwerk in het buitenland helpen we u op weg op de Britse markt.

Gevolgen van de coronacrisis

Helaas valt nu nog weinig te zeggen over de langetermijngevolgen van de coronacrisis voor uw sector. De maatregelen die het Verenigd Koninkrijk heeft getroffen, waaronder lockdowns, thuiswerken en verplichte zelfquarantaine, hebben effect op de economie. Daarnaast kunnen de wereldwijde economische gevolgen van het coronavirus ook uw handel raken. Lees hier meer over op onze pagina Handel Nederland - Verenigd Koninkrijk.

Een rapport van het Britse statistiekenbureau schat de economische groei in het 3e kwartaal van 2020 ongekend hoog (een groei van 15,5% van het bbp), na een record-krimp in het 2e kwartaal als gevolg van de coronacrisis. Het rapport beschrijft de gevolgen (per sector) van de coronacrisis en de lockdown in het voorjaar. Vooral de dienstensector, de industrie en de bouw herstelden goed in het 3e kwartaal. Ondanks het aantrekken van de economie, is het bbp toch 9,7% lager dan aan het eind van 2019.

Wilt u meer weten over de coronamaatregelen en zakendoen met het Verenigd Koninkrijk? Lees dan de veelgestelde vragen.

Agri-food

Voor het Verenigd Koninkrijk is Nederland een van de belangrijkste leveranciers van agri-foodproducten. Zo is meer dan 25% van alle geïmporteerde groenten afkomstig uit Nederland. Het is een grote en dynamische markt, waar voor innovatieve kwaliteitsproducten de beste kansen liggen. Lees mees meer over de kansen voor u.

High Tech Systems & Materials

Als u werkzaam bent in de sector High Tech Systems & Materials (HTSM), dan liggen er veel kansen voor u in het Verenigd Koninkrijk. De sector is een belangrijk onderdeel van de Britse economie. De belangrijkste deelgebieden binnen het Verenigd Koninkrijk zijn manufacturing, high tech en deep tech, met elk een uniek ecosysteem en kansen voor handel en innovatie. Lees meer over de kansen voor u.

Duurzame Mobiliteit

Hoe ziet de toekomst van mobiliteit eruit? En hoe richt je die zo duurzaam mogelijk in? Dat zijn vragen die centraal staan in het Verenigd Koninkrijk (VK). Er is veel aandacht voor een betere leefomgeving en innovatie van mobiliteit. Dat biedt kansen voor Nederlandse ondernemers. Met name op het gebied van elektrisch vervoer en de expertise op het gebied van fietsen en fietsinfrastructuur. Lees meer over de kansen voor u.

Life Sciences & Health

Het Verenigd Koninkrijk hoort bij de wereldtop op het gebied van Life Sciences & Health (LSH), net als Nederland. De Britse regering is bezig met het versterken van deze sector. Er is bijvoorbeeld meer behoefte aan innovatieve zorgoplossingen om de toegang, kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg te verbeteren. Daar liggen dus kansen voor u. Vooral in de gebieden drug discovery en pharma, healthcare, regenerative medicine & oncology en medtech. Lees meer over de kansen voor u.

CleanTech en energie

In lijn met de wereldwijde klimaatambitie om CO2-neutraal te zijn in 2050, streeft het VK naar het vergroenen van de Britse economie. Het VK is de grootste producent van windenergie op zee, maar investeert ook veel in technologieën en innovaties op het gebied van CleanTech en energie in sectoren zoals water, bouw en waterstof. Lees meer over de kansen voor u.

Start-ups en scale-ups

Heeft u een start-up of is uw bedrijf aan het opschalen? Dan kan het Verenigd Koninkrijk een interessante markt zijn voor u. Londen is de 'Startup Capital' van Europa. De Britse regering ziet de techsector als een van de belangrijkste sectoren voor een groeiende economie, na de coronapandemie en Brexit. Lees meer over de kansen voor u.

Innovatie

Het Verenigd Koninkrijk, en Londen in het bijzonder, is een hub voor internationaal talent en internationale verbindingen in innovatie, technologie en wetenschap. Nederland heeft daarbij een uitstekende reputatie als samenwerkingspartner.

De Innovatie Attaché in Londen volgt de technologische ontwikkelingen in het VK en werkt als verbinder tussen Britse en Nederlandse partijen. RVO heeft ook publicaties over innovatie in het Verenigd Koninkrijk.

Aanbestedingen in het VK

Openbare aanbestedingen in het Verenigd Koninkrijk

Heeft u interesse om mee te dingen naar aanbestedingen in het Verenigd Koninkrijk? Op de website van de Britse overheid kunt u terecht voor meer informatie over lopende en nieuwe aanbestedingen binnen specifieke marktsegmenten. Wilt u meer weten over aanbestedingen? Neem dan contact met ons op.

Aanbestedingen van internationale organisaties

Ook internationale organisatie zoals Wereldbank en de Europese Unie besteden jaarlijks miljarden euro's aan projecten via aanbestedingen. Uit deze projecten komen zeer veel opdrachten. Hier liggen kansen voor u. Onze adviseurs kunnen u helpen bij aanbestedingen bij internationale organisaties.

Het hoofdkantoor van de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) bevindt zich in het VK.

Zakelijke ondersteuning in het VK

Als u al succesvol zakendoet in het Verenigd Koninkrijk, kan het zijn dat u toch ergens tegenaan loopt. Of een zetje in de juiste richting nodig heeft. Dan is het handig om hulp ter plaatse te krijgen. De ambassade in Londen en het handelskantoor in Manchester staan voor u klaar.

Vind de juiste contactpersoon voor uw sector en neem direct contact met hen op.

Meer weten?

RVO en het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren rapporten over kansrijke sectoren in het Verenigd Koninkrijk:

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.