Veelgestelde vragen over het coronavirus in de Verenigde Staten | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Veelgestelde vragen over het coronavirus in de Verenigde Staten

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft gevolgen voor ondernemers die internationaal zakendoen. Op het moment krijgen wij veel vragen over corona en zakendoen met de Verenigde Staten van Amerika. Wij hebben de belangrijkste vragen en antwoorden over corona in de VS voor u verzameld.

Laatste update: 22 maart, 09:00 uur - Algemene update.

 • Op de hoogte blijven van belangrijke corona-updates? Download de NL Exporteert app (Apple / Android) en abonneer u op de VS.
 • Bent u van plan om zaken te doen in de Verenigde Staten? En wilt u weten hoe wij u hierbij kunnen helpen? Probeer dan nu de RVO Exportwijzer. Bekijk ook onze website voor meer informatie over zakendoen in de Verenigde Staten.

 

Bekijk de FAQ's per land

Veelgestelde vragen

Coronamaatregelen in de Verenigde Staten

De Nederlandse overheid adviseert dringend om tot en met 15 april niet naar heb buitenland te reizen en zoveel mogelijk thuis te blijven.

Welke maatregelen zijn er genomen in de VS?

U vindt de maatregelen per staat in de volgende alinea onder het kopje 'Maatregelen per staat'. Houd in ieder geval rekening met de volgende maatregelen:

 • Mondkapjes zijn verplicht in federale publieke ruimtes en instellingen. Ook in veel staten geldt een dwingend advies een mondkapje te dragen.
 • Landelijk wordt een beleid van 'social distancing' gevoerd. Aangeraden wordt om 1,5 meter afstand te houden en sociaal contact te beperken.
 • Plannen om te heropenen worden door verschillende staten stilgezet of zelfs teruggedraaid vanwege een nieuwe piek in besmettingen.
 • Het aantal mensen dat is toegestaan bij bijeenkomsten verschilt per staat. Grotere evenementen, zoals beurzen, waren al eerder afgelast.
 • Restaurants, detailhandel, salons en sportscholen kennen in veel staten beperkende maatregelen. In sommige staten zijn scholen na de zomervakantie heropend met beperkende maatregelen. In andere staten en steden is het lesaanbod nog altijd – of weer – digitaal.

Maatregelen per staat

De ontwikkelingen in de VS volgen elkaar snel op en de regels verschillen per staat. Controleer daarom voor actuele informatie de lokale media en de website van de staat waarin u zich bevindt.

 • U vindt maatregelen per staat op de website van het American Enterprise Institute onder 'State Mitigation Strategies'.
 • Ook de New York Times houdt de maatregelen per staat bij.

Maatregelen rondom reizen, zakelijke afspraken en evenementen

Kan ik of mijn personeel nog reizen naar de Verenigde Staten?

 • Bij aankomst in de VS moet u een negatieve coronatest laten zien. Deze test moet in de laatste 3 dagen voor vertrek zijn afgenomen. Laat u 3-5 dagen na uw reis in de VS testen en blijf 7 dagen in quarantaine, ook als uw test negatief is. Blijf 10 dagen in quarantaine als u zich niet laat testen in de VS. In een aantal staten geldt dit ook voor binnenlandse reizen.
 • Zie voor meer informatie over de testlocaties in de VS de Engelstalige website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
 • In maart 2021 zijn de maatregelen om (tijdelijke) immigratie te ontmoedigen ingetrokken. Meer over de aangepaste regels leest u op de Amerikaanse website Travel.State.Gov bij 'National Interest Exception'.
 • Mocht u overwegen naar de VS te reizen neem dan vooraf contact op met het Amerikaanse consulaat in Amsterdam.

Kan ik nog reizen binnen de VS en naar mijn zakelijke afspraken gaan?

Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de VS is op dit moment oranje. Reis alleen tussen verschillende staten als dat strikt noodzakelijk is. Er is op dit moment nog geen nationaal reisverbod binnen de VS. Wilt u zeker zijn, kijk dan voor de actuele binnenlandse reismaatregelen op de website van de Amerikaanse overheid. En raadpleeg het Nederlandse reisadvies voor de VS op de website Op Nederland Wereldwijd.

