Zakelijke kansen in het Verenigd Koninkrijk

Sinds het referendum in 2016 domineert Brexit het nieuws over zakelijke kansen in het Verenigd Koninkrijk. Op dit moment zijn de onderhandelingen tussen het VK en de Europese Unie over een toekomstige handelsrelatie nog volop gaande. Hoe die relatie eruit gaat zien, is niet met zekerheid te zeggen. Uw zakelijke kansen hangen daar deels van af.

Wilt u meer weten over Brexit en hoe u zich daarop kan voorbereiden? Kijk dan op het Brexitloket van de Rijksoverheid.

Wat de handelsrelatie na Brexit ook wordt, het Verenigd Koninkrijk is een eeuwenoude economische grootmacht en hoort bij de top 5 belangrijkste exportmarkten van Nederland. Hieronder staan enkele kansrijke sectoren uitgelicht. Staat uw sector er niet bij? Neem dan contact met ons op. De adviseurs van RVO.nl kunnen u helpen bij marktverkenning en het vinden van kansen en de juiste zakenpartners. Samen met ons netwerk in het buitenland helpen we u op weg op de Britse markt.

Agri-food

Nederland is een van de belangrijkste leveranciers van agri-foodproducten voor het VK. Ook sectoren die daaraan gerelateerd zijn, detailhandel, tuinbouw en sierteelt en technologie, kennis en dienstverlening bieden kansen. Voor zowel gevestigde bedrijven als voor start-ups.

Meer informatie over uw kansen op het gebied van agri-food vindt u op de website Agroberichten Buitenland. U kunt ook contact opnemen met het landbouwteam van de ambassade.

Creatieve Industrie

De creatieve industrie in het VK is innovatief en groeit hard. Zo’n 2 miljoen mensen werken in de sectoren gaming, film & tv, architectuur, reclame, uitgeverij, design, muziek, beeldende kunst, media en mode. Voor buitenlandse filmmakers geldt een belastingvoordeel. Heeft u plannen om zaken te doen op creatief gebied in het VK? Neem dan contact met ons op.

High Tech Systems & Materials

De HTSM-sector is een integraal onderdeel van de Britse economie. Naar verwachting groeit de sector nog veel harder. De deelgebieden Manufacturing, High Tech en Deep Tech bieden unieke kansen voor handel en innovatie. Wilt u meer weten over uw kansen (om te starten) op de Britse HTSM-markt? Het NBSO in Manchester kan u daar meer over vertellen. Voor meer informatie over uw kansen op het gebied van innovatie en R&D in High Tech en Deep Tech neemt u contact op met de Innovatie Attaché.

Life Sciences & Health

Het VK hoort bij de wereldtop op het gebied van LSH, net als Nederland. De Britse regering investeert in deze sector. Voor Nederlandse ondernemers liggen er vooral kansen op het gebied van innovatie; het VK staat open voor nieuwe relaties en contacten op dat gebied en voor start-ups. Lees ook de marktrapporten over e-health en medische technologie. De Innovatie Attaché in Londen en het NBSO in Manchester houden de ontwikkelingen actief in de gaten. Voor vragen kunt u met hen contact opnemen.

Duurzaamheid en Smart Cities & Mobility

Het VK steunt duurzame initiatieven. Op dat gebied liggen dus kansen, vooral in de sectoren afvalverwerking, watermanagement en wind op zee.  
Het VK streeft er ook naar om wereldleider te worden in de productie en het gebruik van elektrische voertuigen. En er is veel vraag naar Nederlandse kennis en ervaring over alles op het gebied van fietsen en fietsinfrastructuur. Wilt u meer weten over uw kansen? Neem contact met ons op.

Zakelijke ondersteuning

In Manchester is een Netherlands Business Support Offices (NBSO's) gevestigd. Het NBSO-netwerk biedt informatie aan Nederlandse bedrijven en helpt bij het zoeken naar zakenpartners. Daarnaast signaleert het NBSO-netwerk business opportunities. Deze publiceren zij op internationaalondernemen.nl.

Het NBSO Manchester bedient steden als Birmingham, Hull, Liverpool, Leeds, Sheffield en Newcastle. Het NBSO richt zich hierbij vooral op de sectoren transport en logistiek, medische technologie, high tech (advanced engineering), digital technology en media.

Innovatie

Het Verenigd Koninkrijk, en Londen in het bijzonder, is een hub voor internationaal talent en internationale verbindingen in innovatie, technologie en wetenschap. Nederland heeft daarbij een uitstekende reputatie als samenwerkingspartner.

De vestiging van het  IA-netwerk in Londen volgt de technologische ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk en werkt als verbinder tussen Britse en Nederlandse partijen. RVO.nl heeft ook publicaties over innovatie in het Verenigd Koninkrijk. U vindt de contactgegevens op onze website.

Openbare aanbestedingen in het Verenigd Koninkrijk

Heeft u interesse om mee te dingen naar aanbestedingen in het Verenigd Koninkrijk? Op de website van de Britse overheid kunt u terecht voor meer informatie over lopende en nieuwe aanbestedingen binnen specifieke marktsegmenten. Wilt u meer weten over aanbestedingen? Neem dan contact met ons op.

Aanbestedingen van internationale organisaties

Ook internationale organisatie zoals Wereldbank en de Europese Unie besteden jaarlijks miljarden euro's aan projecten via aanbestedingen. Uit deze projecten komen zeer veel opdrachten. Hier liggen kansen voor u. Adviseurs van RVO.nl kunnen u helpen bij aanbestedingen bij internationale organisaties.

Het hoofdkantoor van de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) bevindt zich in het VK.

Meer informatie

RVO.nl en het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren rapporten over kansrijke sectoren in het Verenigd Koninkrijk. Deze zijn terug te vinden onder marktrapporten.

Service menu right