Service menu right

Veelgestelde vragen over het coronavirus in de Verenigde Staten

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft gevolgen voor ondernemers die internationaal zakendoen. Op het moment krijgen wij veel vragen over corona en zakendoen met de Verenigde Staten van Amerika. Wij hebben de belangrijkste vragen en antwoorden over corona in de VS voor u verzameld.

Laatste update: 3 april 2020, 11:39 - Staten met stay-at-homebeleid toegevoegd.

Nederland heeft maatregelen genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Op Rijksoverheid.nl vindt u een speciale pagina over het coronavirus. Daar vindt u links naar veelgestelde vragen over corona, waaronder de veelgestelde vragen voor werkgevers en ondernemers. U vindt er ook het laatste nieuws en informatie over hoe Nederland het coronavirus aanpakt.

 

Veelgestelde vragen

Gevolgen coronavirus voor handel Nederland - VS

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor het zakendoen tussen Nederland en de VS?

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de Amerikaanse regering noodmaatregelen afgekondigd voor het hele land. De maatregelen kunnen op zowel de korte als de lange termijn invloed hebben op het zakendoen tussen Nederland en de VS. Op korte termijn zijn er gevolgen voor productie, transport, reizen en evenementen. Bekijk de maatregelen van de Amerikaanse overheid onder het kopje 'Coronamaatregelen in de Verenigde Staten'.

Over de economische gevolgen van het coronavirus is op dit moment veel speculatie. Het valt nu nog niet in te schatten wat deze gevolgen daadwerkelijk zullen zijn.

Hoe kan ik mij op de gevolgen voorbereiden? Wat kan ik nu doen?

Raadpleeg het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken om op de hoogte te blijven van de situatie in de Verenigde Staten van Amerika.

Blijf daarnaast op de hoogte via de media en de websites van de Rijksoverheid en het RIVM. Zo kunt u direct reageren op de laatste ontwikkelingen.

Ik werk in de agro&food sector en heb informatie nodig over export naar de VS. Waar kan ik terecht?

Stel uw vragen aan de landbouwattaché en het landbouwteam in de Verenigde Staten, via was-lnv@minbuza.nl. Houd ook de website Agroberichten buitenland in de gaten.

Reizen, handelsmissies en zakelijke afspraken in de Verenigde Staten

Kan ik of mijn personeel nog reizen naar de Verenigde Staten?

Personen die in de 14 dagen ervoor in de Schengenzone* zijn geweest, mogen sinds 12 maart 2020 de VS niet inreizen. Dit geldt dus voor de meeste Nederlanders, maar ook voor personen die overstappen via Schiphol. Er zijn enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld voor Nederlanders die familie hebben in de VS. Ook Amerikanen die terugreizen mogen het land in. Wel worden zij getest bij aankomst en moeten zij 14 dagen in zelfquarantaine. De maatregel geldt voor onbepaalde tijd.

Vanaf maandag 15 maart geldt de maatregel ook voor personen uit Ierland en het Verenigd Koninkrijk. De grenzen van de VS met de VS en Mexico zijn ook gesloten. De Amerikanen hebben een negatief reisadvies uitgegeven voor de hele wereld. Overigens staat Nederland sinds 19 maart ook geen reizigers meer toe van buiten Europa.

*De Schengenzone bestaat naast Nederland uit België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, IJsland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.

Kan ik nog naar reizen binnen de VS en naar mijn zakelijke afspraken gaan?

Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de VS is op dit moment oranje. Reis alleen tussen verschillende staten als dat strikt noodzakelijk is. Er is op dit moment nog geen nationaal reisverbod binnen de VS. Wilt u zeker zijn, kijk dan voor de actuele binnenlandse reismaatregelen op de website van de Amerikaanse overheid. Op Nederland Wereldwijd vindt u ook een Q&A over het reisadvies naar de VS.
Ook zijn veel evenementen afgelast, en in veel staten wordt mensen afgeraden het huis uit te gaan.

Bekijk voor meer informatie het kopje 'Coronamaatregelen in de Verenigde Staten'.

Wat gebeurt er met evenementen die op de planning staan, zoals de handelsmissie naar Texas?

De handelsmissie naar Texas is tot nader order uitgesteld. Bekijk de RVO-website voor de status van andere evenementen voor de Verenigde Staten.

Neem bij vragen contact op met de contactpersoon van het betreffende evenement. Heeft u zich al aangemeld, dan wordt u persoonlijk geïnformeerd over de stand van zaken.

Coronamaatregelen in de Verenigde Staten

Welke maatregelen zijn er genomen in de VS?