Zie voor meer informatie het kopje 'Coronamaatregelen in de Verenigde Staten'.

Heb ik een negatieve coronatest nodig als ik naar Nederland reis?

Als u uit een gebied met een oranje reisadvies terugkomt naar Nederland, heeft u meestal een negatieve coronatestuitslag nodig. Zie de checklist inreizen in Nederland en negatieve COVID-19-testuitslag en verklaring voor reizigers van buiten de EU/Schengen van de Rijksoverheid. Hierin staat ook informatie over de duur van de thuisquarantaine, waar u zich aan moet houden. En let op de avondklok in Nederland, die geldt tussen 21:00 uur en 4:30 uur.

Kan mijn Amerikaanse zakenpartner vanuit de VS naar Nederland reizen?

Vanaf 23 januari 2021 geldt een inreisverbod. Nederland schort de uitzondering voor 'essentiële' zakenreizen daarmee op. Uitzonderingen gelden nog wel voor onder meer transportpersoneel en diplomaten. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Wat gebeurt er met evenementen die op de planning staan?

Alle fysieke RVO-evenementen voor de komende tijd zijn tot nader order uitgesteld, wel vinden er webinars plaats. Bekijk de RVO-website voor de status van andere evenementen voor de Verenigde Staten.

Verspreiding coronavirus in de Verenigde Staten

Waar kan ik terecht voor actuele informatie over de verspreiding van corona in de VS?

De stand van zaken wat betreft de verspreiding van het coronavirus in de VS wordt bijgehouden op deze Amerikaanse overheidswebsite.

Overheidssteun voor bedrijven

Kan ik een beroep doen op overheidssteun als mijn bedrijf sterk is getroffen door de gevolgen van het coronavirus?

Overheidssteun Nederland

Op Rijksoverheid.nl vindt u het pakket met economische maatregelen dat het kabinet heeft geïntroduceerd om ondernemers te steunen. Bekijk ook hoe RVO u kan ondersteunen bij internationaal ondernemen in coronatijden.

Een paar voorbeelden van de overheidssteun:

Overheidssteun VS

Ook de VS heeft een steunpakket voor bedrijven. Voor vragen over dit pakket kunt u terecht bij de U.S. Small Business Administration. Ook lokale economische ontwikkelingsorganisaties in de staat waar u gevestigd bent, kunnen u wegwijs maken in de mogelijkheden.

Op de website van de U.S. Chamber of Commerce Foundation vindt u ook nog een overzicht van steunmaatregelen voor bedrijven door verschillende staten en enkele bedrijven.

Daarnaast mogen bedrijven de betaling van importheffingen 90 dagen uitstellen. Op die manier kunnen ondernemingen dit geld gebruiken om de klappen van de coronacrisis op te vangen. Er zijn uitzonderingen op deze regeling. Zo is er geen uitstel van betaling voor de Airbusheffingen en de eerdere staal- en aluminiumtarieven.

Gevolgen coronavirus voor handel Nederland - VS

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor het zakendoen tussen Nederland en de VS?

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de Amerikaanse regering noodmaatregelen afgekondigd voor het hele land. De maatregelen kunnen op zowel de korte als de lange termijn invloed hebben op het zakendoen tussen Nederland en de VS. Op korte termijn zijn er gevolgen voor productie, transport, reizen en evenementen. Bekijk de maatregelen van de Amerikaanse overheid onder het kopje 'Maatregelen rond coronavirus in de Verenigde Staten'.

Lees meer over de gevolgen van het coronavirus op de handel op onze pagina Handel Nederland - Verenigde Staten.

Wilt u weten hoe andere ondernemers de gevolgen van de coronacrisis ervaren? Lees dan ons rapport 'Impact van de uitbraak van het coronavirus op internationaal ondernemen (pdf)'.

Hoe kan ik mij op de gevolgen voorbereiden? Wat kan ik nu doen?

