Handel Nederland - Verenigde Staten

Laatst gecontroleerd op:
12 juli 2023
Gepubliceerd op:
8 april 2013

De Verenigde Staten (VS) is onze belangrijkste handelspartner buiten de Europese Unie. We exporteren voor ruim € 52 miljard (2022) naar de VS en de waarde groeit verder. Maar wat kopen Amerikanen van onze ondernemers? En welke producten voeren wij in? De antwoorden vindt u op deze pagina.

Wilt u meer weten over de VS, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Verenigde Staten.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met de VS? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Recente economische ontwikkelingen

World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF)

Volgens het rapport World Economic Outlook (april 2023) beleeft de VS, ondanks veel onzekerheid in de wereld, een lichte economische groei. Zeker in vergelijking met andere Europese landen doen ze het beter. Op pagina 9 staat een vergelijking tussen diverse landen. Bekijk alle World Economic Outlooks van het IMF.

Handelscijfers Nederland - VS

Nederland en de VS kennen al lange tijd een nauwe handelsrelatie. Zowel de export als import is hoog, zeker als ook de doorvoer via bijvoorbeeld de haven van Rotterdam of Schiphol naar de rest van Europa wordt meegeteld. Dit maakt de VS tot een uitstekende markt voor startende en gevorderde ondernemers.

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en de VS 

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 52,5 miljard 2022
Totale invoer € 66,4 miljard 2022

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en de VS in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar de VS

Top 5 uitvoer vanuit Nederland naar de VS 

Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 4,6 miljard 2022
Gespecialiseerde machines € 3,3 miljard 2022
Medicinale en farmaceutische producten € 2,3 miljard 2022
Elektrische apparaten € 2,1 miljard 2022
Instrumenten en apparaten voor beroepsbeoefening, wetenschap € 1,9 miljard 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar de VS.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit de VS

Top 5 invoer uit de VS

Productgroep Bedrag Jaartal
Aardgas en industriegas € 8,5 miljard 2022
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 8,2 miljard 2022
Instrumenten en apparaten voor beroepsbeoefening, wetenschap € 5,1 miljard 2022
Medicinale en farmaceutische producten € 2,8 miljard 2022
Diverse fabricaten € 2,7 miljard 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit de VS naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen tussen Nederland en de VS bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt wereldwijd gebruikt door bedrijven en douanes. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Amerikaanse economie? Deze websites helpen u op weg:

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Amerikaanse markt ook voor u interessant is? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?