Service menu right

Do's-and-don'ts in Zuid-Afrika

Bij het zakendoen in Zuid-Afrika moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-dont's, tips en tricks. De ambassade in Pretoria draagt bij aan deze pagina.

Zakelijke omgangsvormen in Zuid-Afrika

Win vertrouwen
Voer eerst een informeel gesprek met uw Zuid-Afrikaanse partner voordat u tot zaken overgaat. Persoonlijk contact wordt zeer gewaardeerd. Is het vertrouwen eenmaal gewonnen, dan kunt u vriend aan huis worden bij uw zakenpartner.
Houd rekening met beloften
Houd er rekening mee dat sommige Zuid-Afrikanen bang zijn om fouten toe te geven. Ook durven ze vaak geen nee te zeggen. Enthousiasme en het tevreden willen stellen van de klant leiden soms tot beloften van uw zakenpartner die hij niet kan nakomen.
Heb geduld
Tijdens onderhandelingen kan het soms enige tijd duren voor u het vertrouwen van de potentiële handelspartner wint. Houd daar rekening mee.
Dwing service af
Zuid-Afrikanen zijn erg behulpzaam, maar niet altijd servicegericht. Vaak moet u service zelf afdwingen. Een follow-up van een Zuid-Afrikaanse zakenman of -vrouw kan soms even duren.
Respecteer de hiërarchie
Het hoger management neemt de beslissingen. Let daarop als u wacht op een beslissing van een manager die lager in de hiërarchie staat.
Plan zakelijke afspraken
Plan zakelijke afspraken ruim voordat u naar Zuid-Afrika afreist. Zorg er ook voor dat u de juiste personen te spreken krijgt, dus de personen die de beslissingen nemen. Houd er rekening mee dat veel zaken lopen via lokale agenten. Wissel ook aan het begin van een afspraak visitekaartjes uit.
Draag geen batikoverhemden
De Zuid-Afrikaanse zakenkleding is vrij informeel. Casual Friday is bij veel bedrijven ingeburgerd. Van juni tot september is normale winterkleding geschikt. Vermijd het dragen van 'Madiba'-overhemden (batikoverhemden) bij vergaderingen.
Let op met relatiegeschenken
Geef geen relatiegeschenk bij een eerste ontmoeting. Een Zuid-Afrikaan verwacht niet meteen relatiegeschenken. Als u later een relatiegeschenk wil geven, dan wordt Delfts blauw gewaardeerd.
Vermijd gevoelige onderwerpen
Praat liever niet over politiek, apartheid of misdaad. Het klimaat en sport zijn betere gespreksonderwerpen. Let erop dat de multiculturele samenstelling van de Zuid-Afrikaanse bevolking een zeer gevoelig onderwerp is in Zuid-Afrika.