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de Amerikaanse regering noodmaatregelen afgekondigd. De ontwikkelingen in de VS volgen elkaar snel op, en de regels verschillen per staat. U vindt de maatregelen per staat op de website van het American Enterprise Institute. Houd in ieder geval rekening met de volgende maatregelen:

  • Er is een nationale noodtoestand uitgeroepen.
  • Landelijk wordt een beleid van 'social distancing' gevoerd. Aangeraden wordt om 1,5 meter afstand te houden en sociaal contact te beperken. Deze maatregelen gelden in ieder geval tot 30 april.
  • Bijeenkomsten van meer dan 10 personen worden afgeraden en zijn in veel staten ook verboden. Grotere evenementen, zoals sportevenementen en beurzen waren al eerder afgelast.
  • Scholen zijn in de meeste staten gesloten. Ook andere openbare gelegenheden, zoals musea, zijn in veel staten gesloten. De regering roept op restaurants en cafés te mijden.
  • Maatregelen van staten kunnen uw bewegingsvrijheid beperken. 40 staten hebben inmiddels een 'stay-at-home-beleid', waarbij mensen alleen nog naar buiten mogen voor essentiële boodschappen.
  • De 'stay-at-home-policy' geldt momenteel voor Alaska, Arizona, Californië, Colorado, Connecticut, Delaware, DC, Florida, Georgia, Hawaï, Idaho, Illinois, Indiana, Kansas, Kentucky, Louisiana, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Mississippi, Montana, Nevada, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, North Carolina, Ohio, Oklahoma, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, Tennessee, Texas, Vermont, Virginia, Washington, West Virginia en Wisconsin.
  • De maatregelen volgen elkaar snel op. Controleer daarom voor actuele informatie de lokale media, en de website van de staat waarin u zich bevindt.

Ondersteuning en maatregelen voor bedrijven

Kan ik een beroep doen op overheidssteun als mijn bedrijf sterk is getroffen door de gevolgen van het coronavirus?

Het kabinet introduceert diverse economische maatregelen om ondernemers te steunen. Bekijk voor meer informatie de veelgestelde vragen op Rijksoverheid.nl. Of lees meer over het hele pakket met economische maatregelen naar aanleiding van het coronavirus op Rijksoverheid.nl.

Ook de VS heeft een steunpakket voor bedrijven. Voor vragen met betrekking tot dit pakket kunt u terecht bij de U.S. Small Business Administration. Ook lokale economische ontwikkelingsorganisaties in de staat waar u gevestigd bent kunnen u wegwijs maken in de mogelijkheden.

Invoer/uitvoer uit de VS, productie en leveringen

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor goederenvervoer tussen Nederland en de Verenigde Staten?

Goederenvervoer kan doorgaan, maar er kunnen capaciteitsproblemen ontstaan. Ongeveer 50% van de luchtvracht gaat via passagiersvluchten. Veel van deze vluchten zijn uitgevallen, zowel intercontinentaal als binnenlands.

Houd dus rekening met een langere verzendtijd en hogere kosten. Verscherpte douaneprocedures voor goederen zijn nog niet aan de orde. Bekijk ook de Q&A van exporteursorganisatie Evofenedex.

Wat gebeurt er met de bevoorrading vanuit de Verenigde Staten? Gaan Amerikaanse fabrieken dicht?

Wereldwijd zijn productieketens verstoord en worden bedrijven (tijdelijk) stilgelegd. Ook in de VS hebben verschillende fabrieken de productie al stilgelegd. Voor informatie over de gevolgen voor uw eigen bevoorrading kunt u het beste contact opnemen met uw leverancier in de VS.

Wat kunnen de contractuele gevolgen zijn van vertragingen bij leveringen vanuit de VS?

Dat hangt af van de contracten die bedrijven zelf hebben opgesteld. Lees deze goed door. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met RVO. Wij denken graag met u mee.

Mijn bedrijf handelt in dieren/dierlijke producten en planten/plantaardige producten. Gaan hiervoor strengere veterinaire en fytosanitaire maatregelen gelden?

Tot nu toe is er geen enkele aanwijzing dat veterinaire en fytosanitaire regels aangescherpt worden.

APHIS, de controlerende instantie, voert ook onder deze omstandigheden nog steeds de controle uit. Tijdens de pandemie zullen ze elektronische certificaten accepteren. Importeurs en expediteurs kunnen de elektronische certificaten opnemen in het Automated Commercial Environment door gebruik te maken van het Document Imaging System of op andere manieren, zoals emailbijlagen. Fytosanitaire certificaten die worden geaccepteerd zijn onder andere gescande kopieën van originele certificaten, elektronische certificaten die gecreëerd zijn door het ePhyto systeem of getekende papieren documenten.

Op de website van de NVWA vindt u de huidige handelsbeperkende maatregelen op het gebied van dierlijke producten.

Uw bedrijf/personeel in de Verenigde Staten

Wat kan ik doen voor mijn personeel in de Verenigde Staten?

De American Chamber of Commerce heeft een website over het coronavirus ingericht met advies en praktische suggesties voor bedrijven die in de VS opereren. Ook vindt u hier diverse maatregelen die genomen zijn om het bedrijfsleven te ontzien.

Verspreiding coronavirus in de Verenigde Staten

Waar kan ik terecht voor actuele informatie over de verspreiding van corona in de VS?

De stand van zaken wat betreft de verspreiding van het coronavirus in de VS wordt bijgehouden op deze Amerikaanse overheidswebsite.

Meer weten?

Stel uw vragen over het coronavirus en zakendoen in de VS, aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat kan via klantcontact@rvo.nl of telefonisch: 088 042 42 42.

Ook kunt u terecht bij de ambassade in Washington DC en de Consulaten. Kijk op Nederland Wereldwijd voor de telefoonnummers en e-mailadressen.