Raadpleeg het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken om op de hoogte te blijven van de situatie in de Verenigde Staten van Amerika. Het consulaat-generaal in New York ontwikkelde een gids voor Nederlandse ondernemers (pdf) die te maken krijgen met COVID-19.

Blijf daarnaast op de hoogte via de media en de websites van de Rijksoverheid en het RIVM. Zo kunt u direct reageren op de laatste ontwikkelingen.

Ik werk in de sector agro & food en heb informatie nodig over export naar de VS. Waar kan ik terecht?

Stel uw vragen aan de landbouwattaché en het landbouwteam in de Verenigde Staten, via was-lnv@minbuza.nl. Houd ook de website Agroberichten buitenland in de gaten.

Invoer/uitvoer uit de VS, productie en leveringen

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor goederenvervoer tussen Nederland en de Verenigde Staten?

Goederenvervoer kan doorgaan, maar er kunnen capaciteitsproblemen ontstaan. Ongeveer 50% van de luchtvracht gaat via passagiersvluchten. Veel van deze vluchten zijn uitgevallen, zowel intercontinentaal als binnenlands.

Houd dus rekening met een langere verzendtijd en hogere kosten. Verscherpte douaneprocedures voor goederen zijn nog niet aan de orde. Bekijk ook de Q&A van exporteursorganisatie Evofenedex. Bekijk onze pagina voor meer informatie over exportregels in de VS.

Wat gebeurt er met de bevoorrading vanuit de Verenigde Staten? Gaan Amerikaanse fabrieken dicht?

Wereldwijd zijn productieketens verstoord en worden bedrijven (tijdelijk) stilgelegd. Voor informatie over de gevolgen voor uw eigen bevoorrading kunt u het beste contact opnemen met uw leverancier in de VS.

Wat kunnen de contractuele gevolgen zijn van vertragingen bij leveringen vanuit de VS?

Dat hangt af van de contracten die bedrijven zelf hebben opgesteld. Lees deze goed door. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met RVO. Wij denken graag met u mee.

Mijn bedrijf handelt in dieren/dierlijke producten en planten/plantaardige producten. Gaan hiervoor strengere veterinaire en fytosanitaire maatregelen gelden?

Tot nu toe is er geen enkele aanwijzing dat veterinaire en fytosanitaire regels aangescherpt worden.

APHIS, de controlerende instantie, voert ook onder deze omstandigheden nog steeds de controle uit. Tijdens de pandemie zullen ze elektronische certificaten accepteren. Importeurs en expediteurs kunnen de elektronische certificaten opnemen in het Automated Commercial Environment door gebruik te maken van het Document Imaging System of op andere manieren, zoals emailbijlagen. Fytosanitaire certificaten die worden geaccepteerd zijn onder andere gescande kopieën van originele certificaten, elektronische certificaten die gecreëerd zijn door het ePhyto systeem of getekende papieren documenten.

Op de website van de NVWA vindt u de huidige handelsbeperkende maatregelen op het gebied van dierlijke producten. Bekijk ook onze pagina Producteisen Verenigde Staten voor meer informatie over onder meer fytosanitaire certificaten.

Uw bedrijf/personeel in de Verenigde Staten

Wat kan ik doen voor mijn personeel in de Verenigde Staten?

De American Chamber of Commerce heeft een website over het coronavirus ingericht met advies en praktische suggesties voor bedrijven die in de VS opereren. Ook vindt u hier diverse maatregelen die genomen zijn om het bedrijfsleven te ontzien.

Meer weten?

Stel uw vragen over het coronavirus en zakendoen in de VS, aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat kan via klantcontact@rvo.nl of telefonisch: 088 042 42 42.

Ook kunt u terecht bij de ambassade in Washington DC en de consulaten. Kijk op Nederland Wereldwijd voor de telefoonnummers en e-mailadressen.

Waar kan ik terecht voor meer informatie over zakendoen in de VS?

Hoewel de effecten van corona gevoeld worden, komt het zakendoen langzaamaan weer op gang. Ziet u het zakendoen in de VS zitten? Hieronder vindt u voorbeelden van informatie die wij bieden.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.