Zakendoen in een land met sancties | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Zakendoen in een land met sancties

04-11-2020

Wanneer u zakendoet in een land waarvoor internationale sancties gelden, moet u rekening houden met specifieke beperkingen. Het is belangrijk dat u goed onderzoekt wat deze inhouden. Op deze pagina leest u waar u de juiste informatie vindt.

Internationale sancties worden opgelegd aan een land, organisatie of persoon. Dat kan door internationale organisaties die een grote groep landen vertegenwoordigen, zoals de Verenigde Naties (VN) of de Europese Unie (EU). Nederland voert deze sancties vervolgens uit op basis van de Sanctiewet 1977.

U kunt hiermee te maken krijgen als u zakendoet met dit land. Zo kan het voorkomen dat u een bepaald product niet mag exporteren. Of dat u niet met een bepaalde persoon of organisatie kan zakendoen.

Welke sancties zijn er?

Wilt u weten welke sancties er zijn voor het land waarin u zaken wilt doen? Op de EU Sanctions Map ziet u precies welke sancties er op dit moment gelden. Ga naar de informatiepagina van het desbetreffende land. Hier leest u meer over wat de sancties betekenen. Bovenaan kunt u verschillende onderwerpen aanvinken voor meer informatie, waaronder:

  • 'Lists of persons, entities and items': dit laat u de lijst zien met personen, organisaties en goederen die onder de sancties vallen.
  • 'Legal acts': dit laat u zien waar u de officiële sanctiedocumenten vindt.

Met deze informatie kunt u bepalen of u een product mag exporteren naar het land. Ook leest u of u zaken mag doen met bepaalde personen of organisaties.

Welke organisaties en personen vallen onder de sancties?

Wilt u weten of een organisatie, persoon of bedrijf waarmee u zaken wilt doen onder de sancties valt? U heeft hiervoor 2 opties.

Allereerst kunt u op de website van de Europese Commissie kijken. Hier vindt u de officiële EU-lijst met organisaties en personen waar sancties tegen lopen. Deze lijst is het meest actueel. Om deze te downloaden, moet u wel eerst een gratis account aanmaken. Dit kan via de pagina Financial Sanctions Database - FSF platform.

Verder biedt de EU Sanctions Map per land een handig overzicht van alle organisaties en personen waarvoor sancties gelden. Deze website verwerkt nieuwe sancties niet altijd gelijk, maar u heeft er geen account voor nodig. Ga eerst naar de informatiepagina van het land waar u zaken wilt doen. Daar vindt u de lijst met personen en organisaties door bovenaan de optie 'Lists of persons, entities and items' aan te vinken. De lijst verschijnt dan onderaan de pagina.

Hulp bij sancties

Heeft u vragen over de invloed van de sancties op uw bedrijf? Neem contact op met ons. Wij denken graag met u mee.

Strategische goederen en diensten

Maakt u strategische goederen of levert u strategische diensten? Deze goederen en diensten zijn zowel militair als civiel te gebruiken. Voor export van deze goederen en diensten moet u daarom meestal een vergunning aanvragen of melding doen. Weet u niet zeker of u deze goederen of diensten mag exporteren naar het land waarin u zakendoet? Neem dan contact op met de Centrale Dienst voor In- en Uitvoer (CDIU) van de Douane. Zij kunnen u verder helpen.

Uitgebreide informatie voor specifieke landen

Er is een aantal landen waar sancties voor gelden, waarover wij veel vragen krijgen. Deze landen hebben een specifieke pagina met uitgebreidere informatie:

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.