Bedrijf starten in Zuid-Afrika

Wilt u een bedrijf starten in Zuid-Afrika? Of misschien een partnerschap aangaan met een Zuid-Afrikaans bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Onze regio-experts kunnen u helpen. Zij doen bijvoorbeeld onderzoek naar de markt of sector waarin u wilt investeren. Of helpen u bij het vinden van zakenpartners in Zuid-Afrika. Onze regio-experts geven u dan ook graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Zuid-Afrika

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website ‘Ease of Doing Business’ van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze rubriek geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

  • aanvragen van bouwvergunningen;
  • registreren van onroerend goed;
  • bescherming van investeerders;
  • betalen van belastingen;
  • handhaven van contracten

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken ('figures'). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens.

De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Zuid-Afrika staat 82e (ranking 2019).

Rapport Doing Business in South Africa

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een pdf: Doing Business in South Africa 2019 (pdf).

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen op RVO.nl.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past voor uw bedrijf het beste? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land.

Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

De meest voorkomende ondernemingsvormen voor buitenlandse investeerders in Zuid-Afrika staan vermeld in de Companies Act 2008. Daartoe behoren onder andere:

  • Limited liability company (proprietary limited company)
  • Public limited company
  • Joint Venture
  • Partnership
  • Branch

De Zuid-Afrikaanse overheidswebsite Brand of South Africa geeft meer informatie over deze ondernemingsvormen. Op de overheidswebsite Companies and Intellectual Property Commission (CIPC) kunt u meer informatie vinden over het starten van een bedrijf. De CIPC houdt zich onder andere bezig met het registeren van bedrijven, coöperaties en intellectuele eigendommen; en promotie en handhaving van relevante wetgeving.

Wilt u weten welke ondernemingsvormen er in Zuid-Afrika zijn? Onze adviseurs geven u graag informatie over de verschillende ondernemingsvormen.

Speciale Economische Zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. Zuid-Afrika heeft diverse industrial development zones en special economic zones, te weten:

Het ministerie van handel en industrie in Zuid-Afrika geeft hier meer informatie over.

Meer informatie

Online is veel informatie te vinden over investeren in Zuid-Afrika. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Zuid-Afrikaanse overheid

De Zuid-Afrikaanse overheidssite InvestSA geeft veel informatie over investeren in de verschillende regio’s van Zuid-Afrika. Het is een 'one-stop-shop' voor hulp bij het opzetten van een bedrijf. Ook geeft de website informatie over de special economic zones en de sterkste sectoren volgens de Zuid-Afrikaanse overheid.

Sommige Zuid-Afrikaanse provincies hebben hun eigen websites over investeren, zoals:

Informatie over zakendoen in Zuid-Afrika kunt u ook vinden op de website van het ministerie van Handel en Industrie van de Republiek Zuid-Afrika.

Investeringsgidsen consultancy’s

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Zuid-Afrika zijn:

Rapporten over lokale wet- en regelgeving

De Economist Intelligence Unit (EIU) biedt u rapporten met informatie over de lokale wet- en regelgeving voor zakendoen in een bepaald land. Deze rapporten zijn beschikbaar voor ongeveer 50 landen. Lees op RVO.nl hoe u als Nederlands mkb-bedrijf gratis de Country Commerce-rapporten kunt lezen.

Service menu right