Do's-and-don'ts in de Verenigde Staten

Bij het zakendoen in de Verenigde Staten (VS) moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-dont's en tips and tricks. De ambassade in Washington draagt bij aan deze pagina.

Zakelijke omgangsvormen in de Verenigde Staten

Spreek altijd Engels in Amerikaans gezelschap ook als Nederlandse zakenpartners aanwezig zijn. De Verenigde Staten kent geen officiële taal. In sommige staten van de VS spreekt de bevolking ook Spaans.
Spreek duidelijke taal tijdens zakenbesprekingen. Amerikanen gebruiken sneller voornamen dan wij in Nederland gewend zijn. Amerikanen waarderen interesse in persoonlijke omstandigheden, maar komen ook graag snel 'to the point'.
Steek veel tijd in het opbouwen van een netwerk en laat jezelf zien op grote evenementen. Wees niet bescheiden over prestaties en werkervaring. Resultaten tellen in de VS. Geef zelf aan wat relevante werkervaring is en wie als referent kan optreden.
Geef een krachtige presentatie bij het onderbouwen van een zakenvoorstel. Amerikanen houden van feiten en statistieken. Het overhandigen van visitekaartjes aan iedereen aan tafel bij de eerste ontmoeting is een vereiste. Een snelle follow-up na de presentatie via e-mail is prima. Stuur gerust meerdere mails.
Wees niet verrast als leidinggevenden beslissingen nemen zonder hun team te raadplegen. Net als in Nederland is er ruimte voor overleg en inspraak, maar uiteindelijk is het de baas die de beslissing neemt en verantwoordelijk is voor de beslissing.
Probeer tijdens een vergadering tot een mondelinge overeenkomst te komen. Kijk daarbij wel uit met té snel zakendoen. De gesprekspartner kan heel formeel zijn bij het uitwerken van het contract. Het komt voor dat de rechter wordt ingeschakeld om de tegenpartij aan een afspraak te houden.
Maak geen afspraken in de vrije tijd van een zakenrelatie. Amerikanen maken lange werkdagen en hebben vaak minder vakantiedagen dan Europeanen. Ze koesteren de weekenden.
Gebruik niet te snel humor in zakelijke bijeenkomsten. De grappen uit de eigenzinnige Amerikaanse comedyshows zijn voor buiten de werkplek. Humor is belangrijk, maar maak geen grappen over religie, politiek of ras.
Geef geen dure, al te opzichtige relatiegeschenken of alcoholische drank. Amerikanen waarderen wel kleine relatiegeschenken. Denk aan stroopwafels, kaas of chocolade. Let op: de invoer van onbewerkte producten in de VS is sterk gereguleerd.

Service menu right